****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2011. november 9., szerda

Francia finomság: Croque Monsieur - vendégposzt (recept)







A mostani vendégek nem csak jól ütik a számítógép billenytűket (élvezetes az írásuk), de remekül főznek. Fogadjátok Őket sok szeretettel itt a blogon. Én megyek és elkészítem tízóraira ezt a franszia melegszendvics finomságot, amit a LaCuisine hozott.
Krisztina


Croque Monsieur


A párizsi bisztrók sztárja visszatér! Az eltűnt idő nyomában c. regényfolyam II. kötetében (Proust - Bimbózó lányok árnyékában) mellékszereplőként felbukkanó harapnivaló már az 1900-as évek elején nagy sikernek örvendett. Bisztrós fellépései során klasszikus megjelenés jellemzi: toast kenyér benne egy szelet sonkával, valamint reszelt sajttal a tetején. Gyakran Croque Madame kíséretében érkezik, aki kivétel nélkül mindig tükörtojást visel fejdíszként.



Monsieur Croque 1910-ben Párizsban, a Capucines sugárút egyik bisztrójában látta meg a napvilágot. Legfőbb velejáróját maga a reccsenést idéző hangutánzó szó, a „croque” (ejtsd krok), ropog, ropogtat szó fémjelzi, mely mellé a Monsieur egy véletlen folytán ragadt oda. Az említett bisztróban az egyik vendég egy szerény töltelékű, ropogós pirítóst rendelt. A fiatal és udvarias pincérfiú minden mondat végére odabiggyesztette a Monsieur megszólítást. Nem is tudta, hogy ezzel névadójává válik egy egyszerű, ám igen nagyszerű, és a végtelenségig variálható eledelnek.

A klasszikus Monsieur sonkából és Gruyère vagy esetleg ementáli sajtból készül. A kenyeret serpenyőben vagy sütőben sütik ropogósra és leggyakrabban saláta kíséretében fogyasztják. Besamel vagy Mornay (= Besamel + reszelt Gruyère sajt) mártással megspékelve dúsíthatjuk az élvezeteket. Nem diétás, de ultra gurmand eredményhez jutunk!





A Croque Madame „megszólítás” egy szimpla asszociáció eredménye: a franciákat egy régimódi, hölgyek által hordott kalapra emlékeztette a tükörtojás. Ropogósék családja Croque Mademoiselle-lel teljes. A kishölgy felmenőinél könnyedebb étek, egyben ő a vegetáriánusok kedvence: sonka helyett kenhető sajtot, metélőhagymát, uborkát és salátát tartalmaz.


 
A képeken a klasszikus sonkás-sajtos Croque Monsieur látható serpenyős megoldással elkészítve, viszont ha pikánsabb ízekre vágyunk, érdemes az általunk tesztelt, füstölt lazaccal variált receptet  kipróbálni, melyet francia körökben Norvégiai vagy Lazacos Monsieur néven is tisztelnek. Száz szónak is egy a vége; asztalhoz emberek!


Hozzávalók:

8 szelet toast kenyér

4 szelet füstölt lazac

8 szelet lapka sajt

100g reszelt Gruyère sajt (ha nincs, ementáli)

Egy kevés tejföl (Ha be tudjuk szerezni, crème fraîche lenne az ideális.)

Vaj

Sütőpapír



Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 180-200 oC-ra.

2. Vajazzuk meg mind a 8 szelet kenyeret.

3. Tegyünk 4 megvajazott szelet kenyérre egy szelet sajtot, egy fél szelet lazacot, majd egy újabb szelet sajtot, végül egy lazacot, és fedjük le egy megvajazott szelet kenyérrel.

4. Kenjük meg a kenyereket egy-egy kiskanál crème fraîche-sel vagy tejföllel, majd szórjuk rá a reszelt sajtot.

5. Körülbelül 10 percet süssük 160 oC-on. Célszerű sütőpapírt használni.

6. Melegen, zöld saláta kíséretében tálaljuk



Ha Croque Madame-ot (is) készítünk, nincs más dolgunk, mint egy tükörtojást a szendvics tetejére helyezni. Ebben az esetben a reszelt sajtot jobb a szendvics belsejébe szórni.

 
 
 
(Képek és szöveg: LaCuisine)
 
 
 
 

Nincsenek megjegyzések: