****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2011. augusztus 8., hétfő

Egy csipet Magyarország ékszeren - Interjú és játék








Mennyire egyediek a Te fa ékszereid Andrea? Fából ékszer? Gondolnák sokan, áh az olyan semmilyen. Hajaj pedig mennyi minden szépet ki lehet belőle hozni. Viszont ahogy olvasom a sikereidet, jók a visszajelzések. Te hogyan vélekedsz erről?

Egyedülálló dolgot alkotni nem egyszerű. Szerintem nincs új a nap alatt, csak újszerű. Amikor kitaláltam a fa alapot-textil kombinációval, körülnéztem a piacon és nem találtam hasonlót. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala vizsgálatakor ezt megerősítette, így az ékszereimre formatervezési mintavédelmet kértem és kaptam. Ekkor döntöttük el a családommal, üzletet építünk belőle. Így azt mondhatom, hogy az ékszerek teljesen egyediek. A minőségi garanciát jelzi a fa alap hátoldalára égetett védjegy és a nyakláncokon elhelyezett fém medál a nevemmel, logóval ellátva. Amit még fontosnak tartok, hogy tömeggyártott világunkban a kézzel készített egyedi dolgoknak különösen nagy értéke van. Az ékszerekből kis szériák készülnek, megfizethető áron.

Mi volt az első ékszer, amit készítettél?

Sok ékszert készítettem már korábban is, a legeslegelsőt még kisiskolás koromban, gyöngyből készült. Az ékszertervezői pályán azonban egy teljesen más fajta ékszer indított el. Nagyon sok kézműves technikát kipróbáltam, sok anyagot használtam, de a legnagyobb szerelem a textil maradt, így foltvarrtam hosszú ideig. Az alapjait Németországban szereztem meg sok évvel ezelőtt, amikor nyelvtanulás céljából kint töltöttem a főiskola után 1,5 évet. A foltvarráshoz tanfolyamokon különböző technikákat tanultam meg, így az egyik dekorációs módszert, a szalaghímzést. Tavaly, egy novemberi éjszaka felsírt az egyik kislányom, fölkeltem, betakartam, és emlékeztem rá, hogy álmodtam valamit. Papírt vettem elő, leírtam, nehogy reggelre elfelejtsem. Álmomban egy ékszert készítettem szalagrózsákból. Reggel azonnal neki is láttam, hogy elkészítsem. Ez volt az első ékszer, ami után éreztem, megtaláltam a hivatásom.





Mi hozta meg a sikert? Mi volt az áttörés?

A siker érdekes fogalom, mindenkinek mást jelent. A legnagyobb siker a harmonikus családom. Sikernek éltem meg, amikor a lányaim megtanultak járni, elkezdtek beszélni, láttam, hogy fejlődnek. Ha üzletről beszélünk, szerintem a siker az, ha az ember elindul A-ból B-be és az út megtétele örömmel tölti el. Siker az, ha a vásárlóim elégedettek és újra visszatérnek, amikor a lányaim követelik, nekik is gyártsak egy-egy darabot.

Hogyan születnek az ötletek?

Az ötletek egyelőre szerencsére maguktól jönnek. Nagyon sok! Sokszor útközben meglátok egy virágot, egy formát, egy embert, akinek a nyakában el tudnám készíteni az ékszeremet, és újabb ötletet szül. Korábban mire hazaértem 10 ötletből 5-6-ra emlékeztem csak és órákig törtem a fejemet, mit felejtettem el. Ekkor kaptam a férjemtől egy jegyzetfüzetet.-) Ma már ki sem lépek a lakásból nélküle, meg kell mondjam, nagyon hasznos dolog! A sok ötletnek egyébként hátránya is van, rengeteg a be nem fejezett ékszer az asztalomon, mert ha eszembe jut valami, azonnal ki akarom próbálni és amin éppen dolgoztam félreteszem. Persze, ha megrendeléseket kell teljesítenem, rendkívül fegyelmezett vagyok.-)





Hol szerzed be az alapanyagokat?

Az ékszerekhez a fa alapot a cégünk gyártja, az én terveim alapján. A másik fő alkotóelem a textil, amit nagyon széles forrásból szerzek be, a világ szinte minden tájáról rendelek. A textilek tervezői engedélyükkel mind hozzájárultak, hogy anyagaikat az ékszereimhez használjam. A fém és egyéb kiegészítők (gyöngyök, láncok, bőr, stb.) egy részét szintén külföldről rendelem, egy másik részét itthon szerzem be.

Hogyan készül egy ékszer? Már ami publikus belőle kérlek, oszd meg az olvasókkal?

Az ékszerek fa része újrahasznosított anyagból készül, ezeket vegyszermentes lazúrral kezeljük, amely gyerekjátékok festésére is alkalmas. Így megőrzi sokáig természetes szépségét és bizonyos mértékig vízállóvá is válik. Száradás után minden darabot átcsiszolunk, hogy kellemesen sima legyen a bőrnek és ne tegyen kárt a ruhákban. Ezután következik a kedvenc részem, kiélhetem a kreativitásom, kedvem és hangulatom szerint kombinálhatom a formákat, textileket, anyagokat.





Üzleted nyílik a napokban. Ez ám a siker egy másik pillére. Gondolom nagy előkészületek előzték meg a dolgot, mesélj róla.

Az üzlethelyiség régen fodrászatként üzemelt, nagyon rossz állapotban volt, amikor megvásároltuk. Én ennek kifejezetten örültem, mert így teljesen olyanná alakítottuk, amilyenről álmodtam. Alkalmazhattam a lakberendező tanfolyamon tanultakat, ebben is kiélhettem a kreativitásom. Minden kapcsoló, konnektor, világítás ott van, ahol szükség lesz rá. A felújítási munkák irányítása apukám kezében van, ő asztalos, így a fából készült dolgok az ő keze munkáját dicsérik. Minden nagyon sok szervezés és munka volt, már a finisben járunk, nagyon várom, hogy a vásárlóimat az üzletemben is köszönthessem.

Mi a mostani kedvenc ékszer a vásárlóid körében?

Nagy kedvenc a „Funny” Kollekcióm vidám motívumokkal, élénk színekkel illetve formáját tekintve az ovális. De a legnagyobb sikere az „Egy csipet Magyarország” kollekciómnak van.

Nekem nagyon tetszik a márkád, ami fel van építve. A design, a fotók, a körítés, minden. Te találod ki ezeket vagy van segítséged netán?

Egyedül nem lennék képes mindezt elvégezni, egy lelkes kis csapat segíti a munkámat illetve támogat a következő állomás elérésében. A csapatom legkitartóbb tagja és az üzleti rész motorja a férjem, hihetetlen mennyiségű energiával, kreativitással, ötletekkel, munkával vesz rész az üzletünk építésében, nélküle nem tartanék itt a márkám építésében. A profi grafikai és informatikai háttérmunkát, a gyönyörű képeket négy nagyon tehetséges embernek köszönhetem, de rajtuk kívül is vannak még néhányan, akik kisebb-nagyobb dolgokkal hozzájárulnak az üzletünk felépítéséhez.


Részt vettél pár hete egy sikeres vásáron is. Mesélnél róla? Egyre több külföldi megrendelőd is van/lesz?

A vásár Münchenben volt, ez tulajdonképpen egy viszonteladóknak szervezett kiállítás. A célunk az volt, hogy a Nyugat-európai piaccal is megismertessük az ékszereket, hiszen ott még nagyobb trendje van a természetes alapanyagokból és kézzel készült dolgoknak. Nagy előkészület előzte meg, hiszen nem volt még gyakorlatunk benne, és 12 nm-en kellett az ékszereket ízléses módon bemutatni. A vásár valóban sikeres volt, Németországban több viszonteladónk is van, illetve 3 ruhatervezővel is dolgozom együtt, a ruháikhoz teljesen passzoló ékszereket tervezek, illetve készítek. Éppen a napokban adtam fel az első néhány elkészült darabot, izgatottam várom a fogadtatást.-)


Pár szót a családról is kérlek Andrea, hisz nem csak sikeres ékszerkészítő vagy, de anya is.

Elsősorban anya vagyok és másodsorban ékszerkészítő, hiszen a családom mindennél fontosabb számomra. Szerencsés vagyok, mert van egy szuper férjem, aki imád, mindenben támogat, és hisz bennem, és két gyönyörű kislányom, akik 4 évesek múltak februárban, ikrek. Az elmúlt 4 évben nagyon sokat voltunk együtt, imádom őket, nagyon sok programot szerveztünk, most nagyon sok a munkám és érzik ennek a hiányát, de hetente egyszer kijelölünk egy napot, ami csak az övéké, és ezt most elfogadták. Szerencsére nagyon jó testvérek és sokat játszanak együtt. Amikor terhes lettem és megtudtuk, hogy ikrek, kétségbe estem, az első két év nagyon nehéz volt segítség nélkül, de ma már azt mondom, ikres anyukának lenni kiváltság!:)
Mik a jövőbeli terveid?

Most az üzletnyitáson van a legnagyobb hangsúly. Szeretném az ékszereket minél szélesebb körben megismertetni, több nemzetközi kiállításra szeretnénk még eljutni, és ha nagy kereslet lenne az ékszereimre, amit egyedül már nem tudok ellátni, megváltozott munkaképességű embereknek adnék munkát. A magyaros kollekciót pedig szeretném olyan nagymamákkal hímeztetni, akik ennek a tudásnak mesterei. Ékszer ügyben is vannak terveim, de azok még titkosak, annyit elárulhatok, hogy ősszel egy gyönyörű, új kollekcióval örvendeztetem meg a vásárlóimat.-)

A közös játékunkra a felajánlás pedig egy ékszer szett. Pontosan melyik is?

A felajánlott ékszer szett az „Egy csipet Magyarország” kollekció darabja. Ezekhez az ékszerekhez olyan antik terítőket használok fel, amelyek valamelyik részen meghibásodtak, az épen maradt részeiből pedig ékszert készítek. Az anyukám hímezte terítő volt az első darab, amit „feláldoztam”, mert egy nagy folt éktelenkedett az egyik felén és ki akarta dobni. Miután a baráti körben az ékszerem nagy sikert aratott, kollekció lett belőle.-)







********


JÁTÉK











Egy nyaklánc és egy fülbevaló.
 
 
 
1. Légy a AndreaMácsár.Textilekszer ismerőse a Facebookon , itt.
2. Like-old a nyaklánc fotóját a Hungarian Provence Facebook oldalán (képek/üzenőfal).
 
 
A játék aug 14-én este 20:00-kor zárul.
 
 
(Csak magyar címre postázunk.)
 
 
 
 
 
  *************


A nyertesünk: Vámossy Brigitta.

Gratulálunk neki.






1 megjegyzés:

mano írta...

Ismét egy gyönyörű nyeremény,nagyon reménykedem!
Nemrég vettem egy felsőt,passzolna hozzá pont.
Nagyon szép,a készítőnek nagy gratula!:)
Meg aki bemutatta,annak is!:)
Köszi,Némethné Emese