****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2012. november 18., vasárnap

Mr. Provence főz - gomba és kagyló, jöhet? - recept




Tudjátok, hogy ez nem egy gasztroblog. Nem biztos, hogy precíz, de szívből jön főleg Mr. Provence-nak, mert, ha elkapja a hév, akkor nehéz megállítani. Nem is szoktam. :-)

Férfi a konyhában.... hurrá,imádom nézni, de miért nekem kell mosogatnom? :-)

Szóval gomba készült és kagyló Mr. Provence egyik kedvence a sok közül. A receptek lazán íródtak, hisz az én férjem tipikusan olyan, aki nem nézi se a perceket, se a mennyiségeket. Érzéssel főz, és sosem receptből.



Tejszínes gombakrémleves rusztikus cipóban



Hozzávalók:

- laskagomba, csiperke, galambgomba
- 1 evőkanál szárított vargánya por
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- petrezselyem
- só, bors
- kb. 1,5 - 2 liter víz
- 4 leveskocka (zöldséges)
- 2 dl főzőtejszín
-cipó


Az olívaolajon megpároljuk a felkarikázott hagymát, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük vízzel. Beletesszük a leveskockákat, a zúzott fokhagymát és felforraljuk. Utána belekerülnek a felvágott gombák, a vargánya por és a petrezselyem. Összefőzzük őket és megvárjuk míg a gombák megpuhulnak. Levéve a tűzről összeturmixoljuk a nagyját. Visszatesszük a tűzhelyre és hozzáadjuk a főzőtejszínt. Ezzel még egyszer összeforraljuk és készen vagyunk. Kóstoljuk meg azért, nem-e kell bele még valami a fűszerekből.

A cipó tetejét levágjuk, belsejét kikaparjuk. Sütőrácsra tesszük és grill fokozaton a sütőben pár perc alatt a kalapjával együtt ropogósra sütjük. 

A levest cipóban tálaljuk.




 Paradicsomos kagyló spagettivel



Hozzávalók:

- 1 db darabolt paradicsomkonzerv
- 1 db paradicsom sűrítmény
- fél kg fagyasztott kagylóhús
- 1 fej vöröshagyma
- 5 nagy gerezd zúzott fokhagyma
- durum spagettitészta
- sok petrezselyem
- só, bors
- olívaolaj
-  kb. 1 dl víz


A felkarikázott vöröshagymát olívaolajon megpároljuk. Felöntjük vízzel és hozzáadjuk mindkét paradicsomkonzervet, a sót, a borsot, a zúzott fokhagymát és az aprított petrezselymet. Pár perc múlva már bugyog is a szósz, megkeverjük és beletesszük a kagylókat. Pár percig főzzük a kagylót. Kóstoljuk meg nem-e kell még bele plusz petrezselyem vagy fokhagyma.

A szószt a kagylóval a kifőtt tésztára merjük.


Jó étvágyat kívánunk. 






Nincsenek megjegyzések: