Kati sokszor készíti ezt a lepényt, nagy kedvenc. Most megosztja Veletek is.
Kakukkfüves hagymás lepény
Tésztához:
30 dkg liszt csipetnyi só 2.5 dkg élesztő 1 teáskanál cukor 2 evőkanál olaj
A töltelékhez:
2 tojás 1 nagy pohár tejföl só bors 30 dkg lilahagyma 1 csokor zöldhagyma 1 csokor kakukkfű
A lisztet egy tálba szitáljuk és mélyedést nyomunk a közepébe. az élesztőt a mélyedésbe morzsoljuk, majd 1.5 dl meleg vízzel, a cukorral és egy kevés liszttel összekeverjük. Letakarva meleg helyen 20 percig kelesztjük. azután belekeverjük a sóval elvegyített olajat, és újabb egy órát kelesztjük.
A tojásokat elhabarjuk a tejföllel, sóval, borssal ízesítjük. a lisztezett deszkán kinyújtott tésztát, egy sütőpapírral bélelt nagy tepsibe terítjük.
A tésztát megkenjük a tojásos tejföllel, majd elosztjuk rajta a vékony szeletekre vágott hagymákat, és a apróra vágott kakukkfüvet.
200 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.
No, és legyen még egy recept!
Kemencés csülök
A csülköket már előző napon alaposan megtisztítjuk, több helyen csontig bevagdossuk, ízlés szerint sóval, borssal, majoránnával, mustárral bepácoljuk és hideg helyen másnapig állni hagyjuk, időnként megforgatjuk.
A sütéshez használt tepsit jól bezsírozzuk, A tepsi aljára zöldségeket rakunk egymásra. Jól megtermett burgonyát, hagymát, sárgarépát egészben rakjuk bele a tepsibe. / télen gombával, nyáron készre sütés előtt zöldpaprikával ízesíthetjük/ Erre az alapra helyezzük a bepácolt csülköket./ a zöldségeket ne sózzuk meg!/ A tetejüket megszórjuk fokhagymagerezdekkel, és füstölt szalonna csíkokat helyezünk rájuk.
Egy kis víz aláöntése után a tepsit lefedjük, 3 3.5 órát sütjük.
Kenyérrel, vörösborral házi készítésű bodzaszörppel tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése