****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2012. június 26., kedd

Mézes-levendulás szív. Recepttel.



Az én jó barátnőm Márti, nem először vendégeskedik nálam.  Nem csak szereti a mézeskalácsokat, de szakértőjévé is vált az évek során. Ötletei határtalanok. Ő mindig velem van (hiába lakunk egymástól távol), hisz tavaly egy jókora levendulás mézeskalácsszívet kaptam Tőle szeretete jeléül. Ezt a konyhámban őrzöm. 


Mivel is örvendeztethetne meg ma minket Márti, mint egy levendulás recepttel.





Az alábbi mézeskalács recept általában a levendula motívumos mézeskalács alapjához készül, hogy kívül és belül is „levendulás” lehessen. 

Ugyanúgy készül, mint a hagyományos mézeskalács, csak a mézeskalácsfűszerek helyett levendulát és citromot gyúrok a tésztába.

Hozzávalók:

70 dkg liszt
20 dkg vegyes virágméz (esetleg „levendulás méz”)
25 dkg porcukor
4 egész tojás
1 evőkanál szódabikarbóna
1 evőkanál szárított levendulavirág (össze is apríthatjuk)
fél citrom leve
5 dkg vaj
Tetejére: porcukor vagy cukormáz




Elkészítés:

A lisztet alaposan összekeverjük a margarinnal, a porcukorral, a levendulával és a szódabikarbónával, majd hozzáadjuk a tojásokat, a mézet és a citrom levét. Ezután nagyon gondosan összegyúrjuk! Egy éjszakát pihentetjük (nem hűtőben), másnap újra átgyúrjuk.
 Kb. 3-4 mm vastagra nyújtjuk, és különböző formára szaggatjuk. Lisztezett, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a kiszaggatott tésztákat, de nem túl sűrűre, mert megnőnek egy kicsit a sütés során.

A tetejüket tojásfehérjével megkenjük. 180 oC hőmérsékletű, előmelegített sütőben kb.10 percig sütjük.

Tetejét porcukorral vagy cukormázzal díszíthetjük.

Aki a levendulás süteményeket kedveli, próbálja ki! Én már párszor megkóstoltam…



Kozma Márti 






1 megjegyzés:

Carmen írta...

Bellissimi!
Carmen