Néhány kupica vidéki virtus, egy csokor leporolt recept, kanálnyi ötletesség derűvel fűszerezve! Ez a Boldog Kukta.
Ági az ország másik végéből egy újabb igazi vidéki receptet hozott Nektek.
Krémes kecskesajt, diós
kenyér, egy pohár finom bor és máris kellemes beszélgetős estét tarthatunk!
De hogyan is készül
szódás-diós kenyér? Praktikus, gyors és még élesztő sem kell hozzá.
Hozzávalók :
15 dkg rozsliszt
15 dkg finomliszt
10 dkg durvára tört dió
1 ek. méz
1 csapott tk.
szódabikarbóna
1/2 kk. só
2,5 dl víz
A legegyszerűbb
megoldás, ha kenyérsütőgépben dagasztjuk ki a kis vekninket, de kézzel is
tökéletes. A finom- és a rozslisztet egy edénybe szitáljuk. Zacskóba teszünk 10
dkg egész diót és nyújtófával durvára törjük. Majd a lisztekhez öntjük. 1 ek.
mézet csorgatunk a tálba, csipet sót szórunk bele és a szódabikarbónát is
hozzáadjuk. Végül kb. 2,5 dl vízzel felöntjük az egészet. Ha túl száraz,
további folyadékot öntünk hozzá.
Kezünkről leváló tésztát kell kapnunk. Majd
egy vékonyan kiolajozott sütőedénybe helyezzük a megformázott vekninket vagy
cipónkat, esetleg bagettünket. Pengével vagy éles késsel mintát vágunk a
tetejébe és közepes fokozaton kb. 1 óra alatt megsütjük. Tömörebb, igazán
különleges tésztát kapunk.
TIPP: Egy picit
cifrázva intenzívebb ízt kapunk, ha 2 gerezd fokhagymát a tésztába reszelünk.
Vagy különlegesebbé tehetjük apróra vágott karamellizált körtével a tésztát.
Házi krémmézet is jó szívvel ajánlok hozzá
http://www.boldogkukta.blogspot.hu/2014/01/hazi-kremmez.html
Jó étvágyat!
Ági
Boldog Kukta
1 megjegyzés:
De jó recept!! És a blogot is megnézem, most:)
Megjegyzés küldése