****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2012. március 19., hétfő

Aranyozd be a tavaszt Nárciszokkal - Vendégcikk





Nárcisz az a hagymás virág, ami bennem sokáig a vidéki hangulattal, de legalábbis a nagymamák kertjével társult. Ám egy ideje a nárciszok is megújulva - bohón vagy szolidan, akár extravagáns változatban várnak arra, hogy minden kertet bearanyozzanak a tavasz még éppen zöldelni készülő időszakában.

Ha valaki igazán beleszeret, akkor ez a majdnem 2 hétig tartó napfényes nárciszvirágzás egészen kora tavasztól a nyár kezdetéig meghosszabbítható, okosan összeválogatott hagyma fajtákkal. Sőt méretbeli változatosságukkal is élhetünk, ami lehetővé teszi a minél szélesebb körű felhasználását. Így alkalmasak lehetnek virág- és szegélyágyakba, sziklakertekbe, gyepekbe illetve lombhullató bokrok aljnövényzeteként.

Míg természetes kertekbe az egyszerű fehér szirmú nárcisz hat üditően, addig egy romantikus vagy egy dúsan virágzó vidéki kertben (cottage garden) inkább a hagyományos trombita vagy csupros nárciszok olvadnak be a tájba.

Szerencsére ma már a letisztultabb modern kertek kedvelőinek sem kell lemondani róla, mivel igen gazdag színválaszték és formaválaszték áll rendelkezésünkre. Egyik ilyen extrém lehetőség a Narcissus bulbocodium. És bár gyönyörűek a nagyméretű hibridek, kisméretű kertekbe és tavaszi konténerekbe mégis a törpe fajták az ideálisak.



Igények:

 •Szerencsére teljesen átlagos kerti földdel beéri. Csupán a pangó víztől kell óvnunk, mert hagymája ilyen esetben könnyen kirothadhat.
 •Leginkább a napos helyek az ideálisak a számára.
 •Elvirágzás után a virágok eltávolítása nem szükséges, viszont a levelek levágásával addig várni kell, míg azok el nem sárgulnak, és a bennük található tápanyagok vissza nem húzódnak a hagymába, jövő évi tartaléknak. Ha kapkodva még zölden levágjuk a leveleket, akkor az sajnos a jövő évi virágzás kárára mehet.
 •Hagymaosztást tavasszal lehet elvégezni, miután már elszáradtak a levelek is.




Mivel az új hagymák ültetése az őszi kerti munkák közé tartozik, ezért jelenleg csak virágos állapotban szerezhetünk be egy - egy érdekesebb példányt, amit később majd kiültethetünk a kertbe. Így dolgozva azon, hogy idővel kertünket egy káprázatos nárcisztenger gazdagítsa.



Írta: Dekor &Mentha 








Nincsenek megjegyzések: