Máté idő van, vagyis akarom mondani Máté egy receptet hozott a mai napra. A hétvégére még elkészülhet. Ma már nem olyan ritka, ha egy férfi főz, pláne, ha szeret is ugye?
Saját bevallása szerint Ő sem nem profi szakács, se nem profi séf, csak egy egyszerű ember, aki nagyon szeret főzni. Ez olvasható a bevezetőben is, hiszen receptjeit Étkezőasztal nevű blogjában írja le, osztja meg.
A kacsamell számomra a legfinomabb része a kacsának,
a májánál is ízletesebbnek találom, persze csak ha jól van elkészítve, ugyanis
ha túl sütöd nem marad puha és szaftos, kívül pedig aranybarna és ropogós.
Hmmmm, imádom ezt az ételt.
Hozzávalók:
- 0,5 kg burgonya
- 2 db tojás
- 20-25 dkg liszt
- só, bors, szerecsendió
- friss petrezselyemzöld
- 2 db kacsamell
- 4 db körte vagy birsalma
- fahéj, fehérbor
- méz
A krokett elkészítése:
1. Lépés: Mosd meg,
majd helyezd a héjas egész burgonyát egy fazékba és főzd kb 40-50 percig. Hagyd
kihűlni, majd hámozd meg, nyomd át burgonyanyomón, és várd meg, amíg teljesen
kihűl.
2. Lépés: Öntsd egy
keverőtálba a burgonyát és a lisztet, de csak annyi lisztet, hogy közepesen
lágy tésztád legyen. Kézzel dolgozd össze a hozzávalókkal is, de ne gyúrd
sokáig, mert akkor gumi szerű tésztát fogsz kapni.
3. Lépés: Két kanál
segítségével szaggasd közepesen meleg olajba, süsd aranybarnára, majd
csepegtesd le.
A Kacsamell
elkészítése:
1. Lépés: Tisztítsd meg a melleket, vágd le a
felesleges zsírdarabokat, csont darabokat. Bőrét egy éles kés segítségével mindkét irányba bevagdossuk, intenzíven
sózzuk, borsozzuk hogy jól átjárják a fűszerek a húst. Ha van rá lehetőség egy
nappal előbb is lesózhatjuk és akkor biztos a siker. Melegítsd elő a sütőt
200C°-ra.
Megjegyzés: A hús
sütésének akkor állj neki, ha a krokett felét kisütötted, mert nem jó, ha sokat
állni hagyod.
2. Lépés: Egy
felhevített serpenyőben kérgezzük mindkét oldalát míg szép aranyszínű nem lesz.
Ha ezzel megvagy, tedd
a melleket egy kisebb tepsibe, öntsd rá az olajos szaftot és tedd a 200C°-os
sütőbe 8-10 percre. Ennél ne süsd tovább, esetleg kevesebbet, attól függ
mennyire szeretnéd átsütni.
Pár percet pihentessük,
majd szeljük vékonyra. (Ha szükséges itasd fel a szeletelés közben keletkezett
vért, mert az nem mutat jól a tányéron)
A körte elkészítése:
1.Lépés: A körtéket
mosd meg, távolítsd el magházukat és vágd a kívánt formára.
2.Lépés: Egy edénybe
önts kb 1dl fehérbort, kevés vizet, ízesítsd fahéjjal, szegfűszeggel, párold
puhára, közvetlenül tálalás előtt locsold meg egy jó adag mézzel és már
tálalhatod is.
Tálalás: Helyezz a
tányér egyik felére 4-5 szem krokettet, a másik felére készíts legyezőt a
libamell szeletekből. Locsold meg enyhén a húst a fehérboros öntettel, tégy rá
pár szemet a körtékből is, és add át magad az ételnek! Hmmm.... Isteni finom!
Jó Étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése