****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2011. június 24., péntek

Levendula lecke 2.






Kedves Hungarian Provence blog olvasók!


A levendulaleckék második állomásához érkeztünk.

Levendula fajtái:

• A francia levendula (Lavandula angustifolia) finom és értékes aromájú levendula, mely a leginkább elterjedt. Használták egyéb népi elnevezéssel is használták, mint közönséges levendula, orvosi levendula, valódi levendula. Mediterrán növény, mely szabadföldbe ültetve elbokrosodik, és sokáig, akár 30-50 évig is elél. A kifejlett növény virággal együtt 60-80 cm magas, átmérője 50-100 cm is lehet. Virágzata jellegzetes levendulakék, hengeres, 6-8 cm hosszú. Színe a sötét kékeslilától a fakóbb ibolyakékig változhat. Június elejétől egészen július végéig eltarthat virágzása.



A francia levendula.


• Az angol levendula (Lavandula intermedia) aromája erősebb, markánsabb a franciánál. Olaja több, viszont kisebb értékű. Erőteljesebb növekedésű, csak tőosztással szaporítható. Virágzata tömött és hegyes, színe jellegzetes szintén levendulakék. Fagyra érzékenyebb, talaj- és vízigényesebb, mint a francia fajta.


Az angol levendula.


A levenduláról:

• A levendulát szaporítani magról is lehet. Késő ősszel kell a szabadföldbe vagy cserépbe elültetni, majd tavasszal palántázni, míg addig erősödik, hogy ki lehet ültetni. Ez eltarthat egy-két évig is. Egyetlen levendulamagból fejlődik ki végül több év alatt a levendulabokor. Szaporítható továbbá tőosztással is.

• Napos és meleg helyre kell ültetni, különösebb talajigénye nincsen. Szereti, ha meszes a talaj, igen szárazságtűrő. Évelő növény, mely télre megáll a növekedésben, tavasszal pedig frissen hajtja zöld hajtásait. Segítendő a bokrosodást, virágzás után vágjuk vissza a bokrot a felére-kétharmadára. A levendulabokor így tud időről időre megújulni.


• A levendula egyéb különösebb gondozást nem igényel, kártevői nincsenek.

• Virágát a virágzás közepén vágjuk le, olajlepárlásra a virágzás vége felé arassunk. Ősszel egy másodvirágzásra is számíthatunk, ha időben arattunk nyáron. Permetezésre nincs szükség.

• Virágzás elején, amikor a levendulavirágok kinyíltak, szárral együtt vágjuk le, árnyékos, szellős helyen szárítsuk.

• A levendula – rózsatársítás régóta ismert, mert a levendula a rózsabokroktól távol tartja a tetveket és a hangyákat. A levendula jól megfér egymás mellett több fűszernövénnyel, például a kakukkfűvel, mentával. Szépen elél teraszokon és balkonokon is, de csak nagy virágcserépbe, dézsába ültetve.



Sok levendulavirágot kívánok:

Bartus Sándor




(A képeket Sanyi küldte.)

 
************








 






3 megjegyzés:

BORI írta...

Napokban találtam erre a blogra, mivel pár tő levendulám kapcsán ide kerültem a "blogról blogra szállás" folyamán.Nem tudtam abba hagyni az olvasást! Köszönöm, hogy ennyi szépséget láthattam-olvashattam, biztosan máskor is vissza térek ide.

ZboroKrisz írta...

mi idén vettünk francia levendulát virágládába. az eladó azt mondta, ez a fajta érzékeny a fagyra. kíváncsi vagyok, kibírja-e majd a telet.
eddig csak angol levenduláink voltak, azok nagyon szépen fejlődnek, csak jól vissza kellé vágni mindig őket és bokrosodnak.

Névtelen írta...

Tavaly ültettem 90 tő levendulát. Tejfölös dobozban hoztam a töveket, aztán szépen sorokban elültettük, és legnagyobb meglepetésemre idén már mindegyik bokor. Ha nyílik a kertkapu mindenkit lenyűgöz a szín és illat varázs. Tényleg nagyon igénytelen, csak gazolni kell körülötte, és nagyon hálás érte. Fehér rózsát ültettem a levendulás közepébe, és tetves.., szóval ez a része inkább csak legenda.