****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2011. július 7., csütörtök

Falusi vendégasztal, recept Katitól (Berkes Porta)




Kati sokszor készíti ezt a lepényt, nagy kedvenc. Most megosztja Veletek is.



 
Kakukkfüves hagymás lepény

Tésztához:

30 dkg liszt csipetnyi só 2.5 dkg élesztő 1 teáskanál cukor 2 evőkanál olaj

A töltelékhez:

2 tojás 1 nagy pohár tejföl só bors 30 dkg lilahagyma 1 csokor zöldhagyma 1 csokor kakukkfű


A lisztet egy tálba szitáljuk és mélyedést nyomunk a közepébe. az élesztőt a mélyedésbe morzsoljuk, majd 1.5 dl meleg vízzel, a cukorral és egy kevés liszttel összekeverjük. Letakarva meleg helyen 20 percig kelesztjük. azután belekeverjük a sóval elvegyített olajat, és újabb egy órát kelesztjük.
A tojásokat elhabarjuk a tejföllel, sóval, borssal ízesítjük. a lisztezett deszkán kinyújtott tésztát, egy sütőpapírral bélelt nagy tepsibe terítjük.

A tésztát megkenjük a tojásos tejföllel, majd elosztjuk rajta a vékony szeletekre vágott hagymákat, és a apróra vágott kakukkfüvet.

200 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.




No, és legyen még egy recept!


Kemencés csülök

A csülköket már előző napon alaposan megtisztítjuk, több helyen csontig bevagdossuk, ízlés szerint sóval, borssal, majoránnával, mustárral bepácoljuk és hideg helyen másnapig állni hagyjuk, időnként megforgatjuk.

A sütéshez használt tepsit jól bezsírozzuk, A tepsi aljára zöldségeket rakunk egymásra. Jól megtermett burgonyát, hagymát, sárgarépát egészben rakjuk bele a tepsibe. / télen gombával, nyáron készre sütés előtt zöldpaprikával ízesíthetjük/ Erre az alapra helyezzük a bepácolt csülköket./ a zöldségeket ne sózzuk meg!/ A tetejüket megszórjuk fokhagymagerezdekkel, és füstölt szalonna csíkokat helyezünk rájuk.

Egy kis víz aláöntése után a tepsit lefedjük, 3 3.5 órát sütjük.
Kenyérrel, vörösborral házi készítésű bodzaszörppel tálaljuk.







Nincsenek megjegyzések: