****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2011. június 21., kedd

Az üvegek királynője újrahasznosít – Kinema (Interjú és játék)





Kinema szerelme az üveg iránt már kislánykorában kezdődött. Azóta teltek az évek, az üvegek gyűltek, a kislány felnőtt és designer lett. Nagy örömömre szolgál, hogy a legújabb kollekciója itt a hp oldalon debütál először, ami nem más, mint újrahasznosítás jegyében készült üvegékszerek és az akasztók a lakberendezés jegyében.






Mit jelent számodra a recycle (újrahasznosítás) Mária?

Számomra nagyon fontos az újrahasznosítás az élet egész területén. Maga a kollekció első ötlete is a szelektív gyűjtögetés közben született meg. Mivel otthon elsősorban a műanyag ásványvizes palackok fogynak, így az üveg palackok beszerzésében a barátok és az ismerősök segítségét kértem. Egyik kedvenc beszerző helyem az utcánkban lévő kis zöldséges, ahol Évi teszi félre nekem nagytételben a visszaváltható féldecis üvegeket..:-) Mert minden üvegpalackra vevő vagyok, legyen az gyógyszeres, pezsgős, boros, sörös, féldecis. Legújabb szerzeményem egy aromacsepegtetős üveg, csak sajnos ezek lassabban ürülnek ki mit a mézes pálinkások.:-)



Az tudjuk, hogy az üveggel jó a kapcsolatod, hisz készítesz belőle ékszereket és most már más dolgokat is. Mi volt az első üveg munkád?

Az első élményem az apukám sörösüvegből készített poharai voltak, amiket hosszú évekig használtunk, (még a mai napig megvannak a szüleimnél) ez az élmény nagyon bennem maradt gyerekkoromból. Majd sokkal később, talán úgy 5-6 éve a festészetem révén kerültem kapcsolatba az üvegfestéssel és az üvegbe, mint anyagba akkor szerettem bele. Így az én legeslegelső munkám egy festett üvegkép volt.
A kinema márkanév alatt futó első igazi tervezett ékszerem pedig egy fusing (üvegolvasztás) technikával készült medál volt, amelyből aztán egy formabontó nyaklánc kerekedett ki.



Mit szeretsz az üvegben, mint anyagban?

Ha egy szóval lehet rá felelnem, akkor MINDENT. Persze ha ki kell elemeznem, akkor a színét, a fénnyel való viszonyát, a tapintását, a sokszínűségét, hogy az élet szinte minden területén jelen tud lenni valamilyen formában, imádom, úgy ahogy van. Élmény vele dolgozni.




Hogy látod a hazai helyzetet, mint enteriőr és tervező?

Az igény az emberekben megvan az egyedi, magas minőséget képviselő tervezők munkáira, és én mint örök optimista (bár néha meg-megzökkenek) bízom benne, hogy bár nem könnyű a hazai piacon helyt állni, de nekem is van helyem ezen a palettán.

Egyedül szeretsz alkotni, vagy vágysz egy saját team-re?

Alapvetően társasági ember vagyok, imádok akár munka közben is csevegni, de persze mint tervező szükségem van néha a magányra is. Szerencsémre mindkét lehetőség adott számomra, mert a barátnőmmel közös studionk-ban (eM2 open studio) hol együtt, hol csak magam dolgozom.
Az pedig nagy álmom, hogy a kinema márkanév olyan befutott legyen, hogy egy saját kis csapattal együtt valósíthatnánk meg a terveimet, mert abból sosem fogyok ki.:-)

Hogy születnek a csodás fogantyúk?

Ez egy nagyon friss projektem, igaz az ötlet már tavaly évvégén megfogalmazódott bennem, de a kivitelezés része nagyon friss. Először az ékszerekkel kezdtem, majd ezt követte most az akasztók megvalósítása. Ez a lakberendezési vonal is nagyon közel áll hozzám a végzettségem miatt. Már rögtön az elején tudtam, hogy többet akarok az ékszereknél. Az akasztók tervezésénél az üveg van meg előbb, és hozzá keresem a fogantyút. Fejben általában már tudom, mit szeretnék, de persze egy-egy beszerzőkörúton, ha meglátok egy fogantyút, lehet, hogy ahhoz tervezem a többi részt. A zöld pezsgősüveges akasztó pont így született.






Bolhapiac vagy inkább lakber áruház?

Nehéz kérdés, én, mint végzett enteriőrtervező és recycling fan nem tudnám csak az egyik mellé letenni a voksomat, mert mindkettőben találok szépet. Imádom a régi darabokat, mindenben meglátom a szépet, így egy bolhapiacon kutakodni és mazsolázni, az maga a paradicsom számomra, de a kis szakosodott lakberendezési boltok is le tudnak nyűgözni. Mindkét helyen órákat vagy napokat is el tudok lenni.

Mesélj a családodról, kérlek.

A férjemmel Budafokon élünk, 3 éve vagyunk házasok, és idén ősszel lesz a megismerkedésünk 11 évfordulója. Lassan 1 éve vágtam bele vállalkozóként saját márkanév alatt tervezni, és ebben a nem túl könnyű lépésben a férjem a legfőbb támogatóm és segítőm. Nélküle nem tartanék ott ahol most tartok.
Az új recycling akasztóknál az összeállítási folyamatból is kiveszi a részét, hisz kell a férfi a fúráshoz, alátétek kereséséhez.
A szüleim vidéken élnek a húgommal, és ők is támogatnak minket, amiben csak tudnak. Nagy az összetartás a családomban, amiért nagyon hálás vagyok nekik.

Hogy telik egy kinema nap?

A napjaimban nem sok hasonlóság van, hol ilyenek, hol olyanok. Szinte a nap 24 órájában jár az agyam és tervezek. Most két fő vonulata van a munkáimnak a recyling mellett nemrég indítottam el a maxi kollekciómat is, ami a fusing technikával készült nagyméretű nyakláncokat és gyűrűket foglalja magába. Így mindkét kollekciómmal sok munka van. Ha épp nem dolgozom, akkor a számítógép előtt ülök, (mert sok a háttérmunka is) vagy fusing és ezüstgyurma tanfolyamokat tartok, vagy csak anyagbeszerző körúton vagyok. Ezek a munkálatok keverednek nap, mint nap. Egy biztos pont van a napjaimban, az a vasárnap, amikor szinte mindig a studio-ban vagyunk és várjuk az érdeklődőket.


Az embernek állandóan vannak céljai, tervei. Szerinted mit hoz számodra a jövő?

Nagyon sok tervem van, szeretném a recycling kollekciómat tovább fejleszteni valamint az ékszerek és az akasztók mellett megvannak a terveim a komolyabb lakberendezési design tárgyak készítéséhez is. Nemrég kezdtem szintén a lakberendezési vonalon a fusinggal készült tárgyak: tálak, mécses tartók készítését. Mindkét vonalamat szeretném jobban befuttatni és megismertetni minél szélesebb körben.

Már nem ciki az újrahasznosítás. Sőt egyre jobban divat. Mit üzennél az olvasóimnak?

Hú, ez nehéz kérdés!

Leginkább azt: csak bátran az ötletekkel! Jó érzés látni, ahogy új darabok születnek lomnak, hulladéknak ítélt dolgokból. :-)

Ja és még egy, köszönöm mindenkinek, aki elolvasta ezt az interjút. :-)




******************


JÁTÉK


Marcsi felajánlása:

1 pár üveg fülbevaló és egy nyaklánc.
LÉGY büszke Kinema Recycling tulajdonos.

1. A nyeremény fotóját kell like-olni a Hungarian Provence Facebook oldalán (üzenőfali képek).
2. A Kinema Design Facebook oldalált itt találod, ha még nem vagy követője.
3. Ha tetszett a cikk és a játék oszd meg.



A játék jún.26-án zárul este 20:00-kor.

Postázni csak magyar címre tudunk.



 


******

A szerencsés Kardos Enikő lett. Gratulálunk neki.







 







6 megjegyzés:

mano írta...

Szia,
lájkoltam,megosztottam....szokás szerint Németh Ádám néven.Köszi,Emese

Sophia írta...

Szia!
lájkoltam, megosztottam:)
gyönyörűek az ékszerek, és tetszik, hogy újrahasznosított alapanyagokkal dolgozik.
Üdv, Zsófia

F.Gina írta...

Szia ! Lájkoltam, megosztottam és most nagyon szorítok ! Eddig is szerettem Kinema ékszereit, de ez most különösen tetszik !

Csirli írta...

Teljesitettem a teljesiteni valokat :)

Monica írta...

Én is jöttem, lájk ide meg oda, plusz a blogon hirdetem a játékot!

Unknown írta...

Köszönöm Nektek a lájkokat, megosztásokat, dicséreteket! :-)
Krisztinának, pedig hogy kíváncsi volt rám és a munkáimra! :-D