****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2013. március 26., kedd

Egy tojás megfestése olyan, akár a teremtés.



(Fotó: Karsai Katalin.)



"Egy tojás megfestése olyan, akár a teremtés."- vallja Balogh Ildikó
tojásfestő népi iparművész.

Már nyakunkon a húsvét, a készülődés. Sajnos ma már nem mindenhol hagyomány tojást festeni. Biztosan a rohanó világ tehet róla.... talán....  Pillantsunk bele Ildikó kreatív, tojással teli világába. 





A hagyományok megőrzése mellett azok megújítását is fontosnak tartja Balogh Ildikó tojásfestő népi iparművész. Nem véletlenül a családi hagyományból fejlesztette ki a saját stílusát, a viaszolás egyedi módját. 

- Tíz-tizenkét éves lehettem, amikor egyre jobban érdekelni kezdett az alkotás folyamata. A rajzszakkörön olyan tanárunk volt, aki minden létrejött művet értékelt, ami kifejezetten ösztönözte a kreativitásunkat. A kézügyességemet és a kreativitásomat mégsem a népművészetben hasznosítottam. 

Fogtechnikus lettem, ahol hasonló anyagokkal dolgoztam. A tojásfestés valamivel később kezdett érdekelni. A műveletnek anyai ágon komoly, ősi hagyományai voltak. Eleinte munka után festettem, kikapcsolt, olyan nyugalmat, belső letisztulást hozott, ami jó hatással volt rám. Egy tojás megfestése olyan, akár a teremtés. Maga az anyag, a forma is ezt erősíti. 

2006-tól kezdtem zsűriztetni a munkáimat. A Népi Iparművész cím elnyerése után, tavalyelőtt megkaptam a Népművészet Ifjú Mestere címet. A tojásfestés számomra több mint hobbi. Élvezem benne az alkotás, a teremtés erejét. Szívesen tanítok másokat, gyerekeket és felnőtteket egyaránt oktatok. A tanítványaimon is látom, milyen elmélyedéssel dolgoznak egy-egy tojáson, milyen belső nyugalom szállja meg őket akkor. 




Többfajta technikával dolgozom, viaszolással, karcolással. Vannak egyszínű és többszínű viaszolt alkotásaim. A viaszolt tojások pirosak, piros-fehérek vagy piros-fehér-feketék. A színeknek is legalább olyan fontos szerepük van, mint a formának. A másik módszer a karcolás, ami lehet kézi – tapétavágó-késsel dolgozom ilyenkor – vagy gépi. 

A tojásfestés mellett néhány éve asztrológiával foglalkozom. Horoszkópos tojásokat is szoktam készíteni. A kettő tökéletesen kiegészíti egymást. A tojásfestés nemcsak szellemi, hanem komolya fizikai munkát jelent. Koncentrálást, amit a sport felold. Odafigyelek a mozgásra, szeretek erősen gyalogolni, de szívesen kirándulok is. Különböző szakmai anyagok felkutatásával, olvasásával mélyítem el tojásos és csillagfejtési tudásom.




forrás: Fanny Húsvét 2012 - Fejes Katalin
Többi fotó: Balogh Ildikó


Végezetül egy program Ildikóval szombatra Kaposváron:



3 megjegyzés:

Dom Rozalii írta...

Wspaniałe! Jak dokładnie wykonane:)
Pozdrawiam serdecznie!

Sue Marrazzo Fine Art írta...

These are simply GORGEOUS!!!
Happy Easter!

Névtelen írta...

Ezek a tojások csodálatosak, csodálatosak, csodálatosak!!! Gratulálok hozzá Ildikónak! Egyedi, érdekes motívum-világ - még ebből is süt a spiritualizmus!