****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2010. október 19., kedd

Krisztián esete öcsivel - a francia eredetű petanque mint sport - INTERJÚ / Krisztián's case with öcsi - the french origin petanque as a sport - interview





Francia film, park, idős bácsik, és a. petanque francia golyójáték. Ez sokaknak ismerős lehet. Krisztián, Te mit szeretsz a petanque-ban?

A petanque egy olyan játékos sportág, amely a petanque-osnak nagyon sok képességét egyszerre teszi próbára. Állóképesség, stratégia, koncentráció, kitartás, önfegyelem… Attól szép a játék, hogy ezeket összehangolva kell játszani, hogy eredményes legyél. A hangulata pedig magával ragadó. Kiváló közösség építő játék.

Mikor találkoztál először a petanque játékkal?

1992-ben a szomszédunk játszotta. Budapesti barátai voltak nála látogatóban, ők hozták a petanque golyókat.

A játékból sport lett, ill sportszerűen is lehet űzni, ahogy Te is teszed. Mióta is?

Mivel hivatalosan ’89-től létezik Magyarországon a sportág, mindenki, aki érdeklődött iránta, viszonylag könnyen válhatott versenyzővé. Velem is ez történt, a helyi egyesület nagyon örült, hogy ifjúsági versenyzője leszek, mert addig nemigen volt.

Nézzük akkor a sikereidet is az érmek és a szövetség tükrében… (kérlek mesélj)

Akkoriban könnyebb volt sikereket elérni, hiszen kevés utánpótlás versenyző volt. Rögtön az első évadban kijutottunk a casablancai ifjúsági világbajnokságra. Ez az élmény végérvényesen a petanque élethez kötött. Olyan motivációt adott, hogy a következő vb-re is sikerült kijutni (Zaragoza ’95). Ifiként a felnőtt mezőnyben egyéni bajnoki cím (’94, ’95), amit még összesen öt egyéni és számos páros és triplett (három fős csapat) bajnoki cím követett. Közben szépen lassan már nem csak a magyar, hanem a közép-kelet európai országokban is az élmezőnybe jutottam (persze nem egyedül, mert a magyar petanque sport számos nagyszerű versenyzőjével játszhattam egy csapatban). A legnagyobb nemzetközi eredmény a monacói világbajnokságon elért 13. helyezés (2001-ben).

Sokak számára unalmasnak tűnhet ez a játék nem?

Nem nagyon találkoztam olyannal, aki látta a játékot, esetleg kipróbálta és unalmasnak találta. Vannak olyan sportszeretők, akik a mozgalmas, nagyobb fizikai aktivitást igénylő sportágakat kedvelik jobban, de aki kicsit is szeret játszani és sportolni, az megtalálja benne a szépséget.

Krisztián kocentrál és dobáshoz készül



A kislányod is szokott szurkolni Neked a versenyeken?

Ő még csak másfél éves, nem kísér el a versenyekre. Az edzésekre azonban már elkísért néhányszor és bátran emelgeti a nagy vasgolyókat. Biztosan ügyes lesz, az édesanyja is sikeres petanqueos a női mezőnyben, úgyhogy már az anyatejjel „szívja magába” a játék lényegét.

Ki lehet alkalmas erre a sportra?

Mindenki. A játék jellegéből adódóan mindegy, hogy ki milyen magas, esetleg van-e néhány felesleges kilója. Az alapfogások könnyen elsajátíthatók. Ahhoz már egy kis gyakorlás is elég, hogy valaki a saját (és a társaság) örömére játsszon. Természetesen az élversenyzővé váláshoz ezen kívül sok-sok „monoton” gyakorlás is kell, de ez más sportágban sincs másképp.

Női versenyzők is vannak?

Igen, sőt egyre több női versenyző van. Külön bajnokságot szervez a szövetség a hölgyeknek és van olyan kupaverseny is, ahol csak vegyes (ffi, női) csapatok indulhatnak.



Hogyan telik egy versenyre való felkészülés?

Régebben napi szinten egy két óra edzésre volt időm, aminek egy része csak arról szólt, hogy a dobó mozdulatot minél jobban begyakoroljam, másik része pedig a játék. Mostanában a munka és a család mellett heti egy, két alkalommal tudunk gyakorolni. Ekkor leginkább csapatokat alkotunk a társakkal és edzőmeccseket játszunk. Az „újoncoknak” közben mutatjuk a fogásokat és a taktikát.

Civilben mivel foglalkozol?

Egy pénzintézetben dolgozom tanácsadóként

Jövőbeli tervek?

Az egyik nagy előnye a játéknak, hogy nem lehet belőle kiöregedni. Éppen ezért szeretnék még jó sokáig aktív petanque-os maradni. Arra ugyan már egyre kevesebb a lehetőségem, hogy fejlődjek, ezért már annak is örülök, ha a versenyekre a jó formát sikerül jól időzíteni.

Következő verseny mikor lesz és hol?

Az idei szezon a vége felé jár. Október közepén (16-án) a páros bajnokság (Sormáson), a végén pedig (30-án) az egyesületek csapatbajnoksága Almásfüzitőn lesz még. Sajnos az országban egyetlen helyen van fedett petanque pálya, ezért edzés lehetőség nem nagyon van. Tavaszig havi egy „téli” kupa jelenti a gyakorlási lehetőséget.
Ha valakit érdekel a petanque versenyszerűen, hol tud jelentkezni?

A Magyar Petanque Szövetség honlapján (petanqeu.hu) mindenki talál elérhetőségeket.
Én is játszottam már párszor petanquet. Úgye először eldobom az Öcsit a célgolyót és aztán …. (kérlek folytasd)

A játék lényege, hogy a kb. alma nagyságú fémgolyókkal az általad említett öcsit minél jobban megközelítsük. Közelebb kell dobnunk, mind az ellenfelünk. Ezt úgy is elérhetjük, hogy az ellenfelünk golyóját eltalálva azt messzebbre ütjük. Kezdéskor az öcsit kell kidobni hat és tíz méter közötti távolságra. A kezdő csapat dob először, majd mindig az a csapat dob, akinek a golyója távolabb van az öcsitől, mind az ellenfélé. Egy kör addig tart, ameddig mindkét csapatnak elfogy az összes golyója (egyéniben fejenként három-három, párosban és csapatban hat-hat golyó van csapatonként). Akinek közelebb van a golyója az öcsihez, az kapja a pontot, mégpedig annyit, ahány golyóval „vezet”. A pontot szerző csapat kezdi a következő kört. A játék akkor ér véget, ha valamelyik csapat összegyűjti a 13 pontot.

 
Kedves Olvasóim. Tálosi Krisztiánt olvashattátok.  Köszönöm az interjút. További sok sikert kívánok.


Nincsenek megjegyzések: