****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2011. november 5., szombat

A nagy szívekkel teli legkisebb település







"Kedves Krisztina! Megyerről, hazánk egyik legkisebb falujából írok, szeretnék gasztromániákusokkal és a vidéki életet szeretőkkel egy disznóvágást tartani" - így kezdődött Pajer Kristóf polgi levele és egyben meghívása még szeptemberben.


A legnagyobb szívvel várnak a legkisebb magyar faluban

Én nem csak a programot tartottam jó ötletnek, hanem azt is, hogy megismerhetek pár olyan embert személyesen, akiről hallottam már, olvastam, ismerem a munkáját, de még nem volt szerencsém találkozni vele. Így kiszakadva a hétköznapokból, csodás másfél napot töltöttünk Megyeren, melynek egyik programja a disznóvágás volt. Továbbá jókat ettünk, ittunk, beszélgettünk, ötleteltünk, ismerkedtünk és pihentünk.




Egy falu újraszületik

Sümegtől 12 km-re, a Marcal folyó mellett található Megyer falucska, ahol a lakosok száma jelenleg 56 fő. A település a polgármester vezetésével nem a visszafejlődés útját választotta, hanem azt a célt tűzte ki, hogy megmaradnak az ország legkisebb magyar településének, és inkább idecsábítják a turistákat, a magyarokat, az érdeklődőket. Hogyan? Programokkal, stílussal, a helyi értékekkel, csenddel és falusi vendéglátással.


Megyer kiváló kikapcsolódást nyújt, ha pihenni vágyunk. Csupa csend és nyugalom, tiszta levegő. A gyerekek pedig hatalmas élményekkel gazdagodhatnak, hisz itt tudnak állatot simogatni, lovagolni, játszani a szabadban. Ha meguntuk a pihenést, akkor benevezhetünk egy jó kis programra. Ötletből és csupaszív emberekből itt nincs hiány.


A falu olyan kicsi, hogy nem található benne se bolt, se kocsma, se posta, de még templom sem.



Kristóf és csapata (meg a segítők) egy "élő múzeumot" hoztak létre a faluból, mely jó sok év kemény munkájának eredménye. Mindig évről-évre érték el a sikereket: Zorall koncert, esküvő, vadászat, főzőiskola, disznóvágás.

Az Uniós pályázatot sem hagyták ki, melynek keretében a legfontosabb történés az volt, hogy a település legtöbb háza megújult, egy részükből vendégház lett (teszteltük). Az utcakép szintén megújult.



A polgármesteri rezidencia.


Mini könyvtár.



A képen balra a polgármester úr látható.


A hangulatos és stílusos pajta.



Gyere Megyerre

Bárki bekapcsolódhat Megyer vidéki életébe. Az igazi falusi életbe. Számos program és ötlet közül lehet válogatni, a település weboldala naprakész. http://www.megyer.hu/ 



Érkezés, tábori hangulat

Mondhatni mi elsők között érkeztünk meg a disznóvágás előtti délutánon. Kristóf a laza polgi nagy mosollyal fogadott minket (én a férjem urammal érkeztem). Igen Ő laza, de nem úgy értem, hogy félvállról vesz dolgokat, hanem Ő is ugyanolyan ember, mint Te vagy én. Nem kell feszengeni mellette, jókedvű, (biztos a falusi levegő teszi) ami azonnal átragad.

A többiek elég messziről jöttek, na meg ott volt a munka is. Amíg vártunk, megismertük Zsolti bácsit (Kristóf jó barátja és segítője), Lokodi Ákost (Magyar Ínyencvidék) és párját Évit. Közben készült a finom vacsora: karfiolleves, káposztás és krumplis tészta, folyt a beszélgetés (a közös téma megvolt) és fogytak a jó borok.

Elfoglaltuk a szállásunkat, és megnéztünk pár házat a faluban, kísérőnk hol Kristóf, hol Ákos volt.


Szállásunk.



Majd megérkezett Simon Orsi (Vidéki Élet) és párja András,  Balog Bari (Nomád Hotel, Stílusos Vidéki Szállodák Szövetsége) és kísérője Bolyki Jani (borász), aki saját borral érkezett.

A pajtából kialakított társalgó-és étkezdének fantasztikus hangulata van. Régi kőfal, girbe-gurba téglapadló, kis kályha, stílusosan összetákolt pult, és az apró kiegészítők. Érdekes az egyik falon végig meghagyták az itatót, mely szintén hangulatosan illeszkedik a környezetbe.

Végezetül megérkeztek a fiúk a Pesti Disznó étteremből Bereznay Tamás és csapata, majd éjfél előtt Paór Anikó (Rosinante, Stílusos Vidéki Szállodák) és kísérője Gál Zsolt (mesterszakács, Finománia), akik természetesen szintén munkából jöttek.  A Gasztrobizarr lányok Boros Regina és Hovanyecz Rozália csak másnap csatlakoztak hozzánk.

Bennem másnapra viszont az tudatosult, hogy amolyan tábori feelinget érzek kis különleges beütéssel, ami persze jó érzést váltott ki belőlem. Szuper volt már első este is megismerkedni a többiekkel, rengeteget beszélgettünk és nevettünk.  

A vacsi előtt borkóstolóra mentünk a sümegi Palota Pincébe, ahova falubusszal érkeztünk.



Egly Márk vezetett végig minket a látványpincében, az alagútban, a bormúzeumban, és a rendezvényteremben. Élvezet Őt hallgatni, ahogy a borokról beszél, és közben beleszövi a történelmet.




A borokon kívül (én még mindig a fehérnél maradok) volt még egy főszereplője az estének (sőt még másnap is), egy 5 kg-s megyeri kenyér. Mivel már éhesek voltunk, ezt kezdtük el csipegetni a bórkóstolás alatt. Nagy sikere volt.



Disznólkodtunk, avagy a nagy megyeri disznóvágás

A másnapi felkelés, kora reggel miszerint 7kor találka van a malacnál, kicsit bajos volt (nem feküdtünk le későn, ááá, dehogy), de hamar behoztuk a lemaradást. Hogyan? Rám és a páromra hárult a feladat, hogy felébresszük a többieket. :-)



folyt.köv.











Nincsenek megjegyzések: