****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2014. február 28., péntek

Francia gyöngyszem egy hotelben megtestesülve






















forrás: http://www.e-magdeco.com/2014/02/hotel-des-tailles.html




1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Azt hittem ez a hungarianprovence (de akkor már mérnem provencehongrois)oldal a párhuzamos tájképi elemeket is keresi. Mindenesetre nem nagyon találja, hiszen már nincs hol. Érdekes mód pont a rendszerváltás adta meg a kegyelemdöfést a magyar-provanszi párhuzamnak: Tihany levendulamezei egészen 1989-ig pompáztak úgy igazán: a fontos kozmetikai cégeknek (mint a Caola) valóban komoly és rendezett ültetvényei voltak, szemben a mostani molyrágta sorokkal.
De a legerősebb - igaz tájegységnek nem tekinthető - hasonmás a Nagytétényi Öreghegy-Diósd vidéke, elfeledett miniszterelnöki gyümölcsössel, meg-megszaggatott levendulasorokkal, bögrekocsmákkal, szőlőkkel, az elmaradhatatlan őszibarackossal.
Így emlékszem rá, még 1986 környékéig visszatekintve is. Mára csak a kánikulában izzó fehér mészkőpor, a délies kitettség és a karsztnövényzet maradt jellegzetességnek, a kultúra bármilyen formája (mint épített~, munka-, -növény stb) elveszett, letarolták, elhanyagolták, és még csak le sem fotóztuk míg tehettük volna azt a másik, kicsit francia, kicsit időben és térben idetévedt világot.