****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2012. július 23., hétfő

Dalí labirintusa az olajfák között
(F: google)


Az 1930-as évet mutatta a naptár, amikor Salvador Dalí egy kis spanyol halászfaluban (Portlligat) megvásárolta ezt a helyet. Itt töltötte ideje nagy részét feleségével, Galával.

A labirintusszerű ház 40 év alatt apránként lépésről-lépésre érte el Dalí vágyálmát.

Miért választhatta e helyet? Mert remek a kilátás, ideálisak a fényviszonyok és elzárt a külvilágtól.

A ház ma látogatható múzeum.


 Dalí 1982-ig alkotott a házban, ebben az évben hunyt el a felesége. Az első képen az úszómedence látható, pihenővel. A ház berendezése meglepő, de szerintem ez nem ér minket váratlanul. Az előtérben medve fogadja a látogatót, de helyett kapott az ismert ajak formájú kanapé is. Minden impulzus megfelel az élet egy új sejtjének.

  
Részlet a labirintusból, a könyvtár felé vezető lépcsőn. Nagy arany lámpa és kényelmes, színben passzoló ülőke. A mester bútorokat is tervezett.Korszerű szürrealizmus. A helyiség végén egy barokk Mária szobor.Sziklába vájt kandalló, részlet a téli étkezőből. A kovácsoltvas gyertyatartó is Dalí alkotása. Meghatározott személyes és válogatott tárgyak a polcokon úgy, mint Szent János mellszobra. A lépcsőn át az egyik rész a hálószobába vezet, a másik a műhelybe.


A műhely, kilátásals a tengerre. Az állványon Dalí bejezetlen munkája Gala halála után (1982.)
 

 Festékek, ecsetek.


 A mennyezeten a katalán zászló színei köszönnek vissza. Apró részletek, meghökkentő tárgyak felhalmozása.

"Módszeresen kell zűrzavart kelteni - az felszabadítja az alkotóerőt. Minden, ami ellentmondásos, életet teremt." DalíÚjságkivágások és fotók díszítik ezt a szobát. A házaspár hálószobája. A kör közepén egy kandalló és egy tükör. 


A kandalló mellett pár személyes gyűjtemény. 


 A nyári étkező. A padló és az asztallap is pala. Az ablak felett egy szárnyas orrszarvú.


Érdekes, hogy a ház tetejét, a piros cserepeket alig lehet látni. A lépcsősor a tengerhez vezet. Fehér meszelés látható kívül szinte mindenhol, még a nagy virágkaspók is ilyenek.1 megjegyzés:

neska írta...

Köszönöm, hogy bemutattad, élmény látni így képen is.