****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2012. szeptember 11., kedd

Farmház jellegű szállás szlovén -olasz karsztvonalonA helyszín Ceroglie, Olaszország (észak-kelet) közel a szlovén (dél-nyugat) határvonalhoz. Ahol a természet (a régió erősen karsztos jellegű, barlangok,bora szél) és a történelem (I.világháború) találkozik. Hiszen Ceroglie falu és mindkét ország nem csak a Karszt-fennsíkjáról ismert, hanem sok emléket őriz az I. világháborúból is.

Idén nyáron ezen a részen kalandoztunk.

Szállásunk neve Casa Klarceva volt. Tipikus agroturismo, természetesen stílusosan. Szállásadóink maguk is szlovénok voltak.Ez a fotó fogott meg engem is, amikor szállást keresetem még a nyaralás előtt. Mediterrán jelleg, stílus, nyugalom. 


A házban több szoba kivehető, reggelivel vagy anélkül. 


Az képen látható házrészlet aljában a házigazdák megőrizték a régi füstös konyhát.


A család is számos háborús relikviát őriz. Hopp egy bomba. 
 Stílusos apró részletek. Volt min elidőznie a szememnek.A szobánk felé vezető gang.

Mediterrán cserép kövekkel a tetején, a bora szél miatt.
Egyszerű kis szoba, melyben két dolog fogott meg. Az egyik, hogy egy galériát is kialakítottak, melyet egy létrán lehetett megközelíteni. A másik a födém.Régi tégla födém.
Étkező-konyha a reggelik színhelye. Ezenkívül bármikor használható. Szabadon jönni-menni. Ez itt mindenhol igaz volt. Jó hozzáállás a családtól. Egyszer-kétszer előfordult, hogy használtuk a konyhát. A képen épp fésűkagyló látható. De egyszer még egy prosciutto e melone -t is összedobtam az egyik délután, ami az én nagy kedvencem.


És akkor jöjjön a régi füstös konyha. Az épület ezen része nagyon régi és védett, ezt bizonyítja a régi kőből rakott tetőcserép és kémény (fotó pár képpel arrébb). Ehhez lett hozzáépítve és felújítva a többi rész.
 Külső, egyéb részletek.  Az idő vas foga ...


A ház legrégibb és legszebb része kívülről. Cserép kőből és a kémény.


Folyt. köv.Fotók: Madame Provence

Másolni tilos őket. Engedélykérés után lehet (írásban tőlem), forrásmegjelöléssel.
3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon szép kis házikó! Bizttos jó volt ott pihenni! Nagyon érdekes a konyha is, van egy kérdésem rögtön. Azt írod, hogy füstöskonyha, de az utolsó képen ott az a csodaszép kémény. Az nem ennek a háznak a kéménye? ha jól tudom, a füstös konyha az olyan konyha, aminek nincs füstelvezetése, csak az ablakon, ajtón keresztül, vagy esetleg egy kisebb füstlyukon. De ha meg füstös, akkor hogyhogy ott van a szabadkéményszerű kény az utolsó képen? Az egy másik helyiség kéménye? Köszönöm a választ!

Névtelen írta...

kény=kémény :) Elírtam. Köszi mégegyszer! Anna

Krisztina írta...

Kedves Anna,

Valóban. Én a füstöst mint jelzőt szerettem volna használni.

:-)