****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2013. április 16., kedd

Stanjel: a szlovén karsztvidék ékeSzlovénia karsztvidéken 363 méterrel a tengerszint felett, közel az olasz határhoz fekszik Stanjel falucska. Igazi kis ékszerdoboz, melyet az ember kíváncsian fedez fel, főleg, ha nem is volt az úticél listáján, de nagyon ajánlják neki. ... Mesélő kőfalak, kőházak, szűk utcák, romok, felújított falurész, gyönyörű kilátás... ez várt ránk egy régi várfal mögött.


Stanjel fő látványossága a vár felújított része és romjai, továbbá a templom. De érdemes időt szánni a várban lévő szűk utcák bebarangolására is. Az lakosok száma mindössze 304 fő.


Mikor mi ott jártunk, tavaly, akkor csend és nyugalom honolt. Turisták alig voltak. Stanjel régi részének felfedezéseshez meg pont ez kell. Az uralkodó Bora szél miatt a régi kerámia tetőcserepeket kövekkel súlyozzák le, de van, hogy ez sem segít. 


A várfal egy része megmaradt, a szűk utcák egy része lepusztult, a második világháború során súlyos találatok érték.  


Helyi termelők portékái. Sok füge terem a kedvező éghajlat miatt.

A vár egy részét felújították, terveben van a többi része is. Kellemes itt sétálgatni a kőfalak között, de az embernek vegyes érzései támadnak, főleg, amikor a falu lepusztult részét látja.Egy amúgy is romos házrész, melyet még a vihar is megtépázott. 
 A várnegyed szűk utcáiban lakik még pár helybeli. A másik érdekesség amivel találkozhatunk: kőfaragók, kőfestők, akik szintén a portékáikat árulják.Majdnem minden utcasarkon és kis téren kutakat találunk, hisz a lakosok itt már a középkorban is ivóvízhiánnyal küzdöttek. 
Fotók: Krisztina /Madame Provence

Írásos engedélykéréssel másolható!


3 megjegyzés:

Timi írta...

Milyen hangulatos falu! Köszi, hogy megosztottad velünk is! :o)

Névtelen írta...

Merhaba ! atalarımız Osmanlının izleri var hala oralarda. Teşekkürler paylaşımınız için. :)Türkiye'den selamlar. :)


Hello! még mindig vannak nyomai az oszmán ősök.

Köszönöm a megosztás. :)Üdvözlet Törökország. :)


http://translate.google.com.tr/#tr/hu/

Krisztina írta...

Hello Turkey! :-))