****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2011. július 5., kedd

Mosolygós falusi vendégasztal a Zselicben ...



...ahol a szívem dobban! 
Azt szokták mondani, ha szívvel-lélekkel végzed a munkád, az meglátszik. Boldog vagy és mosolygós. Ebben az esetben ez igaz. A múlt hét szombat délutánján egy gyönyörűen kialakított falusi vendégasztalnál jártam, a Berkes Portán.




Szikrázó napsütésben érkezek, Kati a ház asszonya stílusosan fogad a porta előtt. Már az útról feltűnik a  helyi asztalos által készített figyelemfelkeltő tábla, ami kíváncsivá teszi az embert. Alig várja, hogy beléphessen a kapun.





Katinak egy álma vált valóra, amikor idén áprilisban belefogott a falusi vendéglátásba. (Gondos előkészületek követték, természetesen.)

Először körbevezet ezen a csendes és mesés helyen, utána leülünk az asztalhoz. Házi meggyszörp mellett kezdünk el beszélgetni.

Velünk tart Géza ( Kati férje), aki sokat segít a ház asszonyának.

 


"A múltkori csapat annyira jól érezte magát, hogy alig akartak hazamenni." - mondja Kati mosolyogva. Nem csodálom. Csak szépséget látni. Gyönyörűen gondozott kert, virágok, sziklakert, hinta, és a lényeg a vendégasztal.






Katiék sok mindent maguk készítettek, nem beszélve a sok érdekes ötletről.

 

Akácfa és bontott tégla, mint lépcső. Géza műve.



A fotózás és a beszélgetés alatt én is elgondolkodtam azon, milyen jó lehet itt eltölteni egy családi vagy baráti délutánt. Főleg, ha Kati házi ételeit kóstolhatjuk közben, hisz főzni is szeret. A legkelendőbbek a kemencébe sült ételek: langalló, húsok, prósza, pogácsák. De van bogrács is. Itt minden házi alapanyagból készül. Saját termesztésű zöldséget, gyümölcsöt, zöldfűszereket használnak. Semmi sem mesterséges.




Közben megérkezik Puszedli a border collie kutya, aki mintha a címlapról lépett volna le. Olyan szép a barna-fehér szőre.




Ha rossz az idő vagy kora tavasz/késő ősz van, akkor sincs probléma. A nyitott oldalakat mind-mind ponyva védi.




Az eddig látott leghangulatosabb kinti vécé. Kati azt szerette volna, ha a toiletről is a falusi hangulat köszön vissza kicsit másképp. Szerintem remekül sikerült.

 

Felejtsd el az éttermeket. Próbáld ki a falusi vendégasztalt.




Az épített kemence, ahol a finomságok készülnek. 



Amikor azt kérdezem Katitól és Gézától, hogy mi a céljuk, azt felelik, hogy az, ha a városi emberek felfedeznék, hogy nem kell mindig a zsúfolt étterembe menni. Milyen jó, amikor nem kell feszengeni, hanem a szabadban vagy, ahol ráadásul finomat ehetsz, pihenhetsz és még a gyerekek is tudnak hol játszani.



 Minden apró részletre figyelnek. A terítéknél fontos az összhang és a szép kerámia. Külön megrendelésre készült a tulipános készlet. Van ám itt hangulat, kérem.




Kati újabban házi termékek készítésével próbálkozik, amit a közeli termelői piacon ad el ( Petörke Portéka). Legutóbb bodzaszörp és cseresznye lekvár készült. Most pedig cukkini krém három féle ízesítéssel. Ezek is kelendőek. Nagy a siker, hisz már egyik termékből sincsen.




Szép délutánt tudhatok magaménak, plusz szerencsés vagyok. Ha akarok, szinte hetente benézhetek a Berkes Portára. Új barátokat szereztem.

 




Falusi Vendéglátás a

Berkes Portán, ahol


családi, baráti, munkahelyi társaságokat várnak finom ízekkel, kemencében készített ételekkel, szép környezetben. Kaposvártól 10 percre. Előzetes egyeztetés alapján, 18 főig!


Kaposszerdahely, Németh J u 4.

Berkes Gézáné Kati
30/324-40-17



(Megjegyzés: a Porta honlapja hamarosan elkészül, addig is keressétek őket a Facebookon.)



Fotó és szöveg: Beck Krisztina





7 megjegyzés:

Rusticandi írta...

Hát ez csodaszép és ízléses hely! Kár, hogy olyan messze van Dunakeszitől, de ha arra járunk, biztosan megnézzük!!!!

Névtelen írta...

CSodaszép hely, atyavilág! És az a vendégasztal, azok a kerámiák....hú, de ínycsiklandó! Nagyon hangulatos minden, itt én is szívesen tölteném el az időmet....talán egyszer. Minden esetre elmentem az elérhetőségeket...ki tudja: )És én is Dunakesziről...jóformán!:)
Kriszta

Magyar Otthon írta...

Szeretem a mosolygós falusi vendéglátást. Nagyon hasonlóban volt részem az elmúlt napokban az Őrségben :) Többet ér, mint a személytelen éttermek legtöbbje. Keressétek az ilyen helyeket, mert még az ételeknek is más az íze, ha szívvel-lélekkel készítik.

Wienermädel + Co írta...

Das ist ein zauberhafter Platz!
Liebe Grüsse

Gitta Bry írta...

Hm, ott megyek előttük hetente legalább egyszer, de ezt az "oldalukat" még nem láttam. Gratulálok, jól sikerült cikk és benézésre érdemes "szomszédok"! :)

Marcsi írta...

Csodaszép! Maga az ötlet is már, de a megvalósítás főleg! Köszi Kriszta ezeket a klassz helyeket, tippeket!

Rusticandi! Dunakeszi nincs messze, nővéremék is ott laknak, és gyorsan ide lehet ám érni :-)!

Krisztina írta...

ha vidék, szépség, jó emberek és egyéb akkor naná, hogy mutatom Nektek, pusziiii-)