****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2011. március 26., szombat

A túszejtők és Cousteau kapitány - vendégcikk / Hostages and Captain Cousteau - guest post



Egyszer gasztronóm szélsőségesek túszul ejtettek 5 mesterszakácsot egy, a budai várban megrendezett gálaestén. 10 millió dollárt követeltek értük. Engem kértek fel, hogy tárgyaljak a túszejtőkkel. Én gyorsan elkészítettem az alábbi oldalast, majd bementem közéjük és letettem eléjük. Végül lemondtak a 10 misiről és a receptért cserében elengedték a túszokat, akik sértetlenül megúszták az esetet, bár a hajuk szála meggörbült.

Mivel ezt a receptet én találtam ki, nincs neve, de ezennel a “tizmillió dolláros oldalas” fantázia névvel látom el.

Az oldalast vágd fel bordánként, sózd, borsozd, majd ketchupot, paradicsom koncentrátumot, kevés mézet és némi chilit, vagy darált paprikát keverj össze és forgasd át benne a bordákat. Tedd forró sütőbe úgy, hogy a masszából bőven maradjon a húson, sőt a maradékot öntsd rá. Süsd addig, amíg a hús teljesen megpuhul. Ez kb. másfél óra. Előételnek önmagában is kiváló.









******

Történt egyszer réges-régen, még IV Terrence Hill uralkodása előtt sokkal, hogy felgyulladt egy erdőtűz és a lángok martalékává vált. Az esetnek egy halálos áldozata is volt, egy turista Hong-Kongból, amit onnan lehetett tudni, hogy találtak később egy ferde szemüveget. Dédapám ükapját kérték fel, hogy elsőként lépjen be a leégett területre és mérje fel a kárt. Nos nem volt nehéz dolga, mert minden, ami korábban ott állott, megsemmisült, kivéve egy ezeréves mamutfenyő odvában csodának csodájával határos módon megmaradt receptet, amit aztán évszázadokon át őrzött családom mongóloktól, törököktől, németektől, oroszoktól, papoktól, politikusoktól, kisdobosoktól, partjelzőktől, virágárusoktól és önkéntes művészektől nem is sejtvén, hogy én egy perc alatt felteszem a netre.


 
Halfilé balzsamecetes almaágyon

Mielőtt nekifognál a főzesnek, javaslom aperitifként fogyassz el egy pohár csapvizet.

A halszeleteket (3-4 szelet Pangasius, vagy harcsafilé) mosd meg, sózd, borsozd, 2-3 evőkanál olívaolajban és 2-3 evőkanál citrom, vagy lime levében hagyd állni akár 1-2 napig is. Ha erre nincs idő, az sem nagy baj. Vágd fel az almát (2 kisebb idared, vagy golden, de lehet más is) 1-2 centis hasábokra, tedd bele a felhevített vajas serpenyőbe a halat és köré az almát. Locsold meg 2-3 evőkanál balzsamecettel, majd bolondítsd meg citromfűvel, gyömbérporral, kakukkfűvel, majorannával, chilivel,oregánóval ízlés szerint. Nem kell sok, a vaj-alma kombináció maradjon domináns. Gyenge lángon párold 5-6 percig, majd óvatosan fordítsd meg a halszeleteket és kissé forgasd át az almákat is, hogy a fűszerek jól átjárják. Ismét 5-6 perc párolás és kész. Ha alacsony kalória tartalmú vacsorát szeretnél fogyasztani, eheted köret nélkül, ilyenkor használj több almát, vagy készíthetsz hozzá rizst, kölest, hajdinát. A balzsamecettől kissé barnás színt kap a hal. Van akit ez zavar, így használhatsz citromecetet helyette.







Évtizedekkel ezelőtt francia alföldi körutam során betévedtem egyszer egy kis poros faluba, ahol egy kisfiú megkóstolta a fenti receptemet. Jacques Cousteau korábban csak csirkét és disznót evett. Vacsora után megkérdezte tőlem, hogy milyen állatot evett és hol vannak ilyenek. Mondtam neki, hogy a halak a tengerben úszkálnak. Soha többé nem tért haza.


Írta: Simon-Koncz Gábor



 


1 megjegyzés:

tündérbéka írta...

Ez a hal, annyira jól néz ki. Azt hiszem, ki fogom próbálni.