****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2014. január 14., kedd

Szódás-diós kenyér


Néhány kupica vidéki virtus, egy csokor leporolt recept, kanálnyi ötletesség derűvel fűszerezve! Ez a Boldog Kukta.

Ági  az ország másik végéből egy újabb igazi vidéki receptet hozott Nektek. 







Krémes kecskesajt, diós kenyér, egy pohár finom bor és máris kellemes beszélgetős estét tarthatunk! 

De hogyan is készül szódás-diós kenyér? Praktikus, gyors és még élesztő sem kell hozzá. 

Hozzávalók :

15 dkg rozsliszt
15 dkg finomliszt
10 dkg durvára tört dió
1 ek. méz
1 csapott tk. szódabikarbóna
1/2 kk. só
2,5 dl víz 



A legegyszerűbb megoldás, ha kenyérsütőgépben dagasztjuk ki a kis vekninket, de kézzel is tökéletes. A finom- és a rozslisztet egy edénybe szitáljuk. Zacskóba teszünk 10 dkg egész diót és nyújtófával durvára törjük. Majd a lisztekhez öntjük. 1 ek. mézet csorgatunk a tálba, csipet sót szórunk bele és a szódabikarbónát is hozzáadjuk. Végül kb. 2,5 dl vízzel felöntjük az egészet. Ha túl száraz, további folyadékot öntünk hozzá. 

Kezünkről leváló tésztát kell kapnunk. Majd egy vékonyan kiolajozott sütőedénybe helyezzük a megformázott vekninket vagy cipónkat, esetleg bagettünket. Pengével vagy éles késsel mintát vágunk a tetejébe és közepes fokozaton kb. 1 óra alatt megsütjük. Tömörebb, igazán különleges tésztát kapunk. 

TIPP: Egy picit cifrázva intenzívebb ízt kapunk, ha 2 gerezd fokhagymát a tésztába reszelünk. Vagy különlegesebbé tehetjük apróra vágott karamellizált körtével a tésztát. Házi krémmézet is jó szívvel ajánlok hozzá http://www.boldogkukta.blogspot.hu/2014/01/hazi-kremmez.html 


Jó étvágyat!

Ági
Boldog Kukta






1 megjegyzés:

Horváth Györgyi írta...

De jó recept!! És a blogot is megnézem, most:)