Ha nincs otthon túl sok minden a kamrában, de egy
kóbor narancs, néhány sárgarépa egy kis liszt a kezünk ügyébe kerül, akkor már
nincs olyan nagy vészhelyzet. Ebből készítettem most nektek egy könnyen
variálható desszertet.
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók egy 15x20 cm-es sütőtálhoz:
25 dkg sárgarépa
25 dkg liszt
10 dkg nádcukor (cukor vagy 2 ek. méz)
1 tk. sütőpor
csipet só
5 dkg olvasztott vaj (vagy margarin) + a forma
kikenéséhez
2 nagy narancs héja és leve
1 db tojás
5 dkg dió (helyettesíthető mandulával, mogyoróval)
Díszítéshez:
2 dl tejszínhab
2 ek. cukor
narancshéj
1. A
sárgarépát megtisztítjuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük egy tálba.
2.
Hozzáadjuk a lisztet, cukrot, sütőport, narancshéjat és levet, a tojást,
az olvasztott vajat és sima tésztát keverünk belőle.
3. Egy
sütőformát vékonyan kivajazunk és belesimítjuk a tésztát.
4. Durvára
tört dióval megszórjuk a sütemény tetejét és egy picit belenyomkodjuk a
tésztába.
5. Sütőben
közepes fokozaton (4-es fokozat vagy 200 °C) 20-25 percig sütjük.
6.
Kivesszük a sütőből és hagyjuk teljesen kihűlni.
7. Hogy a
várakozás ne teljen hasztalanul könnyű tejszínhabot verünk 2 dl habtejszínből 2
ek. cukorral. Ízlés szerint lehet több cukor is.
8.
Tálaláskor egy szelet süteményt egy nagy kanál tejszínhabbal és frissen
reszelt narancshéjjal tálalunk.
TIPP: Akár őzgerinc vagy muffin formában is
megsüthetjük ezt az édességet. Dió helyett használhatunk aszalt gyümölcsöket
is. A tejszínhab pedig tökéletes kiegészítője a desszertnek! Ne hagyjátok el!
Jó étvágyat!
Ági
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése