****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2012. június 11., hétfő

Levendula szőnyeg






Gulyás Judit textil designer vagyok és közel másfél évtizede foglalkozom egyedi szőnyegek létrehozásával.

A szőnyeg természetes gyapjúszáltengere mindig is a rét füvére, a pázsit csomókba rendeződő ösvényeire emlékeztetett. Ezért a különböző stílusokban létrehozott egyedi megrendelések mellett - sőt gyakran pont ezekre a kérésekre - a csomózott szőnyegfelületek egyedi nyírásával is foglalkozom. Egyik újításom, az úgynevezett "organikus nyírás" mely a természetes ösvények egyenetlenségét idézi. Fű-, és rétszőnyegeim mellett kedvencem a levendula. 




Különböző összetételben és árnyalatokban fogok össze lila szálakat, idézve a levendula finom hamvas tört árnyalatait, sokszor ellenpontba helyezve az erős, telített tónusokkal. A hosszú (4,5 cm-re) vágott szálak között halványzöld sávok húzódnak, melyek kiemelik a levendula ágyásokra emlékeztető sávok ritmikus ismétlődését. 



Minden darabom egyedi, a szálak változó hosszúságúak is lehetnek, szín-, és mérethatárok nélkül dolgozom.

Nincs speciális tisztítás, minden gyapjúszőnyeget a háztartási boltban kapható bármelyik szőnyegtisztító habbal lehet kezelni, szépsége ellenére (gyönyörű a természetes anyag hamvas fénye) nem "királykisasszony"! Kopásállósága óriási! Kb. 6 hét alatt készül egy kb. 2 x 3 méteres szőnyeg, de 8 hét alatt kettő is elkészül (10-12 négyzetméternyi).

Szeretem a levendula illatát, a színét, hogy telített szín, de mégsem rikító, energetizáló és nem bántó, erős, de nem agresszív. Ha jól megnézzük, finom hamvas felületén a szürkével tört lilák játszanak. Amikor leszárítjuk ez a szürkés hamvasság még finomabb lesz! Gyönyörű, szépen öregszik, mint a nemes anyagok. 



Szeretem a rusztikus, vidéki, vintage stílust is, mivel vidéken lakom a pilisi hegyekben ezért ez közel áll hozzám, de a legmodernebb design lakásokba is dolgozom! Nagyon szeretem a kortárs design-t és nemcsak az organikusat, azt hiszem egy jó tervező nem is ragadhat le egy stílusnál, egy a lényeg: az adott műfajban profi legyen!


 







Nincsenek megjegyzések: