****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2013. november 29., péntek

Roséra sült kacsamell házi krokettel, fehérborban párolt mézes körtével




Máté idő van, vagyis akarom mondani Máté egy receptet hozott a mai napra. A hétvégére még elkészülhet. Ma már nem olyan ritka, ha egy férfi főz, pláne, ha szeret is ugye?

Saját bevallása szerint Ő sem nem profi szakács, se nem profi séf, csak egy egyszerű ember, aki nagyon szeret főzni. Ez olvasható a bevezetőben is, hiszen receptjeit Étkezőasztal nevű blogjában írja le, osztja meg. 



 


A kacsamell számomra a legfinomabb része a kacsának, a májánál is ízletesebbnek találom, persze csak ha jól van elkészítve, ugyanis ha túl sütöd nem marad puha és szaftos, kívül pedig aranybarna és ropogós. Hmmmm, imádom ezt az ételt.




Hozzávalók:
                   - 0,5 kg burgonya

                   - 2 db tojás

                   - 20-25 dkg liszt

                   - só, bors, szerecsendió

                   - friss petrezselyemzöld

                   - 2 db kacsamell

                   - 4 db körte vagy birsalma

                   - fahéj, fehérbor

                   - méz


A krokett elkészítése:

1. Lépés: Mosd meg, majd helyezd a héjas egész burgonyát egy fazékba és főzd kb 40-50 percig. Hagyd kihűlni, majd hámozd meg, nyomd át burgonyanyomón, és várd meg, amíg teljesen kihűl.


2. Lépés: Öntsd egy keverőtálba a burgonyát és a lisztet, de csak annyi lisztet, hogy közepesen lágy tésztád legyen. Kézzel dolgozd össze a hozzávalókkal is, de ne gyúrd sokáig, mert akkor gumi szerű tésztát fogsz kapni.


3. Lépés: Két kanál segítségével szaggasd közepesen meleg olajba, süsd aranybarnára, majd csepegtesd le.


A Kacsamell elkészítése:


1. Lépés:  Tisztítsd meg a melleket, vágd le a felesleges zsírdarabokat, csont darabokat. Bőrét egy éles kés segítségével  mindkét irányba bevagdossuk, intenzíven sózzuk, borsozzuk hogy jól átjárják a fűszerek a húst. Ha van rá lehetőség egy nappal előbb is lesózhatjuk és akkor biztos a siker. Melegítsd elő a sütőt 200C°-ra.


Megjegyzés: A hús sütésének akkor állj neki, ha a krokett felét kisütötted, mert nem jó, ha sokat állni hagyod.


2. Lépés: Egy felhevített serpenyőben kérgezzük mindkét oldalát míg szép aranyszínű nem lesz.

Ha ezzel megvagy, tedd a melleket egy kisebb tepsibe, öntsd rá az olajos szaftot és tedd a 200C°-os sütőbe 8-10 percre. Ennél ne süsd tovább, esetleg kevesebbet, attól függ mennyire szeretnéd átsütni.

Pár percet pihentessük, majd szeljük vékonyra. (Ha szükséges itasd fel a szeletelés közben keletkezett vért, mert az nem mutat jól a tányéron)


A körte elkészítése:


1.Lépés: A körtéket mosd meg, távolítsd el magházukat és vágd a kívánt formára.


2.Lépés: Egy edénybe önts kb 1dl fehérbort, kevés vizet, ízesítsd fahéjjal, szegfűszeggel, párold puhára, közvetlenül tálalás előtt locsold meg egy jó adag mézzel és már tálalhatod is.


Tálalás: Helyezz a tányér egyik felére 4-5 szem krokettet, a másik felére készíts legyezőt a libamell szeletekből. Locsold meg enyhén a húst a fehérboros öntettel, tégy rá pár szemet a körtékből is, és add át magad az ételnek! Hmmm.... Isteni finom!


Jó Étvágyat!



Nincsenek megjegyzések: