****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2011. április 11., hétfő

Csipegető csibe is Rád vár - Régi Játékok Kiállítás / Pecking chicken also waiting for you - Old Games Exhibition






Szerintem az ember legbelül, egy kis részben, örökre gyermek marad. Hiszen felnőtt korban ugyanúgy rácsodálkozunk egy játékra, főleg a mai szuper darabokra, mint anno. Amikor kicsi voltam, az én kedvenc játékom a sok közül egy pénztárgép, és a Gazdálkodj Okosan társasjáték volt.  Neked kedves Olvasó, mi volt? Gyere velünk egy időutazásra. 




Vajon milyen a jó gyerekjáték? Színes? Egyszerű? Szép? Miért gyűlik össze annyi belőle? Mit csinálhatunk a felesleges játékokkal? Egy-egy régi darab később is megállja a helyét?





Ezek a kérdések azért merültek fel, mert  figyelmembe ajánlottak egy fiatalembert, akinek megvalósult az álma. Játékkiállítást nyitott. Juhász Attilával beszélgettem sajátos módon játékokról, és a kiállításról.


Krisztina: Attila mi volt a kedvenc játékod kiskorodban, említs nekünk hármat.


   Attila: Ritka szerencsés gyermek voltam, hiszen Édesanyám játékboltjában mindent kipróbálhattam. Nagy kedvencem volt a lábhajtós Moszkvics autó. De sosem kaptam meg. Az üzletben kipróbálhattam, és ennyivel meg kellett elégedjek. Amikor meg tudták volna venni a szüleim, addigra meg már nem fértem bele. Igaz most sem férek bele de, már beszereztem két darabot. (Gyermekkori álomautó a Bordó Moszkvics.)
     Kiskoromban mindig is hiányoltam olyan távirányítós autót, aminek ki lehetett volna nyitni a csomagtartóját és az ajtaját. De a Német Demokratikus Köztársaság fiatal mérnökei megalkották,  négy hónapot vártam míg a karácsonyfa alá kerüljön. Imádtam!
      A társasjátékban pedig a Takarékoskodj volt az abszolút kedvenc. Pláne, ha a lottó nyeremény szerencse kártyát kihúzta az ember. A balatoni víkendházat rögtön meg is vehette. 




Krisztina: Honnan jött az ötlet a kiállításhoz?


     Attila: Amikor elkezdtem gyűjteni a régi kedvenceimet 2005 októberében, rokonságot, barátokat, ismerősöket kerestem fel, hogy nem tudnának-e segíteni. Szétnézve a padláson, hátha maradt valami gyermekjáték a régmúltból. Néhány hét alatt sikerült is összeszednem annyit ,hogy én is meglepődtem.
Újévi tréfaként ezekből a játékokból az üzletünk kirakatait berendeztem úgy, mintha a járókelők visszamentek volna az időben kb. 30 évet. Sajnálom, hogy nem szereltem az üveg mögé rejtett kamerát. Sokan gratuláltak az ötlethez és hitetlen arccal nézegette az idősebb korosztály is a játékokat. Szóval így kezdődött.
  Igazán örülök, hogy 2011-ben Szerencs Város Önkormányzata rendelkezésemre bocsátotta a szerencsi Világörökségi Kapuzat kiállító termét. Régi tervem valósult meg ezzel.





Krisztina: Hány játék látható a kiállításon?

     Attila: A játékgyűjtemény 1000 darab felett jár mostanság. Ennek háromnegyede látható a kiállításon, de folyamatosan bővíteni fogom. Érdemes lesz többször is ellátogatni hozzánk.






Krisztina: A Te gyermekednek mi a kedvenc játéka?

    Attila: A fiam 11 éves. A Lego a kedvenc játéka, meg természetesen az informatika körül bármi. Egyébként nagy érdeklődéssel figyeli a régi játékok körüli tevékenységeimet. Nagy nehezen szereztem egy Magyarországon az 1980-s években gyártott Csillagok Háborúja társasjátékot. Arra rögtön rácsapott, nagy Star Wars rajongó!
  A lányom 14 hónapos, a búgócsiga a kedvence pláne, ha egyszerre kettőt pörgetünk neki a párommal.




Krisztina: Szerinted a felnőttek élvezik majd jobban a kiállítást vagy a gyerekek? 
 

      Attila: A felnőtteknek nosztalgia, a gyermekeknek érdekesség. De akár ipartörténeti tanulmány is lehet. Az adott kor használati tárgyai lekicsinyítve. Az álomautótól a húsdarálóig. Mindenkit megérint, nem lehet mellette csak úgy elsétálni.






Krisztina: Mesélj a nyereményről! MERT itt most az interjú közepette, a képen látható maci és motoros játék megnyerhető!


     Attila: A sárga maci az ovisok kedvenc játékszere volt. Gyakorlatilag mindent kibírt és könnyű volt tisztítani. Elhagyni meg egyszerűen nem lehetett. Ha leesett koppant, sötétben meg már messziről lehetett látni. A koráról meg nem illik beszélni. -)
Nekem nagy kedvencem. Én csak úgy hívom a Borzasztó sárga medve. A szerencsi Csokoládé Gyár ovijából kaptam néhány darabot, ebből egy darabot meg is lehet nyerni.

A Magyar Lemezárugyár motorosát nem kell bemutatni. Mindenki barátja. El sem bírom képzelni mennyit gyárthattak ebből a típusból.


Játék a játékban!

Írd meg emailben, melyik játékot szeretnéd megnyerni (csak egyet választhatsz) és miért. 

provence@citromail.hu (tárgy: játék anno, írd bele a nevedet is)

Április 16-án 20:00-kor zárul a játék.

Nyeremények! Egy -egy szerencsés meg is szerezheti őket.





Krisztina: Segített valaki a kiállítást megszervezni vagy egyedül készültél?


     Attila: Gyakorlatilag megmutatták a termet, hogy itt lehet a játékkiállítást berendezni. A többit a párommal találtuk ki. A szerencsi Zemplén Múzeumból kaptam használaton kívüli vitrineket, amit Matisz István barátommal felújítottunk.
A babaruhákat özv. Gönczi Andrásné  álmodta meg és újította fel .A testvérem a távirányítós autók és a felhúzós játékok "specialistája" eddig nem volt olyan szerkezet, amit ne tudott volna megjavítani. Nagy segítségem Édesanyám aki 1966 óta játékboltos és be tud azonosítani minden játékszert.
     A kiállítást jómagam rendeztem be, két hétig "játszottam" míg minden a helyére került.





Krisztina: Mesélj egy olyan játékról, amit nehéz volt megszerezni.


     Attila: Az egyszerű fröccsöntött műanyagjátékok nagyon ritkák, mert amikor  a gyerkőc már nem játszott vele, ezek a szerkezetek a kukába végezték. Pl. a Csepel "Bulldog" Bútorszállító kamiont nem volt egyszerű megszerezni.



Krisztina: Mik a jövőbeli terveid?

      Attila: Mindenképp egy állandó kiállítást szeretnék Szerencsen, mivel itt élek és dolgozom a testvéremmel a játéküzletünkben, ami idén  ünnepli a 45 éves szülinapját.
     Ha már ennyi játékot összegyűjtöttem akkor más is tudjon örülni ennek a kiállításnak. Egy saját játékmúzeum a nagy álmom igazi vattacukorral, törökmézzel, és kétforintossal működő dodzsem autókkal.



Érdemes tovább haladni. Még több kép vár Rád a kiállításról.

 Íme:











Sok sikert Attila és köszönjük a nyeremény felajánlást!




Helyszín:


Világörökségi Kapuzat-Szerencs

Nagyvárad utca 2. 37-s számú fő út mellett


Nyitva minden nap 8:00-20:00 között.


INGYENES program AZ EGÉSZ CSALÁDNAK!

http://kapuzat.wordpress.com/




(A képeket Attila küldte részemre.)



******



Nyertesek:


Borzasztó sárga maci új tulajdonosa: Dombóvári Erika.




A motoros tulajdonosa pedig: Németh Ádámné.











1 megjegyzés:

Mor til 4årig írta...

Jaj Krisztina, ez megint annyira jó volt!! Minden percét élveztem, köszönöm! Imádom ezeket a játékokat, és olyan boldog vagyok, amikor egy-egy retro darab előkerül, tényleg nagyon nagy kincsek ezek! Volt közöttük jónéhány ismerős darab! És még jó, hogy be kell szállnom a játékba is!