****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2011. október 4., kedd

A régi pompát ugyan por és törmelék lepi .... - turai kastély




Bevezető helyett egy idézet következik, melyet a kastély honlapján találtam. Abszolút ideillő, és pontosan leírja azt az érzést, amit akkor érez az ember, amikor először látja a kastélyt.

****

"Látszólag romos épület emelkedik felém. A kintről beszűrődő fények, a szokatlan terek, a falakból áradó hűvös levegő azonnal hatalmába kerít. Egyszerre az az érzésem támad, hogy egy elhagyatott kastély alvó világába érkeztem."


"A magas dór oszlopok, a festett mennyezetű csigalépcső, a téglakémények, a kovácsoltvas díszrácsok, a tornyok, a díszbádog csúcsdíszek, a tetőablakok magukkal ragadnak, és tovaröpítenek a századforduló nagyúri világába."

 
"A régi pompát ugyan por és törmelék lepi, egyszerre mégis életre kel körülöttem minden. Összemosódik a múlt és a jelen, és ennek most én is részese vagyok."


****





Október első vasárnapján délelőtt, verőfényes napsütésben jártunk a turai kastélyban. Rögtön meglepetés ért. A belépő 650 Ft körül volt, és nem 1300 Ft (körül), ahogy azt a weblapon írták. Drágáltam volna egy romló állapotban lévő kastélyért.  

Szimpatikusnak tartottam viszont azt, hogy időseket foglalkoztatnak, mind a jegyárusító bácsi, mind az egyedüli teremőr néni személyében. Mindkettővel nagyon jót beszélgettünk. Meséltek a régmúltról és a sok másról is.



Egy bájos hölgy portréja fogadott a bejáratnál, amit még Angelina Joliék hagytak itt a tavalyi forgatásról. Hogy ki lehet a képen látható személy vagy láthatjuk-e még, az kiderül jövő januárban, amikor hazánkban is bemutatják a filmet.



Megtudtuk, hogy régen a kastély iskoláként (is) működött. Az épület ma 70%-ban magyar tulajdonban van, végre. Évvekkel ezelőtt nem így volt.


A felújítás lassan halad, idén nyáron elkészült az óratorony.






Az óratorony régi alkatrészei kiállításra kerültek.



A rossz belső állapot kitűnő filmhelyszín egy háborús filmhez.-(


A felső szinten járva is az az érzésed van, hogy "szellemkastély".



98 szoba volt az épületben. 









3 megjegyzés:

Gitta Bry írta...

Nagyon romantikus kastély, de el nem tudom képzelni, hány milliárdba kerül a felújítása. Mindenesetre megéri! Reméljük, semelyik részét nem rontják el...

éva írta...

Ez annyira csodálatos csak azt nem értem miért hagyják,hogy elpusztuljon,talán ha eladnánk egy gazdagnak akinek megéri felújjítani és csinálni valamit belölle.

Katuska írta...

Simán elképzelek ebbe a kastélyba egy bentlakásos művészeti iskolát.... gyönyörűűűű