****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2012. július 16., hétfő

Vajdahunyad vára és környéke vidéki szemmel



A Városliget felé mindig csak átutazóban voltam, egészen szombatig. Nézzük, hogy láttam én a fotógépemen keresztül.


"Az 1896-os millenniumi ünnepségek tiszteletére olyan épületegyüttest kívántak létrehozni a magyar fővárosban, amely „három dimenzióban” ábrázolja a magyar építészet ezeréves történetét.
A 21 részből álló Történelmi Épületcsoport a millenniumi ünnepségekre a szoros határidő és a költségtakarékosság szempontjai miatt ideiglenes jelleggel, főleg fából készült el. A nagy sikerre való tekintettel 1904 és 1908 között Alpár Ignác vezetésével tartós anyagokból építették fel.
Nevét a legjellemzőbb részéről, a vajdahunyadi várat mintázó főhomlokzatáról kapta."

(Wikipedia)







 Tiszta Normandia.









Tetszik a többféle stílus keverés: román, gótikus és reneszánsz-barokk épületegyüttesek a vár területén.



Tekergettem a fejem rendesen, inkább felfelé. Lenyűgözött. 



Sajnálatos, hogy az épületek legcsábítóbb részeibe nem lehet bemenni. 


Alpár Ignác szobra.



A Jáki-kápolna mása. 





Romantikus kerengő lehetne, de ez is le volt zárva. 







 Anonymus szobra. 


A Mezőgazdasági Múzeum is itt kapott helyet, íme egy homlokzat részlet. 


Francia hangulat. 







A Városligeti-tó.





A Hősök tere egyik oldalán a Műcsarnok.


A másik oldalán a Szépművészeti Múzeum. 


 A királyok. (részlet.)


 Millenniumi emlékmű.


Tudtad? 

"1895-ben megszületett a döntés, hogy a Gloriette (A kutat ma a Hősök emlékköve mögötti fémlap rejti.) helyén egy millenniumi emlékművet, egy Pantheont kell építeni. Wekerle Sándor miniszterelnök Zala György szobrászt és Schickedanz Albert építészt bízta meg a feladattal. A két oszlopcsarnok később készült el és a királyszobrokat csak 1905 és 1911 között készítették és helyezték el bennük. Eredetileg 14 király - 9 magyar és 5 Habsburg uralkodó - szobra állt az emlékműben.
A Tanácsköztársaság alatt, 1919. május 1-jén az egészet vörös drapériával vonták be, Gábriel arkangyal szobrát obeliszkké alakították, és eléje Marx 7 méteres gipszből öntött alakját állították. A Habsburg királyok (I. Ferdinánd, III. Károly, Mária Terézia, II. Lipót és Ferenc József) szobrát kiemelték és Vignali Rafael öntödei vállalatához szállították. Ekkor tört össze az eredeti Ferenc József szobor, amelyet pár proletár vert szét. A két világháború között ezeket a szobrokat ismét felállították. Az új Ferenc József-szobor (immár nem katonaruhában, hanem koronázási ruhában, azonban korona nélkül) 1926-ra készült el.
A monumentális mű a magyarság nagyságát, ezeréves államiságát jelképezte. Azonban a tér szerkezete 1929 után megváltozott, mikor elhelyezték a térre a Hősök emlékkövét (akkoriban „Hősök országos emlékköve” volt a neve), amelyre nézve tiszteleghettünk hőseink előtt."

(Wikipedia)


Az Andrássy úton gyönyörű épületek találhatóak. 



Kisföldalatti. A kedvenc. 





Saját fotók, ne másold őket.




5 megjegyzés:

lex írta...

Mi éppen ma délután látogattuk meg az Állatkertet vidékről érkezett, nálunk vendégeskedő rokonokkal és csak a Vár előtt tudtunk leparkolni; a két és fél éves kislány egyből meg is kérdezte, hogy ki lakik ebben a szép kastélyban? :))

Ircsi írta...

Nagyon szép összeállítást készítettél a budapestiek által is kedvelt kirándulóhelyről, a főváros egyik legnevezetesebb és egyik legszebb épületegyütteséről. A napokban jártam ott én is, de amíg egy főváros közeli településen laktam többször megfordultam arra...

Névtelen írta...

Kedves Kriszti,

A Vajdahunyadvár és környéke képek csodásak, a
Földalattival kapcsolatban erre is büszkék lehetünk:

A budapesti Millenniumi Földalatti Vasút a kontinens első földalatti vasútjaként
1896. május 2-án került a nagyközönség használatába /Wikipedia/

üdv. Zsuzsa

varosliget.info írta...

Kedves Bloggazda
Az ülő férfi szobor Károlyi Sándor volt Mezőgazdasági Minisztert, a Hangyaszövetkezetek alapítóját ábrázolja, Alpár Ignác szobra a Vajdahunyadvár előtt, a híd bal oldalán áll. Egyébként nagyon szépek a fotói, gratulálok.

Krisztina írta...

Köszönöm szépen.