****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2014. február 25., kedd

miNŐ vidék: Vidék és lelkiélet női szemmel 6. rész


1-5. rész ITT.

*******





Gyűjtögetés és kastélyozás macskagyerekekkel

Megint elmélkedni kezdtem. Lehet, hogy könnyen kimeríthető a téma, de nálam, úgy tűnik legalább egy év lelki gyötrődést okozott legutóbb a változástól való rettegés. Sokszor azt hisszük magunkról, hogy milyen nyitottak és bevállalósak is vagyunk, máskor pedig a wc-csésze fedelének felhajtott állapotban hagyása is őrjítő vérnyomásdopping számunkra. De mi a fenéért vagyunk ilyen rugalmatlanok?
Tudom, a komfortzóna kitágítása egyike az emberek legmisztikusabb és nehézkesebb témájának. Ahogyan eddig csináltam, elavulhat pár év után. Sőt még ugyanaz a rutinnal sütött süti sem kívánatos, ha állandóan az étlapon szerepel nálunk. Szervezetünk változik, állítólag 7 évente a sejtjeink is megújulnak. Már amelyik képes erre, tudtommal az agyunk sejtjei csak elhalni képesek… (ennek látom is értelmét és érzem hatását) A világ, a gyerekek, a szomszéd és a munkahely, a hangulat és az ízlés folyton változik. Akkor meg miért ekkora mumus az új, az önmotivált változás beindítása?!

Én szeretek előre tervezni, sőt elég racionális vagyok e téren: amit leírok, azt meg is csinálom. Amiről csak dumálok, remek anekdotává válhat, de eredménye nem lesz, csak maximum a hiányérzet, hiszen nem tettem semmit sem a megvalósulásért. 
Szeretek beleragadni helyzetekbe és lecövekelni emberek mellett. De ez nem valami haladó életforma. Ezért (is) érdemes hagyni magunkat néha kizökkenteni más által abból a megszokott rendből, a biztonság (képzelt?) keretei közül. Ha ezoterikusan akarom megmagyarázni a változás szépségét és értelmét, az is eszembe jut, vajon, miért azok a bulik és meglepetés partik sikerülnek a legjobban, amik az utolsó pillanatokban szerveződnek és csak úgy megtörténnek. Nincs agyalás, nincs belegondolás, kifogáskeresés, csak egy hirtelen érzelem és pillanatnyi boldogsághormon van, ami cselekvésre ösztönöz. S jó esetben, ilyenkor már nincs idő visszakozni.

Elmélkedés vége, mára. De azt tanácsolom, néha hagyjátok magatokat meghívatni egy italra, ebédre, vagy első megérzésre/gondolatra döntsetek el egy úti célt, sőt vegyetek egy olyan könyvet, ami a fülszöveg alapján akkor éppen érdekesnek tűnik, vagy kezdjetek bele a tanulásba, egy új hobbiba… A változás már jön is magával, csak zökkenjetek ki picit a megszokott, unalmasból. Ha nem éreztek különösebb eredményt, ha nem tart ki a lelkesedés egy új hobbinál, vagy a tanulásban, az sem katasztrófa, hiszen már pár nap alatt is ragadt rád valami, amire később még építhetsz.

Hajós és kis gyöngyszeme

A párom feldobta, hogy elmehetnénk megnézni hétvégén Hajóst és a városka érseki kastélyát, amit nem is olyan régen adtak át teljesen felújítva, kívül, belül kiglancolva. Bírom az ilyen programokat, mert kellően spontán. Itt előzetes elképzeléseimet nem befolyásolta az előzetes internetes infókeresés, csak hagytam, hogy a „felújított kastély” kifejezés már önmagában beindítsa a fantáziámat. Igazi történelmi időutazások ezek a kastélyok. Kosztümös és sírós, zsepifogyasztó filmek jutnak eszembe, jelenetek és kalandos életek, ha ilyen vastag falak között bandukolok. Az élettelen kiállítások is csak azt erősítik bennem, hogy valami nagyon újba/régibe csöppentem bele. 



A múzeumok sokszor pont azért nehezen emészthető helyek, mert nem hozzák közel a látogatóhoz a témát. Mondjuk, a céljuk pont az lenne, hogy ismerj meg valami mást, mint amivel nap mint találkozol. Csak hát az eszközök, a közeg, az atmoszféra kissé rideg. No itt Hajóson, az egykori érseki kastély magával ragadó, barokk ereje, a valóban ékszerdobozként megkomponált és felújított pici kertje szerencsére tudott meglepetést és újat mutatni. http://hajosikastely.hu/ A kastély belsője kedves idegenvezetővel végigjárható, a szobákban népies és egyházhoz kötődő emlékeket találsz. A kert pedig olyan ügyesen megformált, hogy kis mérete ellenére is fél órát bolyongtunk és csodálkoztunk benne. Élveztük a kisvárosi hétköznapi környezetbe beékelődött, mégis egyedi, szépítő ötleteket. A szomszédos iskola és sportpálya zavaró közelségét sem érezni, ha a kovácsoltvas díszeken és szobrokon merengünk.
Jó hogy nem otthon vagyunk, hanem valami egészen más helyen!

Macs is beújított

Gömbölyödött Macs, ez nem volt vitás, s az is egyértelművé vált, hogy az egészségével semmi baj. Pár napig érezhetően bújósabb volt, mint korábban, amikor elég volt az egyik kedvenc karosszék az ő nyugalmához. Tehát közeleg valami új Macs és a mi életünkben is. Fura egy agyam van olykor. Teljesen őszintén megmondom, nem akartam ebbe a fiatal cicába belelátni az anyaság képességét. Kecses macskának és fiatal, ugri-bugri teremtésnek ismertük meg, és hiába telt el fél év, mint egy gyerek esetében is, csak akkor csodálkozom rá a változásra, amikor már megtörtént. 



Macs megszülte 3 kölykét és ösztönből megoldotta az anyai feladatokat. Kicsit féltettem a vékonyságát, bírni fogja-e az éhes kis szájak piócaként tapadó szipolyozását. De hát mit tudhatok, amit ő nem? Megoldotta a feladatot. Mi pedig találtunk 2 gazdit, akik örömmel zsákmányolták be a 3 kicsit. Később kaptunk fotót arról a 2 kis gézengúzról, akik egy gazdihoz kerültek. Ott a család és a gyerekek már természetesnek vették az érkezésüket, hiszen volt rajtuk kívül még 3 macska.

Mi megnyugtattuk lelkünket és Macsnak is elmondtuk, amikor eljött az ideje, hogy mi a teendő a cicákkal. Sőt abban is megegyeztünk, a környék lakóival egyet értve a témában, hogy 3 család is összefog anyagilag és Macsot – amint lehet – megfosztjuk ettől a szépséges, de számunkra komplikált lehetőségtől a jövőben. Önző dögök vagyunk, lehet ezt így is felfogni. De számunkra Macs továbbra is gyerek, és az is marad, amíg… Egy Macs fér el a környéken, s nem több. Ja és az udvarlói, akik azért rendszeresen látogatják így is ebédidőben (a rozsdás, az ördögfekete és a szürke cirmos). Tessék elfogadni, hogy a kétlábúak egyhangú döntése győzött.

A lándzsás útifű és barátai konyhám kincsei lettek

Azt hiszem telefonon kaptam a hírt, hogy a környéken remek termés ígérkezik. A párom ért ezekhez a dolgokhoz, talán ez a korábbi részből valamelyest kiderült. Jó, ő sem egy paraszt gyerek, de ismeri komoly tanulmányai alapján a gyógynövényeket és a zöldség-gyümölcsök nagy részét. Na de amiről most adta le a drótot, az a gombatermésünk és a birs. Hát mit mondjak, olyannyira kedvet kaptam a gyűjtögetéshez, hogy amikor együtt nekivágtunk a kertnek nem számítottam a páromból áradó növénytani ismeretterjesztésre. De hát sütött a nap, zöldellt a körte és sárgállott a birsalma. És igen, fehérlettek a gombák, amiket én magam mindig szerettem gyerekként eltaposni, ma annál inkább becsülöm gazdag és ízletes húsát, és imádom elkészíteni minden formában.



Az ismeretterjesztésből azt adom át nektek örömmel és bátran, amit magam is könnyen elsajátítottam. Lándzsás útifű mindenhol van. (http://bit.ly/1ealrSv) Ez egy tipikusan olyan gyógynövény, amit gazként irtanak, mikor centisre nyírják a füvet a házak előtt, pedig ha összegyűjtenének egy nagy maroknyit leveléből, remekül spórolhatnának télen a köhögés elleni szirupon. Ebből a sok, jelentéktelennek tűnő levélből remek szirup készíthető házi körülmények között. Pusztán cukorral kell leönteni, és mondjuk egy befőttes üvegben 1-2 hónapot tartva sűrű, barnás-sárgás levelet enged. Ezt lecsurgatva/leszűrve máris lehet kanalazni a fájós torkú, köhögős családtagoknak. Nem bolondság, én magam is élvezettel nyalogatom, olykor méz helyett is, ha gyanús jelet érzek torkomban.
Jó ez a vidéki élet, mégis azt mondom! ;-)

A következő részből kiderül, hogy szeretjük a csípősek. Sütni és vállalkozást indítani támad kedvem, aztán a jogszabályi korlátok visszavetik lelkesedésem. Utazunk továbbra is, mert töltődni kell!




Abonyi Anita
fotók és írás: Anita

Nincsenek megjegyzések: