****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2011. június 23., csütörtök

Szépkilátás a Balatonra

"Sohasem felejtem el azt a pillanatot, amikor én ezt a tündérországot először megláttam....
Megálltam, mintha lábam gyökeret vert volna." - írja Eötvös Károly Utazás a Balaton körül c.  könyvében. Eme mű történelmi-és útikönyv is egyben, nem csak regény.  Olvasása olyan könnyed, mintha a nagypapánk mesélne a Balatonról. (Hiánypotló irodalom, hisz a Balatonról ilyen könyv még nem született.)



A helyszín Balatongyörök, Szépkilátó.
 (A 71-es főút mellett található Vonyarcvashegy és Balatonederics között.)


A Balaton-felvidék felé tartva (Tapolcai-medence) álltunk meg a kilátónál, nem hiába. Sok helyen ajánlják. Kicsit több népszerűség elkellene neki azért.-)



Kényelmes, nagy parkoló fogad minket frissen ültetett levendulával. Az idő felemás, ahogy a képeken is látszik, hol napos, hol borús lágy szellő kíséretében. Igazi kirándulóidő. Szerencsénkre nem voltak sokan.




Ahogy haladunk a kilátói ponthoz (ne magaslati pontot keress!) a kavicsos úton, nem tudjuk levenni  szemünket a lélegzetelállító tájról és a Balatonról. A terület tiszta, vannak padok, adott a hely, akár egy piknikre is. Körbejárunk, nézegelődünk, én fotózok. Egy asztalnak tűnő tábla találása (a fenyőfák alatt) még a szemközti hegyeket is segít betájolni.



Levendula nélkül nem is létezhetne a kilátó.




"Valami önkénytelen kiáltás jött ajakamra. Azután néztem, néztem, mereven néztem. Lelkemet bámulás, gyönyör, ihlet, kimondhatatlan érzés ragadta el. Sohase álmodtam ilyen szépséget. Sohase láttam, sohase hallottam, sohase olvastam ehhez hasonló tüneményt." - így folytatja írását Eötvös Károly.


(Érdemes. Az én esetemből kindulva, ha nincs a kilátó és a tábla, nem talákozom a könyvvel sem. A neten kerestem rá.)




Amikor az ember kigyönyörködte magát, jöhetnek a lépcsők melyek egy forráshoz visznek. 



A lépcsősor végén kicsit erdősebb területre érünk.  






Halastó és csend. Ezt találjuk még a forrás mellett.


*********

Végezetül a könyv első fejezete: http://mek.niif.hu/04900/04924/html/balaton0002.html

Készülünk az utazásra


Kik azok, akik utaznak? – Miért késett ez az útleírás? – Napkelet felől napnyugot felé – A Balaton költői – Mindenütt szép, de legszebb a Balatonnál





(A fotók sajátok, ne másold őket engedély nélkül.)





4 megjegyzés:

Andrea írta...

Valóban lélegzetelállítóan gyönyörű innen a kilátás! nagyon szépek a fotóid, de az igazi "panorámaélményt" csak személyesen lehet látni. Ajánlom mindenkinek!

Csirli írta...

Ennek a bejegyzesnek kulonosen orulok. Gyerekkorunkban minden nyarat ott tolottunk nagyszuleink nyaralojaban. Szep emlekek :)

Tündéri Lonka írta...

honvágyam van :( a Balaton partján nőttem fel

Tanó Móni írta...

Gyönyörű vidék..