****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2013. április 18., csütörtök

Egy francia postás kőpalotája mely s.k. épült


A történet melyet ma elmesélek Nektek, azzal kezdődik, hogy egy Ferdinand Cheval nevű francia postásember 1879 áprilisában megbotlott egy szokatlan kőben, miközben a munkáját végezte (gyalogolt és leveleket kézbesített). Megtetszett neki, felvette, becsomagolta zsebkendőjébe és hazavitte. Lenyűgözte a kő nem is hagyta még aludni sem. Az azt követő napokban még több ilyen és hasonló követ gyűjtött össze, és ekkor támadt egy ötlete ... felépíti álmai palotáját egyes egyedül.


 Később Cheval már nem a zsebében hordta a köveket haza Hauterives faluba , hanem talicskán. Az első húsz évben a külső falakat építette fel egyedül (meszet és cementet használt kötőanyagként), munka után egy olajlámpás társaságában. Az épületen keresztény és hindu hatások láthatóak, még Picasso érdeklődését is felkeltette. A palotaépítő 1924 augusztusában halt meg 88 évesen.


1969-ben a palotát kulturális örökséggé nyilvánították. 1986-ban pedig Cheval arcképe francia bélyegre került. Hauterives Lyon és Valance között fekszik, ahol ez tündérpalota található.

Érdekesség: Cheval levele, mely itt olvasható (angolul) plusz még több infó és fotók:Nekem a történet kicsit a Bory várhoz hasonlít. Erről itt írtam:
2 megjegyzés:

Sue Marrazzo írta...

COOL POST!!!!

Corinne M. írta...

Hű, ez nagyon szép! Ezen a nyáron átugrom oda is, nincs messze tőlünk..egy élmény lesz! Köszönöm!