****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2011. május 17., kedd

Látogatás a Nádasdy-kastélyban




Sok régi dologhoz vonzódok. Az egyik ilyen a sok közül, a várak-és kastélyok. A múlt hét végén Bp-ről hazafelé útba esett a Nádasdy -kastély (Fejér megyében). Nem hagytuk ki.



A Nádasdy család rezidenciájuk építészeti mintájául, az 1500-as évek angol és skót kastélyait választották.  A felújításban tavaly a külső homlokzat készült el. Tényleg szép kis romantikus kastély tárul az ember szeme elé, amikor megérkezik, de belül még tart a felújítás, így jó pár helyiség nem látogatható.  




Minden egész órakor indul idegenvezetés. Nekünk sikerült elérnünk.



Az előtérben szépséges mozaik padló fogad, ugyanitt megtekinthető egy Nádasdy címeres tégla és néhány régi szeg is.

A Nádasdyak évszázadokon keresztül jeles szereplői voltak Magyarország történelmének, s a család neve elválaszthatatlan a nemzet és a közérdek szolgálatától.



Az ebédlő.






Ősök Csarnoka. Kiemelkedő szépségű, a családi arcképcsarnok elhelyezésére készült, mívesen faragott faburkolattal, kovácsoltvas díszítéssel és hatalmas márványkandallóval ékesített.



Hűha, egy ismerős a tükörben.-)



A bal oldali kép jól ábrázolja a család férfi tagjainak vadászat iránti vonzalmát. Régen, a folyosót számos trófea díszítette.






A kastély másik látványos terme a faragott bútorzatú könyvtár, ahol a könyvek témák szerint voltak csoportosítva.









5 megjegyzés:

Monika írta...

Egyik kedvenc kastélyom,bár mindegyik az.:)

Jucus írta...

Köszönöm a képeket! A kastélyok iránti lelkesedésed osztom, én is imádom ezt a miliőt - ahogy mostanság divatos mondani!:o) Csodaszép hely, egyszer látnom kell!

juditsd írta...

nem is olyan kis kastely ez!:) Orom latni, milyen szepen felujitottak!

Emma írta...

Én is nagy kastély rajongó vagyok! És azok a könyvtárak! Imádom őket! :) Már tudom hová kirándulok legközelebb, köszi! :D

Margó írta...

De szép fotókat hoztál a nádasladányi kastélyról:))