Bonyolult édes étel ez, de
mégsem, kevés hozzávalóval. Anyu receptje is régi már (persze sokféle létezik).
Ezért próbálta, próbáltuk úgy összehozni, hogy megállja itt a helyét. Remélem
sikerült. Látni fogjátok pl. a lisztnél nem tudta megmondani mennyi kell
pontosan. Tudjátok ez nem egy gasztroblog, de ennek a receptnek fel kell ide
kerülnie, hisz egy isteni falusi finomságról beszélünk. Ha jól vagyok értesülve,
akkor az ország nyugati felén jobban ismerik ezt az ételt. Készítik aludttejjel,
kefirrel(anyu még fél éve ezzel készítette) létezik krumplis változat, úgy mint
édes és sós is. Mi egy tartalmas leves után szoktuk fogyasztani. Én is azt
mondom próbáljátok ki, ha van kérdés szívesen tolmácsolom anyukámnak. :-)
Hozzávalók:
5 kicsi natúr joghurt (200ml/doboz),
1 kicsi tejföl (200ml),
2 tojás,
2 tk. só
4 tk. porcukor,
keményebb állagú szilvalekvár,
liszt,
olaj,
zsír a gáztepsi kenéséhez .
A joghurtokat, a tejföl felét, a
két felvert tojást, a 2 tk. sót, a 4 tk. porcukrot és a lisztet (amennyit
felvesz a massza! a palacsintánál sűrűbb állagot kell kapnunk) habverővel
összedolgozzuk.
Jöjjön még egyszer a fotó, az ismétlés kedvéért. :-)
A gáztepsit kizsírozzuk és
megszórjuk liszttel. Beleöntjük a masszát, a maradék fél tejfölt pedig kis
olajjal elkeverjük és megpöttyözzük vele a massza tetejét. A kemény
szilvalekvárból (a lágy nem jó mert elfolyik, esetleg sütőlekvár) szintén pettyeket
ejtünk a massza tetejére.
Előmelegített sütőben 190°C –on 40
percig sütjük, míg a széle meg nem pirul. A sütőből kivéve állni hagyjuk kb.
fél órát. Utána nagyobb kockákra vágjuk és tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá. Ezúton
is üdvözlöm a blog olvasóit.
A Krisztina anyukája: Marcsó
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése