****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2011. december 15., csütörtök

Karácsonyi fatörzs - Vendégcikk recepttel






Bûche de Noël

Karácsonyi fatörzs



A karácsonyi fatörzs története nem a fantázia szülte tündérmese eredménye, mert valóban egy jókora, igazi fatörzs a történet főszereplője. Eredetileg a szóban forgó fatörzset egyáltalán nem az asztalra szánták, sokkal inkább a kandallóba… A tradicionális francia karácsonyi menü meghatározó eleme ez a puha, omlós, krémes, kávés-csokoládés vagy marcipános piskótatekercs, melyet nemzeti hovatartozástól függetlenül téli karácsonyestéken bárki jóízűen elfogyaszthat.
 
 
Az édesség története egészen a 13. századig nyúlik vissza, amikoris szinte egész Európában az a szokás járta, hogy Karácsony este a családok közösen égettek el egy fatörzset. Mivel a fadarabnak szokás szerint újév napjáig, vagy akár Vízkeresztig is égnie kellet, jó nagydarab rönk szükségeltetett. A felbecsülhetetlen kincset rendszerint szalagokkal és ágakkal díszítették, majd nagy csinnadratta közepette helyezték el és gyújtották meg a kandallóban.
A téli hideg időszakban, amikor az élelem és a tűzifa nagy értéknek számított, egy terjedelmes fadarab elégetése áldozatot és egyben áldást jelentett egy átlagos család számára.
A francia regionális különbségek a fa fajtájának kiválasztásában, a meggyújtás módjában és az égetés hosszában is jelentkeztek. A déli vidékeken italáldozatnak tekintett olajjal, sóval és borral meglocsolt rönköt a család legfiatalabbja gyújtott meg. Máshol a családok leány tagjai gyújthatták meg az előző évről gondosan őrzött, parazsas fadarabbal az azévit, és volt olyan is, ahol az anyákat érte ez a megtiszteltetés.
Az ősi hiedelmek szerint ezzel a tradícióval a kelták a téli napfordulót ünnepelték, a keresztényeket a fadarab arra a jászolra emlékeztette, melyben Jézus született, a babonás emberek pedig úgy gondolták, hogy a parázsló fadarab lesz az, ami megvédi őket a gonosz szellemektől. Egyesek annyi fát tettek a tűzre, ahány tagja volt a családnak, mások pedig figyelték és számolták a fából kilövellő szikrákat, mert úgy vélték, ahány szikra, annyi házasság köttetik az újévben.
 
 
A karácsonyi fatörzségetés szokásának eltűnése egybeesik a vaskályha megjelenésével, mely a 19. században kiszorította a kemencét a háztartásokból. Ezzel a fordulattal a karácsonyi fatörzs jelentősége is átértékelődött; már nem tűzifaként, hanem ágakkal és gyertyákkal feldíszítve dekorációként került az asztalra.
1945-ben egy cukrászmester álmodta és alkotta meg a fatörzsre emlékeztető desszertet, mellyel a régi tradíciót új köntösbe öltöztette. A töltött piskótatekercs-sütemény azóta is királyként trónol a francia ünnepi ételek között. A tekercset csokoládékrémmel vonják be és barázdásra mintázzák, hogy minél jobban emlékeztessen egy igazi fatörzsre. Rendszerint faágakkal, levelekkel, magyallal, habcsókból vagy marcipánból készült kis gombákkal és mesealakokkal díszítik, a havat pedig porcukor szimbolizálja. A végeredmény nemcsak látványban, de ízben is döbbenetes!


 
Boldog Karácsonyt! Joyeux Noël!


Hozzávalók a piskótához:
6 nagy tojás
¾ bögre finomliszt
¾ bögre kristálycukor
3 zacskó vaníliás cukor és 1 teáskanál vanília aroma
2 csipetnyi só
2 evőkanálnyi olvasztott vaj
2 evőkanál porcukor

Hozzávalók a töltelékhez:
2/3 bögre zsíros tej
2 nagy tojás sárgája
2 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál finomliszt
½ bögre marcipán (kb. 0,5 cm-es darabokra vágva)
6 evőkanálnyi szobahőmérsékletű vaj
1 vaníliarúd
1 teáskanál mandula aroma

Hozzávalók a mázhoz:
¾ bögre főzőtejszín
200 gramm étcsokoládé feldarabolva
100 gramm tejcsokoládé feldarabolva

Hozzávalók a marcipán gombákhoz:
1 bögre marcipán
Porcukor

A piskóta elkészítése:
1.      A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
2.      A tojások sárgáját elválasztjuk a fehérjétől. A tojásfehérjét habbá verjünk. Folyamatos habverés közben lassan hozzáadjuk a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, majd a tojások sárgáját és a lisztet.
3.      A kész masszát sütőpapírral kibélelt sütőlapra öntjük, hogy kb. 1 cm vastag tésztát kapjunk.
160 fokon körülbelül 10-15 percet sütjük, amíg a teteje enyhén megpirul.
4.      Kivesszük a sütőből és egy tiszta, benedvesített, megporcukrozott konyharuhára borítjuk. Lehúzzuk a sütőpapírt a piskótáról és a ruha segítségével felcsavarjuk.
5.      Egy órára hűtőbe tesszük és felcsavartan hagyjuk kihűlni.

A krém elkészítése:
1.      Kaparjuk ki a vaníliarúd belsejét és tegyük a tejbe, melyet egy lábosban forraljunk fel.
2.      Egy edényben verjük fel a tojássárgáját a cukorral, majd adjuk hozzá a lisztet.
3.      Ha a tej felforrt, folyamatos kevergetés mellett lassan öntsük a tojásos-cukros masszához.
4.      Az összekevert masszát tegyük vissza ugyanabba az edénybe és közepes lángon melegítsük fel újra.
5.      Tegyük bele a marcipán darabokat és kevergessük, amíg felolvadnak. Vágjuk bele a vajat is és keverjük csomómentesre.
6.      Legalább 1,5-2 órát hűtsük hűtőben (vagy télen a teraszon), míg jól megszilárdul és kenhetővé válik.

A máz elkészítése:
1.      A habtejszínt és az összedarabolt csokoládékat közepes lángon melegítsük fel egy lábosban. Ha felmelegedett, felolvadt és csomómentesen elkevertük, vegyük le a tűzről.
2.      Hagyjuk kihűlni addig, amíg kenhetővé válik. Ez körülbelül 1 óra. Tehetjük ezt a lábost is a teraszra vagy a hűtőbe.

A marcipán gombák elkészítése:
1.      Szórjunk meg kevés porcukorral egy gyúródeszkát.
2.      A marcipán masszából készítsünk kis hengereket szárnak és kis golyókat, melyeket megfelelően szétlapítunk és formázunk úgy, hogy a gombák kalapjára emlékeztessenek.
3.      A szárat és a kalapot úgy tudjuk legkönnyebben egybeszerkeszteni, ha ujjunkat bevizezzük és finoman megnedvesítjük a marcipánt ott, ahol össze akarjuk illeszteni.
4.      A gombák szeretnek feldőlni a fatörzsön. Könnyedén rögzíthetjük őket, ha fogpiszkálót szúrunk a talpukba és azzal szúrjuk bele a csokoládés piskótába.

A karácsonyi fatörzs elkészítése:
Tekerjük ki a piskótát a konyharuhából és kenjük meg a kész krémmel. Egy tálra helyezve kenjük meg a mázzal. Ahhoz, hogy a tál ne legyen csupa krém, behelyezhetünk a tekercs alá minden oldaláról egy kevés sütőpapírt vagy alufóliát, melyet később eltávolítunk. Villát használva húzzunk vonalakat a csokoládékrémbe, hogy fakéregre hasonlítson. A fatörzs széleit koncentrikus körökkel rajzoljuk körbe, hogy az évgyűrűkre emlékeztessen.
A fatörzsre fogpiszkáló segítségével illesszük rá a marcipán gombákat. Ízlés szerint megszitálhatjuk kevés porcukorral, hogy „havassá” váljon a fatörzsünk.


Írta: a La Cuisine blog





3 megjegyzés:

DekoRárium írta...

Kedves Krisztina!
Tegnap este találta meg a fiam a fatörzs torta képét egy mesekönyvben. Rögtön megragadta a fantáziáját, és megígértem neki hogy elkészítem karácsonykor.Keresnem sem kellett a receptet és találtam:)Köszönöm.

Krisztina írta...

De jó. Mikor készíted el?

DekoRárium írta...

Ahogy nézem ez egy nagyon finom, de könnyen romló, tejszínkrémes süti azt is utálom ha száraz a piskóta:)) úgyhogy 24.-én délelőtt.