****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2012. június 15., péntek

A Brunszvik-kastély és parkjaMunkából kiszakadni, spontánnak lenni. :-)

Ez történt velem a múlt héten. Tudni kell rólam, hogy mindent megtervezek általában előre, de még azt is felültervezem :-) Hiába, családi örökség. 

Épp ezért ért váratlanul, hogy munkából kiszakadva Martonvásár felé vitt utunk Mr. Provence-al. Egyből beugrott nekem, hogy a listámon van ez a kastély. Sikerült is megnézni a parkját és a Beethoven múzeumot.
Sajnos a kastély már zárva volt mire odaértünk, a Beethoven múzeumba viszont bejutottunk zárás után is, a "messziről jöttünk" c. szövegel. A park varázsa pedig nagyon magával ragadó. Ha több időnk lett volna, jobban feltérképezzük, főleg a fákat, hisz a park természetvédelmi terület. 


Következzenek a kedvenc fotóim. 
 Körülöttem minden Angliára emlékeztetett, olyannyira, hogy szinte Angliába képzeltem magamat?"
 - írta 1815-ben az angol Richard Bright utunk első állomásáról, a martonvásári Brunszvik kastélyról.
 
Brunszvik Antal Mária Terézia királynőtől kapta a grófi rangot és a martonvásári birtokot. A kastély mai külseje az 1870-es neogót stílusú átépítéskor alakult ki. Az egyemeletes épület szabálytalan alaprajza, csúcsíves, nagy ablakai, a karcsú tornyok, támpillérek, fiatornyok, pártázatok együttese igazi romantikus hangulatot teremt. 

Brunszvik Antal majd fia, Ferenc virágzó gazdaságot teremtett itt, a kastély köré pedig valódi földi paradicsomot varázsolt. A park fái között megtalálható a mocsári ciprus, a páfrány fenyő, a juhar és a platán. A hársak közé amerikai szivarfát, balkáni vadgesztenyét ültettek. A park közepét kis tó foglalja el, benne sziget hatalmas, árnyas fákkal és szabadtéri színpaddal, ahol nyaranta 3 alkalommal felcsendülnek Beethoven melódiái annak emlékére, hogy a XIX. század első évtizedében többször megfordult itt a halhatatlan zeneszerző. Beethovent a környezet szépsége mellett a Brunszvik-családhoz, főként a család hölgytagjaihoz fűződő barátsága vonzotta erre a helyre. Barátsága jeléül több darabját - köztük az Appassionata-szonátát - a család tagjainak ajánlotta. A park varázsa és a felcsendülő muzsika népszerűsége ma is töretlen. 

A kastélyban kialakított Beethoven Emlékmúzeumban a család nőtagjainak Beethovennel folytatott levelezését, valamint a művész és a család életével kapcsolatos dokumentumokat mutatják be. Látható többek között a zeneszerző hajtincse, szoborportréja és arcképe, megismerhetjük magyar vonatkozású műveit és egyéb magyarországi kapcsolatait is.
Az egykori főúri rezidencia ma a Magyar Tudományos Akadémia Mezőgazdasági Kutatóintézetének ad otthont. "Beethoven! Olyan, mint egy álom, hogy házunk barátja, bizalmasa volt! ..." 

 "Eljött Budára, eljött Martonvásárra..."

- írta Brunszvik Teréz Beethovenről, akivel jó barátságban voltak. Tudtad?

Brunszvik Teréz magyar grófnő az első magyarországi óvodák megalapítója volt.
Fő törekvései voltak:
-a rászoruló gyermekek felkarolása, a gyermeklelkek megmentése,
-a kisdedóvás és a gyermeknevelés, a leányok, azaz a leendő anyák nevelése,
-a nevelők nevelése, a nevelőnők képzése. 
Kedvencem.  Brunszvik Teréz
(1775-1861)

"Elfogadom az összes rászoruló gyermeket, akit a Gondviselés nekem szán ..."
"A szeretet az élet, az élet gyökere.Aki nem szeret, nem is él."

 

 "Nevelés teszi az embert, és az ember a hazát."

Szöveg forrása:  http://www.martonvasar.hu/

 Fotók: Krisztina
3 megjegyzés:

Ircsi írta...

Gyönyörű!...és ez a csoda a miénk!
Köszönöm Krisztina!

leogirl írta...

Menjetek el egyszer ősszel! Olyankor gyönyörű színes fotókat lehet készíteni! :-)

Névtelen írta...

Tényleg nagyon szép!
Egy ötlet! Ha megint az M7-esen jártok menjetek a Nádasdladányba. Nekem az a egyik kedvencem. Igaz nincs ennyire gazdája, de talán pont azért szép. És a parkja is....
Szívesen lennék ott kertész vagy ilyesmi :DD
üdv: sergio