****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2012. május 7., hétfő

Zsolnay Kulturális Negyed Pécs





A Zsolnay Kulturális Negyed a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa projekt legnagyobb beruházása volt, mely a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra területének nagy részén épült 2 év alatt. A több mint 11 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően új életre kelt a porcelánmanufaktúra 5 hektáros területe.  A Közép-Európa egyik legnagyobb gyárépület együttes rehabilitációja során megvalósuló kulturális negyed tartalmilag négy részre tagolódik. A Míves negyed legfontosabb eleme a Zsolnay családdal és történettel kapcsolatos kiállítás, valamint a Gyugyi-gyűjtemény. Ezekhez kapcsolódik a felújított Zsolnay-mauzóleum, az Alkotó- és Inkubátorház, valamint a Kézművész utca üzletsora. Az Alkotó negyed ad helyet kulturális intézményeknek, vendéglátóhelyeknek és fesztiváloknak. A Gyermek és Családi negyed központi elemei a Planetárium, a Pécsi Galéria komoly nemzetközi vendégtárlatokat is fogadni képes új épülete, valamint a megújult Bóbita Bábszínház, míg az Egyetemi negyedben a Pécsi Tudományegyetem több kara (pl. Művészeti Kar) és újonnan alakult tanszéke kap helyet.

A hatalmas szabású projekt kivitelezése 2009 novemberében kezdődött. Ennek részeként a meghatározó jelentőséggel bíró Zsolnay manufaktúrát átköltöztették a negyed keleti részébe. A megüresedett épületeket átépítették, felújították, a rossz állapotúakat lerombolták, emellett megszépült a gyár értékes növényeket rejtő, műemlék szobrokkal, vázákkal díszített parkja is. A kulturális negyedet teljes egészében 2011 decemberében adták át.


forrás: wikipedia



Mi az I. Zsolnay Fesztivál keretén belül látogattuk meg a Negyedet május elsején. Az öt napos fesztivál alatt számos kultúrprogrammal várták az érdeklődőket. Ahogy visszaolvastam a neten, a fesztivál nagy siker volt. 



Átjáró híd a hatos főút felett. 


Az egész területen számos szobrot, kertet, és pompás épületet láthatsz.










Mögöttem jobbra lévő zöld épült a bejárata a Zsolnay család-és gyártörténeti kiállításnak.








Meleg nap volt az a május elseje. 


Kézművesek utcája, részlet.







 Ebben az épületben pedig a Gyugyi gyűjtemény található.




Planetárium előtt.



Bóbita Bábszínház.







Kezdetben volt a rózsaszín c. Zsolnay kiállítás, ahol rengeteg hétköznapi rózsaszín használati tárgy tárul az ember elé. Nekem ez nagyon tetszett. 








A Zsolnay história kiállítás. 

Zsolnay Vilmos alakja nem csak Pécsett emblematikus. A magyar kerámiaipar meghatározó személyisége termékeivel az ország határain túl is máig ismertté tette a Zsolnay nevet és a kerámiát. 













Egy kis pihenés a Café Griff-ben. Várakozás a Gyárturistákra. És kilátás a bábelőadásra. 


És íme a Gyárturisták, melyet nagyon vártunk. Köles Ferenc, Ottlik Ádám, Ács Norbert, Matta Lóránt és Várnagy Kinga performansszal színesített idegenvezetése 




Várnagy Kinga mint Klárika az idegenvezető. 



Ottlik Ádám mint Eta néni, aki a legnagyobb sikert aratta a közönség soraiban. 


Sokan voltunk. És így a nap végén elmondhattuk, hogy jó volt újra körbejárni a negyedet ezzel a humoros de mégis hasznos performansszal. 


Köles Feri a kedvenc, cserepet tör. 





Ács Norbert mint ifjabbik Zsolnay, aki kísérteni szokott a gyár területén. Érdekes tényeket mesélt a Zsolnay családról. 







Végezetül egy összefoglaló videó a Gyárturistákról május 1.-én. 














2 megjegyzés:

Eleonóra írta...

Köszi a sok szép képet! Jó lenne megnézni!

Judi írta...

Decemberben én is jártam a Zsolnay negyedben, bár a kiállításokra már nem jutottam be, de kívülről is gyönyörű lett. :)