****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2014. március 6., csütörtök

Sárgarépás-narancsos sütemény egy falat dióval és tejszínhabbal




Ha nincs otthon túl sok minden a kamrában, de egy kóbor narancs, néhány sárgarépa egy kis liszt a kezünk ügyébe kerül, akkor már nincs olyan nagy vészhelyzet. Ebből készítettem most nektek egy könnyen variálható desszertet.



Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók egy 15x20 cm-es sütőtálhoz:

25 dkg sárgarépa

25 dkg liszt

10 dkg nádcukor (cukor vagy 2 ek. méz)

1 tk. sütőpor

csipet só

5 dkg olvasztott vaj (vagy margarin) + a forma kikenéséhez

2 nagy narancs héja és leve

1 db tojás

5 dkg dió (helyettesíthető mandulával, mogyoróval)





Díszítéshez:

2 dl tejszínhab

2 ek. cukor

narancshéj

1.     A sárgarépát megtisztítjuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük egy tálba.

2.     Hozzáadjuk a lisztet, cukrot, sütőport, narancshéjat és levet, a tojást, az olvasztott vajat és sima tésztát keverünk belőle.

3.     Egy sütőformát vékonyan kivajazunk és belesimítjuk a tésztát.

4.     Durvára tört dióval megszórjuk a sütemény tetejét és egy picit belenyomkodjuk a tésztába.

5.     Sütőben közepes fokozaton (4-es fokozat vagy 200 °C) 20-25 percig sütjük.

6.     Kivesszük a sütőből és hagyjuk teljesen kihűlni.

7.     Hogy a várakozás ne teljen hasztalanul könnyű tejszínhabot verünk 2 dl habtejszínből 2 ek. cukorral. Ízlés szerint lehet több cukor is.

8.     Tálaláskor egy szelet süteményt egy nagy kanál tejszínhabbal és frissen reszelt narancshéjjal tálalunk.

TIPP: Akár őzgerinc vagy muffin formában is megsüthetjük ezt az édességet. Dió helyett használhatunk aszalt gyümölcsöket is. A tejszínhab pedig tökéletes kiegészítője a desszertnek!  Ne hagyjátok el!

Jó étvágyat!


Ági

 
 
 

Nincsenek megjegyzések: