Madeleine légiesen könnyű, hódító, kacér és mindenki
megkaphatja – mégsem nevezhető ledér erkölcsűnek. Madeleine előélete is
stílusos: szerepel benne egy barokk város, egy menekült lengyel
exkirály, egy sütésre hajlamos francia leányzó –mindez első világháborús
kémnők vagy nemzetközi hírhedtségű kalandorasszonyok irígységét is
kiválthatná.
Manapság, a globalizáció korában szokás azt mondani, hogy minden
mindennel összefügg. Meg hogy pillangó effektus, ami alatt azt értik,
hogy ha Peruban kipusztulnak a lepkék, akkor abból hurrikán lesz
Észak-Texasban. Vagy valami ilyesmi.
Ez, kérem, modern korunk egyik szokásos fontoskodása. Régen is minden
összefüggött mindennel, így például az is, hogy miután 1733
szeptemberében a lengyelek királyuknak választották Stanislaw
Lezczynskit, alig egy hónappal később még egy királyt választottak, III.
Ágost személyében. A csapodár lengyel királyválasztási szokásoknak
pediglen nagy hatása lett az egyetemes gasztronómia fejlődésére, hiszen
az ellenkirály hiányában Stanislaw király Lengyelországban marad, és nem
járul hozzá Madeleine megszületéséhez. Így azonban menekülőre fogta, és
meg is érkezett apósa, XV. Lajos francia király országába, ahol
szenvedtetéseiért kárpótlásul megkapta Lotharingia tartományt, annak
fővárosával, Nancyval együtt. Elvégre miért pont a fővárost ne kapta
volna meg?
A már nem király Stanislaw itt egy csodás barokk várost építtetett
unalmában, hogy valamivel kitöltse a kormányzástól megüresedett óráit.
Egyszer pedig valami különös édességgel találkozott, amit egy helyi
cselédlány, bizonyos Madeleine sütött. Hamarjában, improvizálva készült
ez a sütemény, amelynek citromos – akkoriban nagy egzotikum! – illata
egyből elcsavarta a volt király minden érzékszervét. Mivel a süteménynek
neve nem volt, Madeleinnek erre már nem jutott ideje, hogy kifundálja,
így a természettudományos felfedezésekhez hasonlóan ő maga lett a
névadó.
A madeleine azóta a törékeny francia sikk legmagasabb szintű földi
inkarnációja, a zen európai megfelelője, ehető bölcsek köve. Elkészítése
roppant egyszerű, mindössze a sütési idő hihetetlen rövidségét kell
komolyan venni, illetve venni kell egy speciális madeleine-formát (már
nálunk is kapható!), mivel csak az nevezhető madeleine-nek, ami a
nyújtott kagylóformában sül ki. Hogy ez a forma amúgy hamarjában hogyan
került a Nancy városabeli Madeleine keze ügyébe, azt nem tudjuk, lehet,
hogy korábban egészen más célt szolgált, de ma már senki sem meri másra
használni.
Hozzávalók:
- 3 tojás
- 1 citrom héja
- esetleg: 1 lime héja
- 150 g átszitált liszt
- 100 g olvasztott és kissé kihűtött vaj
Lime-szirup:
- 2 lime reszelt héját és levét 5 perc alatt főzzük össze 150 g cukorral és vízzel.
Elkészítés:
1. Az elkészítése során három egész tojást és 90 gr
cukrot kemény fehér habbá verünk. Ehhez legalább 4-5 perc kell,
elektromos habverővel. Beleforgatunk 150 gr lisztet, majd beleöntünk 100
gram olvasztott vajat. Végezetül citromhéjat reszelünk bele, sőt, a
lime is kiválóan megfelel.
(lacuisine: A ribizlit vagy más gyümölcs darabkákat a tésztába keverjük)
2. A formákba kanalazzuk, és 200 fokos sütőben laza 8
perc alatt megsütjük. Esetleg 10 perc alatt, de 12 percnél semmiképp se
tovább. Ennyi.
Proust híres, Az eltűnt idő nyomában című regényében az író attól
kezd vissza-visszanyúlni emlékezetébe, hogy megkóstol egy ilyen
süteményt, és eszébe jut, hogy gyerekkorában lime-sziruppal meglocsolt
madeleine-t evett. Nyugodtan kövessük a példáját. Ha híres regény lesz a
vége, abból se lesz baj.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése