****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2011. február 4., péntek

... avagy a fánkok diadala a konyhámban - vendégposzt + recept / ... or triumph of the donuts in my kitchen - guest post+recipe





Vízkereszttől hamvazószerdáig, avagy a fánkok diadala a konyhámban


Január elején a kaposvári színházban tartott újévi koncerttel számomra lezárul az előző év, kezdetét veszi az új. A karácsony előtti időszak izgalmát, nyüzsgését látszólagos semmittevés, unalmas hétköznapok sora váltja fel….egészen január 6-ig! 

Akkor kezdetét veszi a vidámság ideje, a farsang., és tart egészen  a húsvét előtti böjtig. Nálam ezt az jelzi, hogy előkerül az összes szakácskönyv, minden netes recept, hogy a legtutibb fánkreceptet megtaláljam. Végül mindig ugyanott kötök ki, mert járt utat a járatlanért… Szóval az örök befutó, ha szalagos fánkról van szó: Horváth Ilona! Ennél megbízhatóbbat még nem leltem. Ha farsang, akkor fánk!
Így volt ez idén is! De miért szalagos a szalagos? Mindenki másra esküszik. Én amondó vagyok, hogy a kelesztésen és a sütésen múlik minden. Idén is szép szalagos, illatos lett. Ez utóbbi tulajdonságát a finom rumnak köszönhették fánkocskáim.

De honnan is ered maga a fánk?

A fánk eredete egy megözvegyült bécsi péknéhez kötődik a hagyomány szerint. Az asszony maga vezette a pékséget a férje halála után. Sokszor alig győzte a munkát, annyian álltak nála sorba. Ahogy az lenni szokott, sokan morogtak a várakozási idő miatt. Az asszony megelégelve a vevők türelmetlenkedéseit, a kezében lévő kenyértésztadarabbal célba vette a leghangosabb várakozót. Ám a tészta a tűzhelyen szépen megmelegedett zsírba esett, és szempillantás alatt aranysárgára sült. Így a véletlen jóvoltából megszületett a fánk, s az asszonyság után Bécsben azóta is Krapfen-nak neveznek. Nálunk a XIX. században terjedt el ez a finom édesség.

Nos, a szalagos volt az első idei remekem, nagy sikert arattam. Finom házi baracklekvárral az isteni – egyesek szerint. Férjem fél üveggel elfogyasztott. Én azonban a saját recept szerinti áfonya- fekete ribizli –szeder lekvárommal falatozgattam.
Íme a szalagos, illatos büszkeségeim:





A nagy sikeren felbuzdulva úgy gondoltam, mégis újítok. Egy lapban találtam meg a belga sörös fánk receptjét. Elkészült. Először és utoljára. Férjemmel úgy döntöttünk, ezt egyék a belgák. Öreg Poirot biztos kedvelné…

A képet azért megosztom veletek. Így egész jól néz ki, de a túl ropogós héj a túl semmilyen tésztával nekünk nem tetszett.



Nem hagyhattam annyiban, hiszen hol van még a farsang vége! Idén úgyis sokáig tart, hiszen az utolsó nap, hamvazószerda húsvét előtt 40 nappal van, tehát most március elejére esik. Van még időm bőven – gondoltam. És a csörögefánkot is imádjuk mindketten. Nosza, ismét Horváth Ilonkát elő! Élesztő, liszt, satöbbi. Gyönyörűen megkelt!
Lássátok a bizonyítékokat:



Éppen azon méláztam, mi lesz ekkora adaggal, három napig esszük majd, mikor váratlan vendégek toppantak be. Soha még ekkora keletje nem volt fánknak, mint most.-)

Nálunk így telt a farsang első fele. Aki Kaposváron jár most hétvégén, az ne hagyja ki a felvonulást, hiszen megláthatja a „szépséges” Dorottyát és Karnevál hercegét!
De idén először talán eljutok Mohácsra is, hogy a busókat is meglessem, amint a telet elűzik.
Addig azonban még töröm a fejem, milyen fánkot kellene még…hoppá…rózsafánk??? No, ha elkészül, küldök nektek egy virtuális falatot!


*****

Recept



A finom szalagos a következőképpen készült Horváth Ilonka segítségével.

Mielőtt el akarjuk kezdeni a munkálatot, már előre készítsük ki a lisztet, cukrot, vajat stb. , hogy ne legyen hideg egy összetevő sem. A konyhában is legyen jó kis langyos idő, ne most szellőztessünk (majd sütés után)!


Hozzávalók 28 szép, méretes fánkhoz:

fél kg liszt
2 dkg élesztő
5 dkg vaj
2 tojás sárgája (a fehérjét műanyagpohárban lefagyasztom, aztán ha már 6 összegyűlt, kiengedem, sütök belőle püspökkenyeret, szintén Ilonka szerint – semmi baja nincs a fehérjének, simán fel lehet verni)
fél dl sütőrum (én ezt csak úgy lazán lottyintom, nem spórolok)
csipet só
kb. fél liter langyos tej
a sütéshez bőségesen olaj

Elkészítés:

A langyos, picit cukros, 3 dl tejben megfuttatom az élesztőt, 3 ek liszttel kikeverem, ebből lesz a kovászunk. Állni hagyom egy fél órát legalább. Belekeverem a 3 tojássárgáját. Horváth Ilonka javasol még bele 5 dkg porcukrot, de én ezt nem teszem bele, nekem nem hiányzik.
Hozzáadom a langyos vajat, lisztet, a maradék tejet, csipet sót.(Ezt majd érzitek, hogy kell-e még bele, előfordulhat, hogy nem elég a fél l.)
A tészta kidolgozható fakanállal, de én inkább kézzel szoktam, mert jobban lehet érezni az állagát. Először picit ragacsos, de pici lisztet adagolhatunk hozzá, de maradjon lágy a tészta!
Ha már szép, homogén a tészta, szórok egy kevés lisztet a tetejére, leterítem egy tiszta konyharuhával, langyos helyen kelesztem jó másfélszeresére. Míg kel a tészta, kiteszem a gyúródeszkát is, hogy az is langy legyen.
A megkelt tésztát a lisztezett deszkára öntöm, átgyömöszölöm kicsit. Vagy kézzel, vagy sodrófával kinyújtom, majd lisztbe mártogatott csészével kiszaggatom. Egymástól távol rakom szét a deszkán, majd letakarom, picit kelni hagyom újra, kb. fél órát.
Felmelegítem az olajat, de vigyázat, ne legyen túl forró, mert akkor jól megég csak a tészta.
A meleg olajba úgy teszem bele a fánkot, hogy a deszkán felfelé lévő oldala kerüljön alulra. Lefedve sütöm ezt az oldalt, majd megfordítás után már lefedés nélkül.
Mindig papírra szedem ki, hogy a felesleges olajat felitassa.


 Írta: Baloghné Biró Mária


(A képek Mária tulajdonai.)



6 megjegyzés:

Bernadett írta...

Szia Marcsi:) Nagyon jó a cikk, és a csörögefánk isteni lehetett, imádnám!
Na, lassan itt az ideje, hogy Krisztinámmal meglátogassunk és talán fánk is lesz:)
Puszi

Unknown írta...

Gyertek csak, gyertek. Kipróbáljuk a rózsafánkot! :-)

Nagypapuska1 írta...

Köszönöm az- aktuális - fánkkészítés módját. Drága tanárnő! De kár, hogy nem jártam osztályába, mert első olvasásra nem értettem:" 3 dl tejben megfuttatom az élesztőt".//Persze megsugták: Ez egy konyhai műszó:""/ Egy bizonytalanságom van még: Hozzávalók: 2 toj.sárgája. Az elkészítésnél: "belekeverem a 3 toj sárgáját!!?!Mindegy..Szóról-szóra figyelve ily részletes leírást még nem olvastam. Egyedül a konyhábab - nekem -ezek a jó receptek.Gratulálok .s köszönöm!!!!!!

Unknown írta...

Jaj, bocsánat! Valóban 3 sárgája kell, az elején nem jól írtam! Lajos bácsi, csak bátran tessék próbálkozni, biztosan nagyon finom lesz! Kszönöm a kedves szavakat!

MuciFoci írta...

Szeretem a fankot. Foleg, ha mas csinalja, es nem az en konyhamban! :) Azt a rettenetes olajszagot nem tudom elviselni es utana meg napokig erezni a lakasban... Erre is van tippje valakinek? Valami olyan fankrecept ami utan nem kell rogton felmosni es szonyeget tisztitani?

Mor til 4årig írta...

Én is utálom az olajszagot, de jön a jó idő, jól lehet szellőztetni :)) imádom a fánkot, asszem hétvégére megvan a desszert!!!!!! Köszi!!!