****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2013. december 10., kedd

A Balaton télen: A vörsi Betlehem


Posza Robi advent második vasárnapján Vörsön járt megnézni az ismert és híres Betlehemet. 


Vörsi Betlehem

Az elmúlt évben negyven láda mohát, harmincöt fenyőfát és másfél köbméter deszkát, lécet, gerendát használtak fel a Betlehem építéséhez. Mintegy harminc ember dolgozott a Jézus születését bemutató életkép elkészítésén, a gipszből készült ember- és állatalakok kivételével minden természetes anyagból van, még a tavacskába is igazi víz került.

1948-ban épült először Vörsön Betlehem, akkor még csak kis méretben. Az 50-es években egy kezdeményezés hatására a vörsi templom Jézus Szíve oltárt lebontották és annak a helyére egy nagyobb méretű Betlehemet építettek. 1988-ban Futó Péter vette át a Betlehem építését, akkoriban még csak a jelenlegi 50 négyzetméteres méretének körülbelül a fele volt. A gipszből készült ember- és állatalakok kivételével minden természetes anyagból készül.

Az alapanyagokat a vörsi és a szomszédos települések lakói biztosítják ingyenesen. Mivel a bibliai életkép mérete pár éve már nem növelhető tovább a templom adottságai miatt, ezért az építői a részletek komolyabb kimunkálására fordítanak nagyobb figyelmet. Az utóbbi években Futó Péter háttérnek egy három négyzetméternyi, Betlehem városát ábrázoló festményt készített, és felújíttatta a festett gipszfigurákat is.

Tavaly a szentcsaládot befogadó istálló mérete növekedett, és látványosabbá vált a valódi vízként folyó patak, amelyre egy híd is épült.

A vörsi különlegességet évente 40 ezren keresik fel, sokan a határainkon túlról is. A január végéig megtekinthető Betlehemet a hagyományokhoz hűen az adventi szentmisén áldják meg.











http://poszarobert.blogspot.hu/








Nincsenek megjegyzések: