****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2013. augusztus 15., csütörtök

A múlt emlékei egy amerikai szellemvárosban


Stílusos vadnyugati város lehetett ... nem mondom.

Nem is hinnétek, de számos oldal szakosodott az interneten az elhagyatott, lepusztult, bomlásnak indult épületek, helyek bemutatására. Sajnálatos, hogy nem csak hazánkban, de világszerte is rengeteg épület jut ilyen sorsra.

Ma egy amerikai kisvárost ismerhettek meg, a neve Bodie (Sierra Nevada, California) és már régóta szellemváros. Érdekessége, hogy éppen fennmaradtak bizonyos részei, sajnos lepusztulva, de az egész város látogatható, hiszen a Californiai Park fennhatósága alatt áll. Évente közel 200.000 ember keresi fel, először 1962-ben nyitották meg a közönség előtt.


Bodie bányászváros volt, 1859-ben William S. Bodey aranyat talált a közelben. Ezzel kezdődött minden, a fejlődés robbanásszerű volt és szép lassan egy városka kezdett el kialakulni, cégekkel, iskolákkal, bárokkal, üzletekkel, bankkal, temetővel, szóval volt minden, ami kellett. 1879-re Bodienak már kb. 5-7.000 lakosa volt. Gazdag település volt, állítólag a bűnözés és korrupció melegágya.




 Az 1900-as évek elején kezdett el csökkeni a lakosság létszáma, 1910-ben 698-an laktak Bodieban, 1920-ban már csak 120-an. Az elnéptelenedéshez hozzájárult egy földrengés, és még ki tudja mi.... De a vandálok is garázdálkodtak ott az 1940-es években.
















3 megjegyzés:

Lady Locust írta...

Hello,
My mom grew up not far from Bodie. It was once the second largest town in California. Fire was the real cause for the failure of the town. There were multiple smaller ones that it recovered from and one or two significant ones that threatened the town when all was made of wood. Not only homes were burned, but crops and feed for animals. With no sustenance, they were forced to relocate. What a wonderful post.
Smiles,
JoeyLea
http://www.thelocustblossom.blogspot.com/

Krisztina írta...

Thanks the informations JoeyLea. :-) Greetings.

éva írta...

Sajnálatos,hogy nem maradnak fent és elpusztulnak...