****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2013. július 23., kedd

Négy kontinens egy tányérban - A nizzai saláta recepttel







Nem nehéz kitalálni, hogy a Nizzai saláta gyökerei Nizzáig érnek. A csupán 200 éves történelemre visszatekintő kulináris specialitás a ma napig az egyik legelterjedtebb előétel Provence vidékén. Nyári, tikkasztó hőségben azonban könnyű főételként, önállóan is jól megállja helyét. Napjainkban talán nincs is olyan ország, ahol ne ismernék, de azt valószínűleg sokan nem tudják, hogy a kezdetek kezdetén a paradicsomról szólt a Nizzai saláta…


Annak ellenére, hogy manapság sok étteremben főtt zöldbabbal vagy más párolt zöldséggel, esetleg rizzsel szolgálják fel, jó tudni, hogy a hagyomány nem respektálja egyiket sem. A főtt tojás kivételével a Nizzai saláta minden összetevője nyers.

Bár sokszor maguk a nizzaiak is összeelegyítik a tonhalat és a szardellát, őseik nemigen tették ezt. Mivel az átlagember nem engedhette meg magának, tonhalat csak fontos alkalmakkor fogyasztottak. A hétköznapokban szardellával készítették, de valószínű soha nem keverték a kettőt.

Ha hűek vagyunk a tradícióhoz és megadjuk a módját, sok nyers paradicsommal készítsük. Annál finomabb, minél többféle zöld salátát teszünk bele, de fontos, hogy sose legyen olyan domináns, hogy elnyomja a többi összetevőt, azaz a retket, az édes kaliforniai paprikát, a hagymát, az articsókát, az olajbogyót. Az összhatás elérése érdekében fontos összetevő az illatos, friss bazsalikom és a jó minőségű, őstermelőtől származó olíva olaj is.

Nizzában már az Ókorban fogyasztottak salátát, de a paradicsomot csak az amerikai kontinens felfedezése után, a 16. században ismerte meg Nápoly, majd 2 évszázaddal később Nizza tartománya. Olíva bogyót már több mint 3000 éve termesztenek, de az Észak-Arfikából származó articsóka már a 16. század óta honos ezen a vidéken. A retek Toszkánából, a zöld saláta Lombardia és Piémont vidékéről származik. Bár hagymát termesztettek már a város alapításakor is, eredetileg a Római Birodalom terjeszkedése révén ismerte meg Nizza vidéke. A Kínában őshonos bazsalikom áldásos hatását és ízvilágát Marco Polo felfedezése nyomán ismerhette meg az Európai kontinens.
Így a 18. századra minden összetevő rendelkezésre állt a mediterrán városban. Nizza a Felvilágosodás korában az élelmezés úttörője is volt; itt törtek meg a paradicsomot mérgezőnek tartó néphiedelmek és babonák. Az olaszok a mai napig oly nagy becsben tartják ezt a zöldségfélét, hogy pomodoro-nak, azaz arany almának keresztelték. Az összetevőnek 4 kontinensről kellett egy városba keverednie, mire a 18. század végére megszülethetett a remekmű, a Nizzai saláta! 



Hozzávalók:

Vegyes zöld saláták
Paradicsom
Édes kaliforniai paprika
Retek
Articsóka
Vörös hagyma
Tojás
Tonhal vagy szardella
Zöld olíva bogyó
Friss bazsalikom
Olíva olaj


Elkészítés:
1. A zöldségeket megmossuk és feldaraboljuk.
2. A tojásokat 10 percig forrásban lévő vízben megfőzzük, majd lehűtjük és meghámozzuk. Hosszában 4 részre szeljük.
3. A zöldségeket és a tonhalat egy nagy tálba helyezzük, és enyhén megsózzuk. Olíva olajat öntünk rá, és alaposan összekeverjük.
4. A saláta tetejére helyezzük a negyedelt tojásokat és a bazsalikom leveleket.
5. Friss baguette-tel hidegen fogyasztjuk.
Ötlet: Behűtött rosé borral remek az összhatás.

Még több francia recept és történetük a la cuisine blogon. 

 
 
 




Nincsenek megjegyzések: