****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2013. augusztus 21., szerda

Hallgasd Te is a múltszázad Franciaországát - interjú és játék





Myrtill és zenekara a Swinguistique egyedi stílust teremtett a hazai palettán, elhozva nekünk a francia életérzést a zene nyelvén. Az énekesnőnek remek stílusa van, még a neve (Myrtill) is francia eredetű. Ismerjétek meg Őt közelebbről.  

(AZ interjúban két gyönyörű dal is szerepel. Mivel az oldalon a Paris Chanson rádió be van kapcsolva, így javaslom erre a kis időre annak szüneteltetését. Ehhez a blog bal oldali sávjában a 4. blokkban találod a rádiót, ha ez megvan, már csak a pause gombot kell megnyomnod.)  



K: Te és zenekarod vadonatúj műsorotokban a múltszázad Franciaországát idézitek fel jazz és swinges dalokkal. Vannak ezek között ismert és kevésbé ismert slágerek. Myrtill Te a múltszázadot választanád vagy a mostanit?

M: A múlt század sok olyan értéket teremtett, amelyeket érdemes volna továbbvinnünk, és elmúlásukkal valahogy szegényebbnek érzem a világunkat. De azt is érdemes tudatosítanunk, hogy a mai korban élünk, már egész más körülmények között, és mindezekkel együtt mi is értékeket próbálunk teremteni és közvetíteni. Azt pedig jól ki kell gondolni, hogy régi értékeket a mai világban hogyan lehet éltetni, újra megszerettetni, ma használni. Végül is egy kommunikációs formáról beszélünk, ami emberi érzelmeket kommunikál, és e tekintetben az ember akkorát még nem változott, hogy ezt ne tartaná fontosnak az életében

K: Neked melyik a kedvenc dalod az új Swinguistique című cd-ről? 



M: Nehéz ezt megválaszolni, mert minden dal azért kerül fel egy lemezre, mert megszeretjük, vagy mert zeneileg olyan lehetőséget találunk benne, amiért kedvencünkké lesz. Vannak nagyon vidám dalok rajta, amik szó szerint feldobják az ember kedvét, de vannak mélyebb tartalmú, emberi helyzeteket taglaló történetek is köztük.

K: Milyen a kapcsolat és a hangulat a zenekar többi tagjaival? 

M: Nagyon szerencsés az a zenész, akinek sikerül összetalálkozni az igazi társaival a muzsikában. Zenekarunk fő motorja Pintér Tibor gitáros hangszerelőnk, akivel már sok éves munka köt össze, a 8 eddig megjelent lemezeimből hetet vele készítettem. Ez tehát azt mutatja, hogy ez a találkozás minden szempontból gyümölcsözően alakult. Ahogyan a zenekar többi tagjaival is: Sárkány Sándor – nagybőgő, Gálfi Attila – dob, Pintér László – gitár. Persze, jó kapcsolatért, jó hangulatért tenni kell, és én mindig figyeltem arra, hogy a velem dolgozó zenészeket megbecsüljem, és hogy a zenén túl emberileg is tudjunk egymáshoz kötődni.



K: Bejártad a fél világot melyik a kedvenc helyed? 

M: Nekem megmagyarázhatatlan módon mindig is Franciaország volt a kedvenc helyem, bár nincs rokoni kötődésem oda, de lelki igen. Nem tudom pontosan, mi okból, de gyerekkoromban kezdődött, hogy az ország, a nyelv, a stílus érdekelni kezdett.

K: Van egy másik formációd is a Voice and Guitar. Mesélnél erről is nekünk? 

M: Nevéből adódóan ez egy ének – gitár formáció, amit szintén Pintér Tiborral kezdeményeztünk 2005-ben, egy ugyanilyen nevű nemzetközi verseny részvétele okán Németországban. Itt díjazottak lettünk, ez indított minket arra, hogy tovább folytassuk az együttműködést duó felállásban, és immár három CD-t sikerült idáig megjelentetnünk.

K: Én nagyon kedvelem Provence-t. Neked mi a kedvenc francia városod vagy falud? 

M: Amíg nem láttam Párizst, nem tudtam elképzelni, hogy létezhet jobb hely a világon. Természetesen Párizs egy csoda, de Franciaország déli partvidékén is sikerült járnom átutazóban, és azóta is vágyom vissza. 



K: A kevés szabadidőben hogyan kapcsolódsz ki? Hogyan pihensz? 

M: Szeretem mozgással illetve olvasással tölteni a szabadidőmet, valamint igyekszem a hozzám közelállókra szánni ezt az időt.

K: A lakásod milyen stílusú? Találhatóak benne francia stílusjegyek? 

M: Nem tipikusan franciás a lakás, melyben élek, bár sok fából készült burkolat és tárgy található benne. Inkább a természetességtől érzem jól magam otthon, az egyszerűség dominál nálam.

K: Tetszik Neked a francia vidéki stílus? 

M: Kifejezetten tetszik. Egy rövid időt Bretagne-ban is sikerült töltenem régen, ahol ezt közelről láthattam, nekem varázslatos.

K: Csak a zene, vagy van más fontos dolog is, amely nagy szerepet játszik az életedben? 

M: Elsődlegesen a koncertezés, és az erre való felkészülés teszi ki a mindennapjaimat, de tanítani is nagyon szeretek, ez egy egészen más feladat és teljesen más siker.

K: Sok helyen léptek fel szerencsére nem csak Budapesten, de vidéken is megédesítve ezzel a nyári estéket. Hol láthat Titeket a közönség legközelebb? 

M: A budapesti fellépések közül a két állandó klubunkat fontosnak tartom. Myrtill és a Swinguistique a Ladó Caféban koncertezik havonta kétszer (legközelebb: 08.15., 08.26.), A Voice & Guitar pedig a Budapest Jazz Clubban havi egyszer (legközelebb: 08.21.). Swinguistique-kel még 08.29. Kazincbarcika, Csónakázó tó, szept. 8. Budafoki Bor- és Pezsgő Fesztivál.  Voice & Guitar: szept. 3. Budapest Jazz Club, szept. 9. Rév-Komárom, Borostyán fesztivál, okt. 1. Budapest Jazz Club.

K: Kíváncsi vagyok mik a jövőbeli terveid? 



M: A Swinguistique új lemezének munkálataiban vagyunk nyakig, amely ősszel fog megjelenni, és október 30-án mutatjuk be élőben a RAM Colosseumban. A franciás gipsy swing stílust megtartva ezennel magyar dalok lesznek a repertoárunkon, legtöbbjük szintén a múlt századból, de három saját dal is helyet kap az új lemezen.

Még több infó:




Köszönöm szépen az interjút. Myrtill nem érkezett üres kézzel, hanem hozott egy dedikált Swinguistique cd-t a Hungarian Provence olvasóinak. 


Kérdésünk:  Hány tagú a Swinguistique  zenekar? 



A helyes választ a provence@citromail.hu címre várjuk a tejes neveddel együtt. 
A tárgy: francia zene legyen. 

A helyes válaszokat  augusztus 28.-ig várjuk.

A cd-t a zenekar postázza majd a szerencsésnek. 

****


A JÁTÉK LEJÁRT.

Nyertesünk:

Krőhnung Helga



Gratulálunk neki.








2 megjegyzés:

Krőhnung Helga írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Krőhnung Helga írta...

Köszönöm szépen! :))))