****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2012. március 22., csütörtök

Ozora reneszánsz várkastélya, avagy egy cseppnyi Itália a tolnai dombok között





Tavaly még megvolt,- volt és nincs deres,
Elhordta azt is már a kömíves.
Küszöb lett? Kőpad? Áll, áll, ellenáll, 
De végül mégis omlik csak a vár.


Mely száz csata közt megóvta falát,
Megadván mindig időben magát,
Nem törte csak az évek tábora.
Rakta alját Pipo di Ozora.


Illyés Gyula: Philippo Scolari di Ozora szellemének








Az Ozorai Pipo Várkastély igazi különlegesség a hazai műemlékek közül, a kora reneszánsz építészet első magyarországi épülete, amely mind a mai napig fennmaradt. Igaz, a Pipo Várkastélyt is többször átépítették a XV. század óta, ám a nemrégiben befejeződött rekonstrukció után eredeti reneszánsz hangulattal fogadja a látogatókat. 

A várkastély építtetőjét, Zsigmond király híres törökverő lovagját, Filippo Scolarit a szerelem láncolta Ozorához. S mielőtt nőül vette a vidék urának leányát, Ozorai Borbálát, várépítkezésbe kezdett a páratlan szépségű, friss vizű patakokkal átszelt településen. Az otthonául és gazdaságának központjául szolgáló épület nem hasonlított igazán a korabeli várakra, sokkal inkább az itáliai reneszánsz városi palotákra emlékeztetett. Ennek oka, hogy a firenzei születésű lovag, akit a magyarok Ozorai Pipoként emlegettek, szülővárosából hívott építészeket, kőfaragó mestereket, akik egy cseppnyi Itáliát varázsoltak a tolnai dombok közé.

Pipo, a legendás hadvezéri képességekkel rendelkező férfiú, egész életét a magyar király, Zsigmond védelmének szentelte. A király holtig tartó barátsággal és bizalmas posztokkal jutalmazta hűségét: előbb királyi kincstartóvá, később a királyi sókamarák vezetőjévé nevezte ki. Tagja volt az egyetlen magyar alapítású lovagrendnek, Zsigmond király híres Sárkányos Lovagrendjének. Tizennyolc győztes hadjáratot vezetett a törökök ellen, udvarában és kíséretében vált férfivá a híres törökverő, Hunyadi János.


Napjainkban a várkastély, múzeumként várja a látogatókat. Itt nézhető meg Pipo hitvese, Borbála hálószobája, a reneszánsz kandallós trónterem és a reneszánsz ebédlő. A vár felszentelt kápolnájában őrzik Szent György csontereklyéjét. A várban található kiállítás érdekessége a Zsigmond-kori fegyvermásolatokkal berendezett fegyverterem, valamint a XV. századi élményház és a reneszánsz konyha. 






Édesanyámmal látogattuk meg ezt a gyönyörű várat. Napsütéses időt fogtunk ki. Pozitív élmény volt a  várkastély felkészültsége, az idegenvezetés, és a berendezések. A mai napig emlegetjük. Arról nem beszélve, hogy már az érkezéskor szembeötlött a sok-sok szárított levendula. A legnagyobb hatást rám mégis a reneszánsz konyha tette. 

Egyszóval csak ajánlani tudom ezt a kirándulást. 

Sok-sok képet hoztam Nektek. 





A gyönyörű belső udvar után egyből feltűnik a szárított levendula.







A levendula alatt állva a terjengő finom illattal még jobban esett az induló idegenvezetés. 



Borbála szobája. 





Szobai toalett levendulás illatosítóval. 

Fegyverterem.








Trónterem.




Ozorai Pipo.





Ebédlő. 







Kézmosó.






Ugrunk egy nagyot az időben, mert az Eszterházy család tulajdonában is volt a kastély. 








Stílusos reneszánsz konyha. 






Marcsó.




1 megjegyzés:

Névtelen írta...

CSODÁLATOS,és nyaranta minimum 2-szer arra járunk, legalább 40 éve és még soha nem láttuk.Most nyáron az első utunk lesz bemenni.A képek alapján nagyon tetszik, köszönöm, hogy fölhívtad a figyelmet erre a kincsre.