****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2012. június 13., szerda

Ízes, színes és nem nagyis. Ez a CSIKOS lekvár.









„Mitől olyan újszerű a CSIKOS? Attól, hogy olyan különleges íz és nyersanyag párosításokkal találkozhatsz, melyek új színeket és ízeket visznek otthoni étkezéseitekbe, mindezt úgy, hogy megteszed az első lépést a tudatos és az egészséges táplálkozás felé.” – olvasom a CSIKOS honlapján. A kóstolás után én szintén így gondolom.

Amikor mi unjuk a szalámit és a kolbászt, akkor szokott következni a lekvár. Illetve nem csak akkor. Én szigorúan pirítósra vagy croissantra kenve szeretem. Új ízeket és párosításokat mindig örömmel kóstolok, hisz hív az ismeretlen, no meg a kíváncsiságom. Így volt ez most is, hisz Kocsis Bálint mesterszakács, a CSIKOS lekvárcsalád megalkotója által lehetőségem nyílt erre.

Bálintnak érzéke és bátorsága van ahhoz, hogyan olvasszon össze két alapanyagot úgy, hogy abból egy finom ízes lekvár kerekedjen ki. A dzsemek egy kis észak-balatoni faluban készülnek. Sem cukor, sem tartósítószer, sem ízfokozók vagy szintetikus anyagok nincsenek az üvegekben. Csak a természet ajándékai: gyümölcsök, zöldségek és fűszerek. Bálint pár éve életmódváltáson ment keresztül, így plusz öröm számára, hogy a lekvárokkal segítséget nyújthat a diabétesszel élőknek, és a vegán –és reform életmódot folytatóknak. Látványban sincs hiány, hisz az üvegek színesek, csíkosak, hívogatóak. Ebben jó barátja Károlyi László van segítségére.



Én az édesebb ízekkel kezdtem a kóstolást, a zöldséges lekvárokat hagytam utolsónak. A gyümölcsösökben az a legjobb, hogy nem ragad össze a szánk a sok cukortól (mivel nincs is benne), így élvezhetjük a természetes aromákat és azt a kis csipet különlegességet, amivel Bálint megbolondította őket. Már a fedelek felnyitásakor csábító illat csapta meg az orromat.

Erdei gyümölcs friss bazsalikommal, ez volt az első a sorban. Nem is gondoltam volna, hogy a bazsalikom ennyire jóban van az erdei gyümölcsökkel.   

A következő a meggylekvár marcipánnal és mandulával, volt. A marcipán édes ízt ad az olykor fanyar meggynek. Remek házasítás. Állaga nem folyós, és az az isteni meggy illat. Hmmm. Kedvencem.




Harmadik volt a sorban a szamócalekvár friss citromfűvel és levendulavirággal. Ebben az esetben az üveg a levendulától illatozott. A híg állag se szabott gátat annak, hogy a kenyérre kenjem. Tudtátok, hogy a levendula ízt csak akkor lehet érezni (akkor jön ki), miután lenyeltétek?

Mindhárom lekvár esetében süteményekhez, palacsintákhoz és egyéb desszertekhez szintén kiváló kiegészítés.




Végezetül szarvasgombás ratatouille és zöldséges coulis medvehagymával lekvárokkal zártam a sort. Ó azok a zöldségek. Mintha csak most készült volna el a lecsó. Friss ízek a kenyeremen. Tökéletes volt.

Fedezd fel Te is, hogy milyen lekvárok találhatóak a Csíkos lekvárcsaládban. A termékek megrendelhetőek ezen a linken http://csikoslekvar.hu/ (halkan megsúgom, hogy most két hét technikai szünet kezdődik, utána újból lehetőség lesz rendelés leadására).


Kíváncsian várom Bálint újabb lekváros párosításait és ötleteit. Kívánok neki sok sikert. Lássátok Ti is CSIKOSan a világot. 



Fotók: Krisztina


Nincsenek megjegyzések: