****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2012. március 5., hétfő

Papírcsodák, avagy az életed albumban - Interjú és játék






Amikor kicsi voltam csak papírcsákót és repcsit tudtam hajtogatni papírból. Ez mostanra sincs másképpen. Viszont vonzódom a régi könyvlapokhoz, képeslapokhoz, albumokhoz. Amikor először megláttam Réka csoda papír világát, rögtön arra gondoltam, hogy meg kell mutassam Nektek. Nem csak a stílusos albumokat, hanem az alkotót magát. Következzen Réka, aki varázsolva változtatja át a papírokat csodává. 


Krisztina: Ha a papír beszélni tudna, elmondaná, hogy varázsolja őket Réka csodává. Min dolgozol most?
Réka: Egy úgynevezett Life Projekten, amelynek az a különlegessége, hogy hétről hétre dokumentáljuk a mindennapi eseményeket. Míg egy-egy album általában egy-egy téma köré csoportosult az én esetemben, addig ez a projekt a 2012-es év mindennapjait és kiragadott pillanatait fogja összefoglalni egy albumban. A legegyszerűbb módja ez a scrapbookingnak, amely az alapokhoz nyúl vissza. Minimális díszítés, rengeteg fénykép, sok-sok komment és folytonosság jellemzi.




K: Mikor kezdődött a papír iránti szenvedélyed?
R: Körülbelül 1,5 éve, amikor nagymamám születésnapjára akartam valami igazán különleges és egyedi ajándékot.

K: Milyen volt az út, melyen eljutottál idáig?
R: Túl gyors ahhoz, hogy felfogjam mi is történik velem pontosan. Szinte azonnal bekerültem a Yabo kreatívcsapatába, amelyről akkor még szinte nem is tudtam, mit jelent pontosan.

K: Mi a kedvenc boltod, beszerzőhelyed?
R: Mivel többnyire albumokat készítek, ezért rengeteg albumalapot használok. Ezeket a Yabo-tól kapom (yabo.hu), majdnem minden mást Amerikából rendelek.




K: Melyik a számodra legkedvesebb munkád?
R: Jelenleg egy 30x30 cm-es album, amely több mint 60 oldalból áll illetve a Life Projekt, amin éppen dolgozom. Ez eddig a 2 legnagyobb dolog, amit valaha alkottam.

K: Vezessük be az olvasókat, pontosan mi is az a scrapbook?
R: A scrapbook mindenkinek mást jelent, de összefoglalva mégis azt mondanám, hogy egy napló, egy fényképalbum és rengeteg emlék összegyúrt változata apró díszítőelemekkel kiegészülve. A legcsodálatosabb hobby a világon… egy olyan hobby, amellyel az emlékeinkről, a megélt pillanatainkról gondoskodunk.




K: Hogyan kapcsolódsz ki Réka?
R: Leginkább az albumkészítéssel, de ezen kívül azokkal a dolgokkal, amiket imádok: barátok, mogyorós chips, kedvenc sorozatok (Született Feleségek, Grace Klinika), fényképezés, kedvenc ételek …

K: Mesélj kicsit magadról.
R: Egy teljesen átlagos lányként kell elképzelni, aki imád fényképezni, főzni, imádja a pasztellszíneket, a rózsákat és a párját.

K: Amikor dolgozol, mi inspirál? A zene, a csend?
R: Nagyon változó, hogy éppen mi van rám hatással. Egyszer egy adott történet, egyszer egy-egy fénykép, papírkészlet, egy dalszöveg, egy adott technika, de akár egy lakberendezési stílust ábrázoló kép is inspirálhat. Általában a hangulatomtól függ, hogy éppen melyik.





K: Hogyan készült például a vintázs album?
R: A vintage album alapja egy Yabo filofax albumalap, amelyet speciális savmentes papírokkal vontam be. Előtte az albumalapokat tintáztam (speciális tintával), a papírokat gyűréssel, tépéssel, tintázással öregítettem illetve a szöveget (Bartók Eszter – testvéremnek c. dal) rányomtattam a megfelelő oldalakra. A díszítésnél rengeteg csipkét, zsineget és pecsételést használtam. Az album borítóját művirággal díszítettem illetve az anyáról és keresztanyuról készült képet kaparásos technikával vittem át papírra, amelyet repesztő lakkal kezeltem, ezzel értem el a több tízéves hatást. A fényképek alá rengeteg réteget tettem, kiemelve őket ezáltal az egyszínű háttérből.

K: Mik a jövőbeli terveid?
R: Rengeteg tervem van, mint mindig. Pl.: új stílusokban alkotni, új típusú albumokkal próbálkozni, kilépni az eddig megszokott közegemből és akár új kreatív csapatokba is bekerülni.




K: Mi volt az eddig legkedvesebb megrendelésed?
R: Egy shabby chic stílusú album, amely még nem került publikálásra. Teljesen szabadkezet kaptam, csak a stílusban volt megkötés. Annyira jól sikerült az együttműködés a megrendelővel, hogy pár hónapon belül egy teljesen új típusú albummal fogok megpróbálkozni, ugyanis óriási kincs van a birtokában, amelyet 100%-ban rám bízott. A többi egyelőre titok.


Illetve keresd Rékát a Facebookon is, itt.


K: Nem érkeztél üres kézzel. Mutasd be a nyereményt, kérlek.
R: A nyeremény egy mini (8 cm x 16 cm) shabby chic stílusú mini kreatív fényképalbum, amelyet egy tőled kapott lakberendezési kép inspirált. Jellemzői: savmentes anyagok felhasználásával készült - amely így 100%-ban megfelel az archiválási követelményeknek -, 10 oldalas, az albumban a fényképeken kívül kommentek is elhelyezhetőek az erre a célra kialakított kis zsebekben, 100%-ban kézzel készült, a díszítésénél felhasználtam különböző fém függőket, csipkét, zsineget és gombokat, az oldalakat kávéztam és tépéssel, gyűréssel illetve csipkealátéttel próbáltam meg visszaadni a shabby stílus jellemzőit.




Én láttam is kedves olvasók, és tényleg nagyon egyedi album lett. Köszönjük szépen Réka, kívánok Neked további sok sikert.

JÁTÉK

2011. márc. 5.-től - márc. 11.-ig (este 20:00ig)



Kérdés:


Mi a scrapbook?
(Ha figyelmesen olvastad el az interjút, akkor tudni fogod.)    :-)

A választ a provence@citromail.hu email címre tudod elküldeni.
Tárgy: papír. Kérlek írd meg a teljes nevedet is.




*****


A nyertes:


Petri Andrea. 


Gratulálunk neki. 






******



Játékszabályzat
Mindenki részt vehet, aki magyarországi címmel rendelkezik és elmúlt 18 éves (természetes személy), kivéve a szervezők, illetve közeli hozzátartozóik.

A játék 2012. márc.5.-től márc.11- ig tart (este 20:00).

A sorsolás random.org szerveren történik fotóval igazolva, azok között, akik a feltett kérdésre helyes választ adnak és azt elküldik emailben névvel együtt. Egy ember csak egyszer játszhat, egy email címről. A nyeremény a képen látható.
A nyertest emailen értesítjük. Nyereményét Réka postázza vagy átvehető személyesen is.
Az emailcímeket más célra nem használjuk fel, törölve lesznek.
A játékot nem a Facebook szervezi.




4 megjegyzés:

Fróni írta...

Szuper interjú-csodás fotókkal! Köszi! Szép napot!

Tipitá írta...

Jaj de jó egy ismerőst itt látni! Rékát személyesen ismerem és a varrógépes albuma, amit a kezembe is fogtam, kész csoda! Nagyon szívesen elfogadom az általa készített albumot, így játszom is!

cetka71 írta...

Nagyon tetszenek a papírcsodáid!

cetka71 írta...

Nagyon tetszenek a papírcsodáid!