****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2013. április 9., kedd

Gazvacsora a Mecsek lábánál +egy medvehagymás recept



Egy csapat, akik szeretik a vidéket, az erdőt, a környezetüket, és értenek ahhoz, ami vadon terem. A gazvacsora egy újdonság, amiből szeretnének hagyományt teremtetni, és sok -sok emberrel megismertetni a környezetben élő, ehető növényeket. A Biobia Portán Cserkúton csupa klassz dolgokat találsz: stílusos falusi környezet, jó hangulat, remek és érdekes ételek.



Örömmel fogadtam, amikor Bia mondta, hogy mit terveznek március elsejére. A legjobb az volt az egészben, hogy szinte még ki sem került a program és a megosztások, máris elfogytak a helyek az első gazvacsorára. Az emberek kíváncsiak voltak és ahogy a visszajelzéseket hallottam, nem csalódtak. :-)  Olyannyira, hogy újabb és újabb időpontok lesznek. Hogy mikor? A poszt végén kiderül.


A Biobia Porta Facebook oldalát érdemes követni mert színes és érdekes: 

Biát és a többieket tavaly nyáron ismertem meg, amikor egy mecseki élménynapot szerveztünk közösen a Hungarian Provence Olvasóknak (erről bővebben itt és itt na meg itt olvashattok három részben). 

Nagyon a szívemhez nőtt a Porta és a Mecsek Ökocsalisok is, így még sokszor szeretnék ellátogatni hozzájuk, ahogy időm engedi. Szeretem a programjaikat, az ételeiket, az egyediségüket, hogy nem másolnak senkit és semmit, csak egyszerűen azt csinálják, amit szeretnek és amit a szívük diktál.

Azon a márciusi estén két vendégszakács is volt, Lokodi Ákos a Magyar Ínyencvidék tulajdonosa (a képen fent) és Szakács Éva (a képen lent) a Mecsekalja szakácsnéja, Mecsek Ökocsali tag, a Vörösdombi Vendégház tulajdonosa.   








A hölgy Bia édesanyja, aki mindig segít a csapatnak. 

A menü ez volt:  Medvehagyma bigyós zsíros és vajas kenyér, szezonális bográcsos gazleves, gazsaláta , cserkúti vörös tyúk üstben, kemencében sült krumpli, cékla, zeller, medvehagymás csiga és szilvalekváros bukta. Fruska és Fickó tea, forralt bor, csipke lé.


 Bia üdvözli az első vendégeket, egy jó kis pálinkával.


Sok kíváncsi szempár és gyomor. 






 Arra is mindig van lehetőség, hogy aki szeretne, részt vehet a főzésben és az ételek elkészítésében. Itt mindent szabad, kérem szépen.





Jó hangulat.

A következő gazvacsora pedig április 26-án lesz. 





Végezetül az ígért recept.

Medvehagymás csiga

(Mecsekalja szakácsné módra)

A Gazvacsora egyik slágere, "mindmegette" típusú.

Hozzávalók: 1 kg liszt, 7 dl tej, 5 dkg élesztő, 1 ek. cukor, 1 ek. só, 1 tojás, 1 dl olaj

Töltelékhez: 25 dkg Rama, ízlés szerint só, férfi maréknyi friss medvehagyma levél apróra vágva (amíg a tészta kel, jól összekeverjük).

Szokásos módon: élesztő felfuttatása langyos cukros tejben, majd összeállítjuk a tésztát a maradék hozzávalókkal (a többi tejet is célszerű meglangyosítani) jól kidolgozzuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.

A könnyen kezelhető tésztát 4 részre osztjuk, kisodorjuk ½ cm-es vasatgságúra és medvehagymás Rama ¼ részével megkenjük, feltekerjük és a rudat kb.1,5 cm széles darabokra szeleteljük (mint a kakaós csigát). 

Tepsit körbekenjük margarinnal, majd szorosan egymás mellé tesszük a csigákat.
A maradék három rész tésztával ugyanígy teszünk.

Kb. 20 percet még pihentetjük, majd, jól befűtött kemencében, vagy 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt megsütjük.
(Lehet azonnal a hideg sütőbe tenni a tepsit beleszámítva a sütési időben a sütő bemelegedését.)




A fotókat Hegyi Lili készítette.



Nincsenek megjegyzések: