****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2011. november 21., hétfő

Marcsó konyhája - Recept édesanyámtól



Az úgy volt, hogy Édesanyám által készített édességet ettem a minap. Annyira finom volt, és mivel  Rátok is gondolok... felhívtam anyut és mondtam neki: " Anyu, a hétvégén le kellene írni a receptet, mert menne a blogra az olvasóknak." Háááát Ő nagyon örült neki. Imád főzni, sütni és kísérletezni.
Nem túlok, de sok ismerős és rokon is azt mondja, hogy jól főz és süt. Rajtunk kívül a legnagyobb hódolója a sógorom. Én is igyekszem felzárkózni, öreg koromra biztosan meglesz. :-)
Így hát az én Marcsó anyum első performansza következik.



Gyümölcsös kuszkusz baracköntettel


Egy 2dl-es pohárba kuszkuszt (hipermarketekben, gyógynövényüzletekben kapható) öntünk, ez lesz a mérce. Ezt az egy pohárnyi mennyiséget egy nagy üvegtálba tegyük bele. Tejet forralunk (a 2 dl-es pohár másfélszeresét) egy csomag vaníliás cukorral és egy kevés kristálycukorral. A cukros tejet a kuszkuszra öntjük. Lefóliázzuk (pluszban azért egy fazékfedőt is érdemes rátenni), kb. 40-50 percre. Ez idő alatt 15 percenként megkeverjük (ne ijedjünk meg, nagy mennyiség lesz belőle, nagyra dagad), közben elkészítjük a gyümölcsöket.
25 dkg szárított gyümölcsöt vegyesen (de ízlés szerint lehet csak egy fajtával is próbálkozni, banán, barack, áfonya stb...) apró kockára vágjuk és beleöntjük egy edénybe. Rátöltünk annyi forró vizet, hogy ellepje (ezáltal a gyümölcsök visszanyerik az eredeti nedvességüket). 20 perc után leszűrjük és összekeverjük a kuszkusszal.
Baracköntet: tetszés szerinti baracklekvárt egy kevés vízzel és rummal kis lábosban összeforralunk.


Javasolt tálalás: Egy kicsi szuflé formába tegyünk egy adag kuszkuszt, majd kanállal jól nyomjuk le. Utána fordítsuk meg és borítsuk ki egy tálra. Mellé vagy a tetejére pedig kanalazzunk az öntetből.
(A kuszkusz észak-afrikai specialitás, az étel alapját házilag készítik. Egyenlő mennyiségű búzadarát és lisztet gyúrnak-forgatnak-ráznak össze kevés sós vízzel addig, amíg a dara átmérője a kétszeresére nem nő és teljesen gömbölyűvé nem válik.  kaldeneker.hu )


Nálunk újabban ez a sláger, melyet a férjem és Krisztina is nagyon szeret. Ajánlom mindenkinek, mert gyors és egyszerű, nem beszélve arról milyen finom. Végezetül, számos más variációban is készíthető. Találjatok ki Ti is egyet és kápráztassátok el a családot vagy a párotokat. Üdvözlettel: Marcsó



(A fotók az én utazókofferemen készültek.)


 



1 megjegyzés:

Bernadett írta...

Marcsó receptjei isteniek! Azt hiszem nem túlzok, ha javaslom Krisztina barátnémnak, hogy legyen egy "Marcsó összes", mert Ő mindig egyedi és nem unalmas receptekkel rukkol elő!!! Puszi, Börnisz