****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2012. március 12., hétfő

Hazai kincsek és hagyományok újragondolva a lakberendezésben – Interjú és játék




˝Fontos számomra a magyarság és igyekszem megőrizni a népművészetünk kincseit, mai formába öntve, hogy ismét a mindennapjaink részévé válhasson.˝ - vallja Vigvári Judit, aki saját tervezésű lakberendezési kiegészítőket alkot.  

Kíváncsi voltam Juditra, arra a lányra, akinek a második otthona Somogy megye és rengeteget inspirálódik vidékről. Ezért most sem gondolkodtam, inkább kérdeztem.




K: Mi készül mostanság a műhelyedben kedves Judit?

J: Jelenleg a kalocsai párna kollekcióm kibővítésén dolgozom. A napokban készültek el a gyermekeknek szánt párnáim. Szeretném, ha a kicsik kedvence lehetne, hiszen ezzel is közelebb kerülnek a magyar népművészethez.
                                                                                     
K: Magyar népművészeti mintákból is merítesz ötletet, újabban a saját tervezésű párnáidon. Hogyan jött az ötlet ehhez?

J: Ez gyakorlatilag egy belső késztetés, egy sugallat formájában jött nálam, egyszerűen ezzel kell, hogy foglalkozzak és átadjam Nektek!



K: Melyik terméked a személyes kedvenced? A vállfáid vagy a párnák?

J: Személyes kedvenc? Nem egyszerű a kérdés, mert mindig újabb és újabb kedvencem van. Most éppen a fehérrel és rózsaszínnel szitázott párnák és a hímzett népi rózsás vállfák. De mindegyiket másért szeretem.



K: Milyen iskolát végeztél?

J: A Budapesti Műszaki Főiskola (Óbudai Egyetem), könnyűipari mérnöki karán, terméktervező, ruha szakon végeztem.  Az egyetemi évek alatt Erasmus ösztöndíjjal töltöttem egy évet Németországban. Fantasztikus jó volt, rengeteg új technikával találkoztam. Diplomamunkámban a Kalotaszegi népviseletet dolgoztam fel. Azt hiszem akkor indultam el a saját utamon.

K: Ki vagy mi inspirál Téged általában?

J: Ezt általában mindenhol elmondom, hogy legfőképpen azok az emlékek, amiket kiskoromból hozok, a neveltetésem, és ami éppen körülvesz. Második otthonom Somogy megye, több okból is. Egyrészt a kiskori nyaralások Gerézdpusztán a nagyival és az unokatestvéreimmel, másrészt Fonyód a Balaton déli partja. Mai napig Fonyód a család törzshelye. Egyszerűen mindenkit megbabonáz az a környezet, a táj, az illatok, a nyugalom. Nagyon szeretünk ott lenni télen- nyáron.



K: Hogy zajlik az alkotó folyamat Nálad, a tervezéstől a kivitelezésig… Meséld el az olvasóknak, kérlek.

J: Először is végig gondolom, hogy mit szeretnék. Gyakorlatilag 2 részre osztható nálam ez a folyamat, hiszen más szempontokat kell figyelembe vennem a vállfák és mást a lakástextilek tekintetében. A díszpárnáknál hosszabb távra tervez az ember, évente 1-2 komplettebb kollekcióval, így arra is oda kell figyelni, hogy eladható legyen. Nekem nagyon fontos az, hogy legyen benne valami kedvesség, amitől az szívhez szóló tud lenni. Ilyenek a madárkák.  Kitalálok egy irányzatot és abban kezdek el gondolkodni, megtervezem a mintákat annak tekintetében, hogy milyen és mekkora felületekre kerülnek, majd elkészítjük a szitát, amivel a festést tudom majd végezni. És gyakorlatilag, ha az megvan, indulhat a variálás, a színválasztás, a forma kiválasztása stb.
A vállfák tekintetében is megfigyelhető egy világ, amit képviselek. Szeretem az aprólékos munkát. A szalvétatechnikával készült vállfák esetében a szalvéta inspirál. Meglátom és máris tudom, hogy milyen módon fogom felhelyezni a motívumokat. A gardróbomat is mindig a kedvenc darabjaim díszítik.


K: Milyen stílusú az otthonod? Mi benne a kedvenc részleted?

J: Oda vagyok a provance-i és shabby chic stílusért! Számomra ámulatba ejtő! Párommal igyekszünk mindent ennek a módjára berendezni, persze ez nem csak rajtunk múlik. Mindent szépen lassan a maga idejében. A bútorokat magunk válogattuk és sokat átfestettünk, felújítottunk. Szerencsére nagyon jól tudunk együtt dolgozni. Nagyon vágyunk egy gyönyörű teraszra, remélhetőleg tavasszal el is tudjuk kezdeni a munkálatokat. Van egy régi rekamiénk, teljesen új köntösben, talán az most a nagy kedvenc. Tele van pakolva a párnácskáimmal.

K: Fontos számodra a magyarság és a népművészeti kincseink megőrzése. Mit gondolsz mennyire felejtették már el manapság a fiatalok a hazai értékeket, mintákat?

J: Azt tapasztalom, hogy sok esetben elfelejtették, de mintha most megint szárnyra kapna mindez. Nagyon sokan elkezdtek foglalkozni ezzel a témával és nagy öröm ez számomra, hiszen segít közelebb hozni a fiatalokhoz ezt az életérzést és igenis büszkének kell lennünk a tradícióinkra, különösképpen, hogy ennyi szép kincset rejt magában! Én nagyon pozitívan élem meg ezt a folyamatot és jó irányú változást észlelek.



K: Ugyanezen kérdést továbbgondolva, mi a helyezet a felnőtteknél ezen a téren, szerinted?

J: Nehéz erre válaszolnom, hiszen én gyakorlatilag ebben élek. A barátaink is hasonlóan ezeket az értékeket képviselik és mindenki őriz valamit az otthonában, vagy a ruhatárában, ami a magyar tradíciókra emlékezteti. De ha elvonatkoztatok úgy látom, hogy nagy érdeklődés van kialakulóban a modern népi dolgok iránt!

K: Úgy veszem észre, hogy a kreatív alkotók között gyakran megfér, és használják is a vidéki stílust. Melyik a kedvenc vidéked?

J: Egyértelműen Somogy megye! Imádom a Balatont, különösképpen a déli partot és onnan szemlélni az északit. Talán azért is szeretjük ennyire ezt a stílust, mert annyira emberközeli és kedves. Rengeteg személyes dolgot, ötletet lehet belecsempészni.



K: Hol található a műhelyed Judit? Milyen a berendezése?

J: A műhelyem a XIX. kerületben található. Nemrég készült el, még kis apró hiányosságok vannak, de szépen alakul.  Lassan 4 hónapja már, hogy ott dolgozom nap, mint nap. Van egy nagy L alakú sarok asztalom és rengeteg polc felette, amin rendszerezve vannak a kellékeim és a szalvéták. Nagyon szépen mutat az egységes dobozokban. A terveket és rajzokat mindig ott szoktam készíteni. Aztán van egy sarok, ahol a rengeteg anyagot tárolom, anyagminőség szerint, és egy nagy szabász asztalom, amin a szitázást és a szabást végzem. A varrógépeim többnyire mobilizálhatóak, de azoknak is megvan a helyük. A másik szobában pedig egy kis bemutató termet alakítottam ki a termékek bemutatására. Nagyon barátságos, hangulatos lett. Szeretettel várok minden érdeklődőt!



K: Vannak 2012-es terveid?

J: Egy újabb lakástextil kollekció, és a jelenlegi kalocsai kollekcióm kibővítése. Szeretnék kerámia termékeket is az általam tervezett motívumokkal.


K: Milyen kincseket hoztál a Hungarian Provence Olvasóknak?

J: Két féle nyereményt hoztam Nektek, hiszen szeretném, ha mindkét termékemmel meglephetnélek Titeket!

K: Ez azt jelenti, hogy két szerencsés nyertesünk lesz. Nagyon jó!

J: Az egyik egy levendulás vállfa pár, mi más lehetne itt a nagy levendularajongók között! Szalvétatechnikával készültek és magas fényű lakkal vannak kezelve. A masni sem maradhat le róluk.

A másik egy 35×35 cm-es díszpárna a fehér kollekcióból. A kalocsai motívumok inspirálták. Puha tapintású, teljes mértékig természetes szálakból szőtt. Bézs alapszínre fehérrel szitáztam a motívumokat.

Fogadjátok szeretettel!





JÁTÉK


Kérdésünk:

1. A nyereménypárnát milyen motívumok inspirálták?
2. A levendulás vállfát mivel spékelte még meg Judit (a festésen és a levendulamintán kívül)? 

Email: provence@citromail.hu 

A játékban a helyes válasszal és a teljes neved megadásával tudsz részt venni. A tárgyhoz írd oda, hogy Judit. 


*****
Pozsonyi Nikolettnek gratulálunk :-) Ő a párna nyertes.


Vállfa nyertesünk pedig:

Gratulálunk.

*****

Játékszabályzat
A játék 2011. márc. 12.-től - márc. 18.-ig (este 20:00) tart.
Mindenki részt vehet, aki magyarországi címmel rendelkezik és elmúlt 18 éves (természetes személy), kivéve a szervezők, illetve közeli hozzátartozóik.


A sorsolás random.org szerveren történik fotóval igazolva, azok között, akik a feltett kérdésre helyes választ adnak és azt elküldik emailben névvel együtt. Egy ember csak egyszer játszhat, egy email címről. 


A nyeremény a képen látható.

A nyertest emailen értesítjük. Nyereményét Judit postázza vagy átvehető személyesen is.
Az emailcímeket más célra nem használjuk fel, törölve lesznek.
A játékot nem a Facebook szervezi.




4 megjegyzés:

Eleonóra írta...

Ez a levendulás vállfanagyon jól néz ki, eredeti ötlet! Persze, hogy játszom érte!

Lobelin írta...

De jóó!:) húú, a vállfák nagyon tetszenek!:))
Köszi a játékot!:)

Gigike írta...

Nagyon örülök!!! Köszönöm szépen a vállfákat Krisztinának is és Juditnak is!!!

Gigike írta...

Nagyon örülök!!! Köszönöm szépen a vállfákat Krisztinának is és Juditnak is!!!