****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2012. május 21., hétfő

Ismerd meg a tihanyi Levendula Ház Látogatóközpontot - Interjú és játék






A múlt héten ünnepelte első születésnapját az intézmény, amire én azt mondom, hogy aki még nem járt itt, annak feltétlenül fel kell vennie az „ide el kell mennem” listájára. Miért? Mert hiánypótló, ismeretterjesztő, mindazonáltal a Balaton-felvidék egyik legszebb részén található, Tihanyban. Sikerült utolérnem Dr. Kopek Annamáriát a Balaton-felvidéki Nemzeti Park osztályvezető asszonyát, aki szívesen válaszolt az én kíváncsi kérdéseimre. Az interjú végén egy játék is vár Rátok.


Milyen céllal jött létre ez az ötletes Levendula Ház?

A Tihanyi-félsziget nemcsak hazánkban, hanem Európában is egyedülálló természeti adottságú, terület, itt létesült az ország első tájvédelmi körzete 1952-ben, mely ma a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. A félsziget nyugati része 2003. július 1. óta Európa Diplomával kitüntetett terület. Az Európa Diploma ajánlásai között szerepelt egy látogatóközpont létesítése.

Tavaly májusban nyitott meg a látogatóközpont. Milyen volt a fogadtatás?

A nyitást nagy érdeklődés fogadta, rendszeresen érkeznek forgatócsoportok országos TV társaságoktól is. A látogatólétszám meghaladta a 25. 000 főt.

Mi a látogatók kedvence?

Látható a Levendula Házban a félsziget földtörténeti múltról egy nyolc perces film. Rendkívül szemléletes és izgalmas. További kedvenc az átjárható pöfékelő vulkán, kicsiknek a mocsárjárást imitáló járófelület. Gyönyörű a levendulaportékát árusító bolt.




Úgy gondolom, ez a központ hiánypótló volt a balatoni térségben. Ön is így látja ezt?

Tihany kiemelkedő természeti és kultúrtörténeti értékei révén a régió és az ország egyik leglátogatottabb települése, igen jelentős a rév miatti átmenő-forgalom is. A turisták többnyire rövid időt, mindössze néhány órát töltenek a településen. Ennek talán fő oka az elégtelen programkínálat volt. A megépült látogatóközpont ugyanakkor kitűnő lehetőség arra is, hogy a régió kevésbé ismert részeire, és a természeti értékek felkeresésére ösztönözze, irányítsa az ideérkezőket.

A tihanyi levendulás terület a magyarok mini Provence-a. Van –e valamilyen kapcsolatunk Provence-al?

Provance-al konkrét kapcsolatunk nincs. 

A félsziget nyugati felére Bittera Gyula, egy híres vegyészmérnök hozta a levendulát 1924-ben, s a negyvenes évekre közel száz hektáros ültetvény alakított ki. Az itt termett levendula olaja Európa-szerte híres volt, minősége túlszárnyalta a francia ültetvényekét. A félsziget középső részén, Tihany faluba vezető út mellett is létesült egy új ültetvény bő 10 éve. Így a félszigetre látogatók ma két helyen is gyönyörködhetnek hullámzó lila tengerben június-július fordulóján.




Hogyan mutatná be az olvasóknak pár mondatban a Levendula Házat? 

A Levendula Ház Látogatóközpont minden korosztály számára élményt nyújtó módon mutatja be a Tihanyi-félszigetet: a vulkánok egykor dühöngő világát, s a később megszelídült táj harmóniáját; a tihanyi emberek és a természet évszázados együttélését, s ennek emblematikus kultúráját, a levendulatermesztést.




A közeljövőben milyen programokat terveznek?

A látogatóközpont március 15-től hét közben is nyitva tart novemberig. Következő programunk június 23-án a Levendula fesztivál keretében lesz, amikor is este 22:00 óráig várjuk látogatóinkat.

A központban külön részt szenteltek a levendulának. A Hungarian Provence blog olvasói is nagyon szeretik a levendulát.

A Levendula Ház bemutatja a tihanyi levendulatermesztés, párlás történetét. Például a kiállításon belül megépítettük a régi apátsági lábas pajta egy részletét, ahol lógatva száradnak a levendulacsokrok, utalva arra, ahogy napjainkban is szárítják aratás után a félszigeten a levendulát. Az épületbe lépő látogatót óriás levendula bokor fogadja pillangóval, méhekkel és a mediterrán táj jellegzetes rovarával az óriás énekes kabócával. Az ajándékbolt termékei is zömében a levendula illatát, színét, gyógyhatását adják a látogatónak.Weboldal: http://tihanytourist.hu/magyar/tihanyi-levendulas-termekek


Annamária, Ön miért kedveli a levendulát?

A levendulának nem csak a hatóanyagtartalma nyugtató hatású, hanem számomra a látványa is. A Tihanyi-félszigeten június – július hónap fordulóján nyíló több hektárnyi levendula tő fenséges látvány. Olaját szívesen használom párologtatóba, fürdővízbe, virágát ajándéktárgyak készítéséhez.

Mit üzenne a Hungarian Provence Olvasóinak?

A félsziget minden évszakban gyönyörű! Szeretettel várjuk az olvasókat a Levendula Házba, ahol a múlt és jelen együtt van.

Web:

Videó:


**

JÁTÉK

A Levendula Ház két ajándékcsomagot ajánlott fel a játékos kedvű Olvasóknak, melyet a képen láthattok.




 
Kérdésünk:

Ki hozta és mikor a levendulát a Tihanyi-félszigetre?


A választ a
email címre várjuk.


A tárgyba írd bele: levendula. Kérlek, ne felejtsd el megadni a teljes nevedet sem.

A játék 2012. május 26.-ig tart. 


 **** 

A helyes megfejtés Bittera Gyula volt, 1924-ben.

1. nyertes: Biró Éva

 
 2. nyertes: Pobori Zsófi




****
 
Játékszabályzat
A Hungarian Provence blog és a Levendula Ház  közös játéka. 

Mindenki részt vehet, aki magyarországi címmel rendelkezik és elmúlt 18 éves (természetes személy), kivéve a szervezők, illetve közeli hozzátartozóik.

A játék időtartama:2012.05.21-26.ig. 

 A sorsolás random.org szerveren történik, fotóval igazolva, azok között, akik a feltett kérdésre helyes választ adnak. Egy ember csak egyszer játszhat. A nyeremény a képen látható, két db ajándékcsomag.

A nyertest emailen értesítjük. Nyereményét a Levendula Ház  küldi el postán. 

A játékot nem a Facebook szervezi.


 ****

Aki szereti Tihanyt, az még jelentkezhet erre a kirándulásunkra, ahol a Levendula Házat is meglátogatjuk. 






2 megjegyzés:

Böbe írta...

Nagyon szép! Idén nyáron szeretnénk ide eljutni:)

Böbe írta...

Nagyon szép! Idén nyáron szeretnénk ide eljutni:)