****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2014. június 2., hétfő

miNŐ vidék: Vidék és lelkiélet női szemmel 9. rész



1-8. részek ITT olvashatóak!





Vihar utáni csipogás

Májusi eső aranyat ér. No igen. De néha nem mind arany, ami fénylik. S jöhetnék még szólásokkal jobbról és balról, de nem fárasztalak titeket tovább. Az eső szép és jó, táplálja és felüdíti a természetet, de olykor a legapróbbakat sodorja veszélybe. Azokat, akik nem tehetnek arról, hogy egy fára születtek, s termetük a nagyobb széllökésnek sem képes ellenállni. A vihar és a természet erejével szembe szállni a madarak sem képesek, képletes és valós értelemben sem. A madárfiókák a legkiszolgáltatottabb lényekké válhatnak, a növényeknek életet adó zivatarokban. Gomoly jön, széllökés beindít, fák hajladoznak, madarak gubbasztanak. A kicsik pedig sokszor lepottyannak. Az ő életük ilyenkor már macskáktól, kutyáktól, egészségi állapotuktól, emberektől, vagyis saját mázlijuktól függ.

Furcsa, hogy gyermekként az rögzült bennem, emberként nem nyúlhatok – nem szerencsés – a kis állatokhoz, így a fiókákhoz sem, mivel anyjuk megérzi rajtuk majd az emberszagot, s kilöki őket a fészekből… ergo, ne segítsek, menjek tovább, ha földön ácsorgó, csipogó madarat látok. Persze segíthetek is, de akkor magamat teszem szülővé, gondos ápolóvá és szakértővé kell válnom, hogy saját otthonomban nevelgethessem az elárvult szerencsétlent. 

A minap hatalmas vihar tombolt a környéken, s nem meglepő módon a reggeli körbesétámban egy barna színű – hazánkban ritkának számító – galambot láttam meg a citromfű bokor mellett. Éppen a bokrot simogattam meg, – imádom a levelek illatát – amikor ő megriadva arrébb ugrott, de nem repült el.



Sajnos Macs is velem sétált, így pillanatokon múlt a döntés: nyúlok érte, vagy elfordulok tőle. Nyúltam. Macs már ugrott is. Pár centi választotta el az ujjaimat a madárkától, aki láthatólag utolsó erejével rebbent fel a talajról, alig 20 centire, s szállt el egy közeli bokorra. Macs hoppon maradt, én rohantam, hogy lássam, ki meddig ért el. A madárka időt nyert, én pedig elvesztettem a szemem elől. Szerencsére Macs is. Milyen a sors. Pontosan aznap jelent meg a Miskolci Állatkert megosztásában az interneten, egy képes fiókamentő útmutató, amit itt is láthattok. Nem csupán arra kaptam ezzel választ, hogy tévesen rögzült bennem gyermekként a „ne nyúlj madárfiókához” szabály, hanem azt is megtudtam, hova és kihez fordulhatok kérdésért, segítségért.
Segítenek a közeli állatkert dolgozói, a természetvédelmi területek szakemberei, a madártani egyesület hozzáértői!

Tanyaközpont: kihalás és újraélesztés

Már olvashattátok tőlem ebben a sorozatban, mennyire sokszor agyalok a vidékmentés, a vidéki élet aktívabb megélésének kérdésén. Ha olyan kuriózum helyeken járunk, mint kocséri Kutyakaparó Csárda, vagy várakat, kastélyokat fedezünk fel az ország bármely pontján, mindig a sokrétű kihasználásról, a lehetőséghalmazokról gondolkodunk el párommal. Arra gondolok, amikor egy hely, egy helyszín nem pusztán egyfunkciós és csak van, létezik, hanem egy közösségi összefogás részeként akár egy teljes falu, város, régió sajátosságait kínálhatja összeszervezve, együttműködve az érdeklődő és nyitott turistáknak, látogatóknak.
Vannak remek példák, akár Szentendre egyik éttermére gondolunk, amelynek vezetője kis (reklámanyagnak is elsőrangú!) térképen ábrázolja a város eldugottabb és izgalmasabb sajátosságait (kiskocsma, kilátó), hogy egy ebéd utáni csavargásra és helyismeretre buzdítson. Akár az ozorai Pipó várában, ahol a kávézó asztalain, elvihető, színes grafikákkal erősített térképen, kistérségi látnivalókat mutatnak meg, szobrokról, templomokról, forrásokról, fürdőhelyről. Szóval így is lehet.

Van az a helyzet, amikor az ember visszaszerez valamit a természetnek már régen átadott területből, s megrendszabályozva az elburjánzott vidéket, újra értelmet ad az adott területnek. Ilyen helyen jártunk nemrég, Helvécia közelében, egy egykori tanyaközpontban. 



Az út alig járható földvályús, ami sokat sejtető hosszúságban, akácos és nyárfás erdőben vezet minket. Nem sejtettem, mire számítsak. Láttam már kipofozott tanyaépületeket, láttam jó pár félromos és teljesen hátrahagyott tanyát is, de tanyaközpontról fogalmam sem volt idáig. Amikor az autóból kiszállva egy sokkal világosabb területhez, de mégis hatalmas fákkal árnyékolt és részekre osztott helyre érkeztünk, tudtam, hogy valami különlegeset láthatok. Sok-sok kisebb-nagyobb épület sorakozott, bizonyára egykor tudatosan kijelölt helyekre építve egymástól. A kő, nád és a fa ma is gyönyörű összhangot teremt emberi és nővényi világ között. Lószerszámos építmény, földbe vájt pincék, lakóépületek, terménytárolók, szerszámos kamra… gyümölcsfák, tisztás, kitaposott út. 



Fotókon keresztül mesélem el, ami még „elmondható” egy ilyen jól szervezett és már félig elpusztult világról. Az előremutató részét nem fotóztuk le, mert tiszteletben akartuk hagyni az újraéledő világot. A legjobb állapotú épület mögött ugyanis takarosan megművelt veteményes, vízgyűjtő és – pusztán szezonálisan – mobil méhkaptárak jelezték, hogy az ember újraéleszti azt, ami egykor életet és élőhelyet adott. Az idő itt még visszafordítható, s úgy tűnik éltek is vele azok, akik közelebb vannak a földhöz, mint mi városlakók.















Abonyi Anita
 
 
fotók és írás: Anita
 
 
 

Nincsenek megjegyzések: