Ez a finomság igazi "villantós" vendégváró
étel. Nem csak finom, de már előző nap elkészíthetjük és a vacsoravendégeket
már csak el kell kápráztatnunk. Egyszerű és nagyszerű egyben!
Hozzávalók 18 cm-es tortaformához:
Tészta:
7,5 dkg zsír
7,5 dkg vaj
175 ml víz
45 dkg liszt
csipet só
2 ek. friss kakukkfű
1 tojás felverve a megkenéshez
Töltelék:
20 dkg cukor
1 kg alma
75 dkg csikemell
25 dkg füstölt sajt
só
bors
1 fej fokhagyma
0,5 étolaj
Sütési idő: közepes fokozaton normál sütőben 1 óra
15 perc
Hozzá saláta: 10 dkg rukkola vagy madársaláta, 10
szem koktélparadicsom és 3 ek. tökmagolaj összeforgatva
A lisztet átszitáljuk egy nagy tálba. Hozzáadunk egy
csipet sót, 2 ek. frissen felaprított kakukkfüvet.
A zsírt és a vajat együtt felolvasztjuk és a langyos
vízzel együtt a fentiekhez öntjük.
Teljesen sima tésztát dagasztunk. Ha van valakinek
kenyérsütőgépe, akkor egyszerűen mindent beleöntünk és néhány perc alatt sima
tésztát kapunk.
A töltelék a következő lépés. A csirkemellet vékony
szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk és reszelt fokhagymával bedörzsöljük.
Kicsi olajon csak éppen addig sütjük, míg fehér nem lesz mindkét oldala a
húsnak. Majd félretesszük.
A füstölt sajtot lereszeljük.
Az almát megpucoljuk, kivágjuk a magházat és 20 dkg
pirított cukron átfuttatjuk.
Most már csak a rétegek összerakása marad hátra.
A tésztát két részre osztjuk. A nagyobbik (kb. 40
dkg-os) darabot lisztezett deszkán kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk és
kibéleljük vele a tiszta sütőformát.
Egy picit hagyjuk túllógni a formán. Konyhai ollóval
levágjuk a felesleget.
Elkezdjük a rétegezést. Csirkemell, reszelt füstölt
sajt, karamellizált alma. Így kövessék egymást az egyes szintek.
Végül sajttal zárjuk le a tortánkat.
A maradék tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki és
fedjük be vele a tortánkat. Konyhai ollóval szintén levághatjuk a felesleget.
Most már csak a díszítés marad hátra. A
legegyszerűbb, ha villával lenyomkodjuk a széleit. Levélmintákat vághatunk ki,
apró gyöngyöket, hurkákat készíthetünk az alapunkból. Még egy lényeges
mozzanat. A tortánk tetejére mindenképpen vágjunk egy nagy lyukat. Így a
nedvesség, pára eltávozik sütés közben és nem áztatja el a tésztát.
Utolsó mozzanatként egy egész felvert tojással
megkenjük a tésztát és közepes fokozaton mehet a sütőbe kb. 1 óra - 1 óra 15
percre.
Sütés után hagyjuk kihűlni. Igazából egy éjszakát
illik pihentetni a hűtőben.
Tálaláskor egy villámsalátával kínáljuk. 10 dkg
rukkola vagy madársaláta, 10 szem koktélparadicsom és 3 ek. tökmagolaj
összeforgatva. A tortát egy tálra tesszük és a salátát köré halmozzuk.
Ági
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése