****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2011. június 8., szerda

Ki utazik a mesés Pitypang Portába?

Nem így terveztem, de a szükség nagy úr. Hogy vicces lett-e a videó vagy késznyerállapotos, azt mindenki döntse el maga. Mit tesz Krisztina, ha nincs segítsége és sorsolásra vár? Próbálja megoldani a helyzetet, mondjuk így:




A helyes megfejtés ez volt:


"De mik is ezek a tanúhegyek, és miről tanúskodnak? Úgy négy-öt millió évvel ezelőtt a tengerek visszahúzódása után a bazalt- és tufarétegek védőtakaróként szolgáltak a szél, a víz romboló, pusztító hatása ellen, amely a nem védett helyekről, a hegyek közötti területről eltávolított minden könnyebb anyagot, homokot, agyagot. A terület lepusztulásánál és a bazaltüledékek kiemelkedésénél fontos szerepe volt az ős-Dunának, amely a pleisztocén kor elején a Kisalföldről nem a mai helyén, hanem déli irányban keresztülfolyt a Tapolcai-medencén és 180 méter tengerszint feletti magasságig lepusztította, elhordta azt a valamikori pannóniai felszínt, amelyet nem védett bazaltsapka. A medencében felhalmozódott gömbölyű kavicsok is ezt igazolják. A Balaton környéki hegyeket tulajdonképpen ezért nevezik tanúhegyeknek, amelyek arról tanúskodnak, hogy a pannóniai rétegek milyen magasan helyezkedtek el valamikor."


Aki ehhez hasonlót írt, röviden vagy hosszan az már elfogadható volt.



Gratulálunk a nyertesnek, aki nem más mint, Veres Andrea.



*****


Szép élményeket és pihenést kívánunk neki a Pitypang Portán.


Köszönjük a részvételt mindenkinek, tartsatok velünk továbbra is.




1 megjegyzés:

Andrea írta...

Nagyon szépen köszönöm, nagyon boldog vagyok!! Többszöri próbálkozásra, viszontagságos úton jutott el hozzátok az üzenet, már-már feladtam :-)) de a szívem csücske a Balaton-felvidék :-) Juuupppijjé!! Óriási örömet szereztetek! Szép napot! (nekem már az van:-))