****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2011. június 16., csütörtök

Egy kiállítás margójára - Vendégcikk







Június 16-án 11 órakor a Stefánia Palotában a pár hónapja megalakult Magyar Kézműves Szövetség különleges performance-kiállítása nyílik, mely mindössze 18-án, szombatig látható majd. A zenei aláfestésről többek között Kiss Tibi, Ágoston Béla és Nyeső Mari gondoskodik.

 
A kézművességet hivatásszerűen és főállásban űző művészek egy csoportja idén februárban, elsősorban érdekképviseleti célból – így a magyar termékek védelméért - alapította a szövetséget, mely mára 140 taggal működik, s e létszám naponta bővül. Korunk modern népművészei ezek a komoly kreativitással megáldott emberek, akik egyedi termékeikkel értékrendet teremtenek, ősi tradíciókat mentenek át a mába, miközben állandó kísérletező kedvvel próbálják követni tárgyaikban a modern kor diktálta elvárásokat. Hogy érthető legyek, például ilyen régi-új alkotás a mosogatógépünket tűrő mázas agyagcsésze, a gyári csempénk méreteihez igazított kézzel írókázott egyedi kerámialap, a modern lakásunkba is illeszkedő faragott fabútor vagy kézzel varrott bőrkanapé, a kertünk köré kerített évente kihajtó hántolatlan fűzfakerítés…és sorolhatnám őket napestig.










 
A kézművesek munkáira egyre nagyobb szükség van, ezt már felismerték tőlünk nyugatabbra, ahol e termékek áraiban már realizálódik egyedi és megismételhetetlen mivoltuk. Mi ebben is ’gazdag ország’ vagyunk - értem ezt igazából és ironikusan is - hisz rengeteg a tehetséges kézműves, az egymást érő iparművész vásár-és hagyományőrző fesztivál. Ugyanakkor a saját munkájukból megélni próbáló kézművesek gyakran a gyártási költségek alatt kényszerülnek árulni portékáikat, a fillérekért kapható futószalagszökevény tucatárukkal versenyezve.

Az ötödik éve a Lakáskultúra magazinban működő VIZITKÁRTYA rovat az ipar-és képzőművészek bemutatása mellett kitüntetett figyelemmel kíséri a magyar kézművesek helyzetét, ajánlja munkáikat, enged bepillantást műhelyükbe, otthonaikba. A cikkeken keresztül közel kerül hozzánk a művész, megismerjük a titkos folyamatot, melyben a gondolatból kész tárgy születik és a hihetetlenül kreatív és személyes hangulatú házakból számtalan inspiráló ötletet meríthetünk mi, olvasók. Az archivált képek és írások a www.vizitkartya.blogspot.hu oldalon találhatók, mely blog – a facebook vizitkártya oldalon keresztül – aktuális híreket is közöl a művészekről. Legfrissebb hír tehát e kiállítási meghívó, melyet most szeretettel nyújtok át a Hungarian Provence rajongóinak.


Üdvözlettel: Böjtös Kinga, a Vizitkártya szerzője












 
(A képek Kinga tulajdonai.)
 
 
 

7 megjegyzés:

DekoRárium írta...

Nagyon jó cikk! Magyarország tele van aranykezű emberekkel. Kincseinket váltjuk fel a bóvlira csak mert az olcsóbb, vagy külföldi márkákra mert annak hangzatosabb a neve és sikk megvenni.
A MAGYAR árunak nincsen párja, mert abban SZÍV van!

Tipitá írta...

Azok a gombák!! A virágkosarakat már láttam valahol, talán pár éve valamilyen lakberendezős újságba. Szépséges mindegyik!

Kósa Márta írta...

Nem tudom jártál-e már a
www.fafarago.hun, az alkotóval rendszeresen járok különböző kiállítások - pályázati hátterű- megnyitójára.
Az a média közöny, amit ott tapasztalok felháborít! Szebbnél szebb kézműves alkotások, s a tv-k sehol, nehogy már bemutassák a hazai kézművesség kincseit, bezzeg, ha egy huszadrangú "sztár" hapcizik egyet az már érdekes.
Arról nem is beszélve, hogy a megbecsülés gyakran a cifra megnyitóbeszédeknél nem is tart tovább.

marta írta...

Igazat adok Mártának.....én is egy Márta vagyok....Nagyon tatszik az a kosár virágtartó..amit nemrég láttam a Fehérvárcsurgói virágkiállitáson(tehát TULIPÁN formáju vasra van szerkesztve a kosár)Segitenél kinyomozni a hozzáférést vagy infót a kosárfonókkal kapcs...mert sajnos nem kérdeztem rá akkor!Jó lenne a tv.ben olyan kézműves -barkács műsorokat látni,nem pedig azt hogy Győzike,vagy Dundika éppen MIT CSINÁL!!..

hetti írta...

Szia!
A Kézműves szövetség tagja,Horváth Kata készítette a kosarat.Népművészet ifju mestere...
A Zöld Fűz Fonodát(őt) megtalálod Kapolcson július 22 és 31 között,vagy a Nagymarosi szombetonkénti termelői piacon,ha nincs más program,esetleg a Szövetségen keresztül...Remélem segítettem! Eszti

gillangó írta...

Én is a segítségedet kérem. A csempék készítőjét szeretném megtalálni. Köszönöm.

vizitkartya írta...

Szia, az egyedi kézműves csempék készítője a CSIGAHÁZIKÓ kerámia műhely, Romhányból. Ők is ott lesznek Kapolcson, keresd "csiga Gabit" a Petőfi utcában. Üdv. Vizitkártya, B.K.