****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2010. október 25., hétfő

Ilyen egy XXI.sz-i méripoppinsz - INTERJÚ és JÁTÉK / Such a XXI. century Mary Poppins - INTERVIEW


Életvidám, gyerekszerető, kreatív és még varázsolni is tud. Ő Hanga Ági avagy egy XXI.sz-i méripoppinsz. Ismerjétek meg őt, és azt is, hogy pontosan mivel foglalkozik.





Mit jelent számodra a kézműveskedés?

Mindig is jelen volt az életemben egészen pici korom óta, minden szülői ellenpróbálkozás ellenére (nagyon nem szerették volna, ha ez lesz a megélhetésem, inkább ügyvédnek meg ki tudja minek szántak). 1998-tól 2003-ig Bobály Kati mellett dolgozhattam főiskolásként, ekkor kerültem kapcsolatba a számomra addig már szerelem Bubutímár Évával is (13 éves koromban láttam először egy kis galériában egy boszorkány figuráját, ami első látásra szerelem volt), a sors hozzájuk küldött „tanulni” színeket, formákat, fogásokat. A kézművesség számomra kikapcsolódás, amit próbálok a főállásommá is tenni. Elrepít, kiszakít, elvarázsol és szerelem, ugyanakkor egyfajta „életszemlélet”, életforma is. Mondjon bárki az irodalmon és a zenén kívül egy olyan „műfajt”, ahol értéktelennek tűnő filléres dolgokból ilyen csodákat lehet létrehozni!


Te és Barcelona jó barátságban vagytok, miért is?

1999 őszén jutottam ki egy bő évre, teljesen egyedül, ott szereztem barátokat, tanultam nyelvet, munkát vállaltam, gyökeret eresztettem. Aztán hazajöttem szülői kérésre, de 2006 óta visszajárok, amikor csak tehetem. Nekem ott az otthonom, Magyarország pedig az „itthonom”. Egyébként amikor kint éltem, „magyar nagykövetként” is éltem, sok embernek én mutattam be Magyarországot, a magyar kultúrát, irodalmat, képzőművészetet, gasztronómiát. Most ugyan ezt teszem katalán (kata-lyány) módra: sok emberben nem tudatosult még, hogy milyen közös múltunk van a katalánokkal, és hogy ők nem „Spanyolország”.



Jelenleg mivel foglalatoskodsz?

Mindig is több lábon álltam, ez most sincsen másként. Egyrészt grafikai munkákat végzek (a grafikus megjelölést nem szeretem, ahhoz túl keveset tudok), szociológiai kutatások rögzítésénél segítek, angolt tanítok, kézműves foglalkozásokat tartok, rendezvényeket, programokat szervezek. Virtuális foglalkozásom az írás, blogolás, és mindaz, ami ezzel jár (vesta.blog.hu, hangaagi.blog.hu). Mindezek mellett önkéntes munkát végzek a Tappancs Állatvédő Alapítványnál (nem keverendő össze a négy mancs szervezettel!).


Honnan jött az, hogy gyerekekkel foglalkozz?

Egészen pici korom óta „tanárnéni” vagyok, rendszeresen játszottam tanítónéniset, illetve korrepetáltam a főiskolai évek alatt is. Barcelonában többek között három gyerekre vigyáztam (amellett, hogy énekeltem is), köztük egy akkor született pici babára. Miután hazakerültem, ismét jöttek az óvodás, kisiskolás korú „tanítványok”, akikkel nagyon jókat játszottunk. Tavaly egy nagy szervezet gyerekprogramjait kellett megszerveznem és lebonyolítanom, beálltam a nagy asztalokhoz is több száz gyereknek „varázsolni”.



Mióta létezik a Hanga Ági játszóháza?  http://hangaagi.blog.hu/ 

Az előző év adta meg a kezdő lökést, amikor láttam, hogy mennyi gyereknek és milyen időközönként tudok újat nyújtani (sok visszatérő családom volt). Márciusban gondoltam egy nagyot, és megszületett a játszóház. Szigorúan kézműveskedéssel és varázslással foglalkozok, nem hordok magammal csúszdát, labdát, hullahoppot meg kötelet, cserében a táskáimból varázsgombákat, papírbaglyokat, pillangókat és más dolgokat varázsolok elő, amiket a kicsik is meg tudnak csinálni.


Mi volt eddig a legnagyobb sikered?

Három dolog jut eszembe: szakmai siker volt, amikor a Móra Ferenc Múzeum és a Szegedi Füvészkert is felkértek tradicionális ünnepeikre kézműves foglalkozást tartani. A második, a nagy általános közhely a legnagyobb igazságtartalommal: siker, ha a gyerek úgy megy el az asztaltól, hogy valamit adtam, át tudtam adni neki. A harmadik dolog, ami furának tűnhet: nyáron a Füvészkert lótusz ünnepségén igazi száriban voltam két napig (mélyzöld színnel, arany hímzéssel), hajamban egy rózsaszín virággal. A magyar gyerekek furcsállva fogadtak, sőt, ha „viccelődni” próbáltam, ahogy szokásom volt eddig is, most sírva elfordultak, viszont egy indiai kislány ahogy meglátott, az ölembe ült, és elválaszthatatlan volt tőlem (tehát tényleg indiaivá váltam kicsit :) ).



 
Mindenkinek van jövőbeli terve. A Tiéd mi? Vagy azt is kérdezhetném, hogyan látod magad 1-2 év múlva?

Remélem, hogy továbbra is a sors kegyeltje leszek, a saját magam ura, aki azzal foglalkozik, amit szeret (azaz megmarad mindez a sok láb), és addigra (remélhetőleg) idevarázsoljuk a fiam testvérét is. Talán egy kertes lakás még beleférne, de nem vagyok telhetetlen, most egy kertes vityillóra „vigyázunk” minden hétvégén a Tisza partján, amíg a gazdája szerencsét próbál külhonban.


Melyik a kedvenc kézműves technikád?

Nagyon szeretek üvegfestékkel dolgozni, tojást festeni viaszolással (a pelikános pöttyözéses minták a kedvenceim). Illetve amire ráállt a kezem ebben az évben, az a varrás, kizárólag kézzel. Nagyon sok ötlet kezd kialakulni a fejemben, most zárok le egy nagyobb elfoglaltsággal járó kötött periódust az életemben, így remélhetőleg több időm lesz kísérletezni, az ötleteket materializálni.



A kisfiad nem féltékeny a többi gyerekre, akikkel kapcsolatba kerülsz a foglalkozások alatt vagy ő is elkísér?

Baba kora óta jött velem minden órára. Volt egy időszak, amikor jobb volt, ha nem viszem magammal, de most újra egy csapatként tudunk működni. Alapvetően szerencsés vagyok: a gyerek féltékenységét (akár anyaféltésről, akár tárgyféltésről beszélünk) meg tudtuk beszélni, helyén tudtuk kezelni. Másfél éves korában ő volt az, aki mindig odaadta a többieknek a játékait, persze szigorúan kihangsúlyozva, hogy csak „kipróbálásra”. Érdekes, hogy engem pont az olyan „hisztikirály” gyerekektől nem félt, akik kicsit rá is hajaznak.

Mesélj kicsit a nyereményről!

Lupin (http://bugsandfishes.blogspot.com/) - függőként idén először foglalkozom filccel. Még életemben nem volt erre alkalom, így most az agyam dupla gőzzel gyártja az ötleteket, amiket szívvel és lélekkel (meg némi cérnával, selyemmel, gyönggyel és persze filccel) meg is valósítok. A nyeremény 4 darab, a nyertes kérése szerinti színekből összeállított karácsonyi filc”gömb”

Mesélj kicsit a lakásotok/házatok lakberendezési stílusáról.

Most inkább a lánykuckómat írom le, mert a közös lakásunk egy az egyben a férjem stílusát tükrözi (még), hiszen mi úgy „kerültünk bele” a fiammal ebbe a történetbe, hogy már évek óta készen volt. Az egyetemista lakás tehát pici, belvárosi minigarzon, régi gangos épületben. Az emeleten élt több, mint fél évet József Attila :) A lakás ablaka egy kertre néz, ami nekem fontos. A belváros közepén nem hallani az autókat, csak a rigókat, cinkéket, meg a vendég fakopácsot. A konyha és a fürdő részen hatalmas színhullámok adnak energiát a térnek (Bobály Kati keze munkája), míg a szoba puritánabb, fehér falfestés ácsolt galériával, de színes anyagokat raktam ide is. Általában a bölcsészek egyből beleszeretnek, míg a GKT-s, jogász hallgatók ki nem állhatják az eddigi tapasztalatok szerint:)



Melyik a legjobb foglalkozás amit a gyerekek imádnak?

Szinte minden. A nagyobbak a társasjáték meg a „kiegészítő” készítést (pl. karkötő, hűtőmágnes), a kevésbé nagyobbak az óriás kirakózást, az óriás dominót, de náluk is nagy sláger a hűtőmágnes (mindig aktualizálva). Általában úgy szoktam összeállítani a foglakozásokat, hogy már az egészen picik, 1 évesek is, oda tudjanak ülni hozzám, és anyával, apával egy jót játsszanak. (Ilyen picik rögtön kiszúrnak maguknak, a szülőket kell csak meggyőznöm, hogy jöjjenek nyugodtan, a kicsivel is lehet alkotni.)


Hangolódva a karácsonyra, hisz évről-évre előbb jön a felkészülés rá … milyen a Ti karácsonyfátok/díszek stílusa?

Évről-évre változik, de a színek állandóak: piros-arany, de tavaly már egy-két sötét narancssárga, matt szív is kikandikált az ágak közül. Az állandó komponens még az 'írott' gömb, amiknek története van (http://vesta.blog.hu/2008/12/23/csordapasztorok_1). Egyszerűen karácsonyi énekeket írok üvegkontúrral a gömbökre. Ez tíz éve „sláger” lassan, sokan kérik tőlem november tájékán, külön kikötve, hogy melyik az a 6-12 dal, amit már előző évben kértek, így újabbakat szeretnének.
Ahogy látom, idén a filc díszek is fel fognak tűnni a fán, az ablakokon és a kopogtatón.


*********************


JÁTÉK



A nyeremény:  4 darab, a nyertes kérése szerinti színekből összeállított karácsonyi filc”gömb”.



Kérdés:  A  filcdíszeken kívül milyen karácsonyi díszeket csinál még Hanga Ági? 


1. Légy Hungarian Provence facebook tag.
2. Légy Hanga Ági blog facebook tag is (KLIKK)
3. A választ emailben várjuk:  provence@citromail.hu
(tárgy: játék,  írj nevet és megfejtést is)


Okt.29.-én 20:00-ig várjuk a megfejtéseket.
(Csak Magyarországra tudunk postázni.)



(A képek Ági sajátjai.)
 


1 megjegyzés:

Erika írta...

Ezt a játékot már végre én nyertem meg! :D
Nagyon boldog vagyok és köszönöm!!!